• Άρθρα
  • Βίντεο
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
  • Κέντρο απορρήτου
Σάββατο, 27 Φεβ, 2021
  • Ομογένεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Αθλητισμός
  • Τεχνολογία
  • Κόσμος
  • Υγεία
  • Περιβάλλον
No Result
View All Result
  • Ομογένεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Αθλητισμός
  • Τεχνολογία
  • Κόσμος
  • Υγεία
  • Περιβάλλον
No Result
View All Result
The New Hellenic Times
No Result
View All Result

21 Δεκεμβρίου 1828: Ο Καποδίστριας ιδρύει τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου 1828 δημοσιεύεται το διάταγμα, με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας θα ιδρύσει την 1η Ιουλίου 1828 στο Ναύπλιο τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Δεκέμβριος 21, 2019
21 Δεκεμβρίου 1828: Ο Καποδίστριας ιδρύει τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Το Δεκέμβριου του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας θέλοντας να πλαισιώσει το Τακτικό Σώμα Στρατού με ικανά στελέχη, προχωρησε με διάταγμα στην ίδρυση στρατιωτικής σχολής την οποία και ονόμασε Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Ως πρότυπο έθεσε τη Γαλλική Πολυτεχνική Σχολή (École Polytechnique), δημιούργημα του Ναπολέοντα. Ανέθεσε την εποπτεία της συγκρότησης και οργάνωσης στον Βαυαρό Συνταγματάρχη Καρλ Βίλχελμ φον Χάιντεκ (Karl Wilhelm von Heideck, 1788–1861), ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή διευθυντής του Τακτικού Στρατού. Ο ίδιος ο Καποδίστριας ονόμασε τους πέντε πρώτους μαθητές «Ευέλπιδες».

Την 1η Ιουλίου 1828 η Σχολή ιδρύεται στο Ναύπλιο με προσωρινό τίτλο «Λόχος των προγυμναστών», ενώ η διεύθυνσή της ανατίθεται στον Ιταλό υπολοχαγό Ρωμύλο ντε Σαντέλι, ο οποίος όμως αποδείχθηκε ανεπαρκής για ένα τέτοιο εγχείρημα. Έτσι, την ίδια χρονιά ο Καποδίστριας τον αντικαθιστά με τον Γάλλο λοχαγό του Πυροβολικού Ανρί Πωζιέ. Οι πρώτοι οκτώ Ανθυπολοχαγοί Πυροβολικού αποφοίτησαν το 1831, στους οποίους φόρεσε τις επωμίδες ο ίδιος ο Καποδίστριας. Το 1831 ο Καποδίστριας διορίζει στην θέση του διευθυντή της Σχολής τον Ρώσο Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Νικόλαο Ραϊκόφ.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν η σχολή να εκπαιδεύσει δημόσιους μηχανικούς οι οποίοι θα αναλάμβαναν κρατικά τεχνικά έργα και στην συνέχεια έργα για την οχύρωση της χώρας. Η διάρκεια της εκπαίδευσης καθορίστηκε στα 3 έτη. Το 1834 τα έτη σπουδών αυξήθηκαν στα 8 και προστέθηκαν περισσότερα μαθήματα, εισάγονται δε μαθητές ηλικίας από 12 ετών.

Την ίδια χρονιά η σχολή μεταφέρεται στην Αίγινα, στο κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ενώ το 1837 στον Πειραιά, ακριβώς απέναντι από το Παλαιό Ταχυδρομείο, (σημερινό πολιτιστικό κέντρο) στο κτήριο που υφίσταται μέχρι σήμερα.

Ο πρώτος Έλληνας διευθυντής της Σχολής
Το 1840 αναλαμβάνει την διεύθυνση της σχολής ο Αντισυνταγματάρχης Σπύρος Μήλιος, ο πρώτος Έλληνας διευθυντής. Αμέσως εφαρμόζει νέο Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αυξάνει σε 6 τα έτη φοίτησης και καθιερώνει γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις.

Το 1854 η Σχολή μεταφέρεται στην Αθήνα και στεγάζεται προσωρινά στο Μέγαρο της Δουκίσσης της Πλακεντίας (σημερινό Βυζαντινό Μουσείο) μέχρι το 1857. Το 1866 η διδασκαλία κατανέμεται σε πέντε έτη. Το 1867 διακόπηκε η λειτουργία της Σχολής και το 1870 επαναλειτουργεί με 7 χρόνια σπουδών. Το 1870 – 1882 δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να παρακολουθούν τις σπουδές και να αποφοιτούν με το δίπλωμα «Γεωμέτρου» (Πολιτικού Μηχανικού). Το 1882 η εκπαίδευση μειώθηκε στα 5 έτη και συμπεριλάμβανε δύο περιόδους, των φυσικομαθηματικών επιστημών και των στρατιωτικών επιστημών.
Στολές ευέλπιδων περί το 1885, από τον Πάνο Αραβαντινό. Έφιππος εικονίζεται ο τότε διοικητής της Σχολής, Πάνος Κολοκοτρώνης.

Το 1881-1885 διοικητής ανέλαβε ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Πάνος Κολοκοτρώνης, υιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η διοίκηση του αποτέλεσε σταθμό για την σχολή και γι’ αυτό χαρακτηρίσθηκε και ως αναμορφωτής της. Το 1894 η σχολή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως σε συγκρότημα κτιρίων, που κτίσθηκαν με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από την πορεία της σχολής, αφού προηγουμένως είχε ξαναμεταφερθεί στον Πειραιά. Το 1898 διοικητής αναλαμβάνει ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Νικόλαος Ζορμπάς.

Αποστολή της Σχολής

Η κύρια αποστολή της Σχολής είναι να παρέχει στρατιωτικούς επιστήμονες και ηγέτες στο Στρατό Ξηράς, μέσω της στρατιωτικής ζωής και της πολύπλευρης στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Η είσοδος στη Σχολή επιτυγχάνεται με υψηλή βαθμολογία στις εισιτήριες πανελλήνιες εξετάσεις και η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια. Κάθε έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο, ενώ το εαρινό ξεκινά τον Μάρτιο και τελειώνει τον Αύγουστο. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική εκπαίδευση, τόσο θεωρητική όσο και πρακτική.

Κάθε Ακαδημαϊκό έτος αποτελείται από τριάντα εννέα (39) εβδομάδες, από τις οποίες οι είκοσι έξι (26) είναι Ακαδημαϊκής φύσεως και οι δεκατρείς (13) είναι καθαρά Στρατιωτικής. Από αυτές, τέσσερις (4) εβδομάδες χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις Α΄ και Β΄ εξαμήνου ενώ οκτώ (8) εβδομάδες οι Ευέλπιδες απουσιάζουν σε άδειες.

Η Σχολή προσφέρει ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Η Στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια και γίνεται άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού. Η Στρατιωτική εκπαίδευση λαμβάνει χώρα είτε στην περιοχή της Βάρης είτε σε άλλους χώρους ανά την Ελλάδα (Λιτόχωρο Πιερίας, Παρνασσός, κ.λ.π.).

Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.

Πέρα από το έντονο πρόγραμμα για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης των Ευελπίδων, διοργανώνονται κάθε έτος εσωτερικά πρωταθλήματα μεταξύ των δύο Ταγμάτων σε διάφορα αθλήματα, καθώς και Πρωτάθλημα μεταξύ των Παραγωγικών Σχολών, στο οποίο η Σχολή μετρά πολλές επιτυχίες κάθε έτος.

Το σώμα των Ευελπίδων οργανώνεται σε ένα Σύνταγμα των δύο (2) Ταγμάτων. Τα Τάγματα ονομάζονται προς τιμήν ηρώων, 1ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχης (ΠΖ) Βελισσάριος Ιωάννης και 2ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχης (ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννης. Στη Σχολή εκπαιδεύονται σήμερα σπουδαστές από 20 κράτη. Η πολυεθνικότητα της σύνθεσης προσδίδει στη Σχολή τον ρόλο του πρεσβευτή των ηθών και παραδόσεών μας εκτός Ελληνικών συνόρων. Όλοι οι Ευέλπιδες ακολουθούν το ίδιο έντονο και απαιτητικό πρόγραμμα Στρατιωτικής και Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ανεξαρτήτως εθνικότητας και φύλου.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών στη Σχολή, πολλοί απόφοιτοί της γίνονται δεκτοί και συνεχίζουν τις σπουδές τους είτε σε μεταπτυχιακά προγράμματα είτε σε προπτυχιακά για την απόκτηση δεύτερου τίτλου σπουδών σε διάφορα Ελληνικά και Ξένα Ανώτατα Ιδρύματα.

Διακεκριμένοι απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων

Στην διάρκεια λειτουργίας της ΣΣΕ υπήρξαν Ευέλπιδες οι οποίοι ήταν πρωταγωνιστές στην Ελληνική Ιστορία. Ευέλπιδες οι οποίοι διακρίθηκαν τόσο στον στρατιωτικό χώρο όσο και στην επιστήμη και στην πολιτική της Ελλάδος.

Παναγιώτης Δαγκλής
Πάνος Κολοκοτρώνης
Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας
1890 Ιωάννης Μεταξάς (ΜΧ)
Νικόλαος Ζορμπάς
Αλέξανδρος Οθωναίος
Ιωάννης Φραγκούδης-Ολυμπιονίκης
1894 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος
1897 Στυλιανός Γονατάς
1897 Ιωάννης Βελισσαρίου (ΣΣΥ)
1891 Παύλος Μελάς, πρωταγωνιστής στο Μακεδονικό Αγώνα.
Αλέξανδρος Παπάγος
1900 Θεόδωρος Πάγκαλος
Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας
1908 Μιχαήλ Μουτούσης
1910 (;) Ευριπίδης Μπακιρτζής
1912 Πρίγκηπας Αλέξανδρος ( Βασιλιάς της Ελλάδας 1917-1920 )
Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας
1915 (;) Σοφοκλής Βενιζέλος
1916 Θρασύβουλος Τσακαλώτος
1916 Κωνσταντίνος Δαβάκης (ΠΖ)
1916 Στυλιανός Πετροπουλάκης
1919 Γεώργιος Γρίβας – Διγενής
1920 Χριστόδουλος Τσιγάντες
1934 Αλέξανδρος Διάκος

Πηγή: wikipedia, sse.army.gr, pentapostagma

Share212Tweet133Share53

Διαβάζονται

  • Η μεγάλη Ημέρα των Ελλήνων στο Αννόβερο!

    Η μεγάλη Ημέρα των Ελλήνων στο Αννόβερο!

    502 shares
    Share 201 Tweet 126
  • Τάσος Λάππας: Η μόνη του συντροφιά στον παγωμένο Αρκτικό Κύκλο η «Ελληνική Σημαία»

    497 shares
    Share 199 Tweet 124
  • Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας

    495 shares
    Share 198 Tweet 124
  • Διονύσης Λάτσης: Ένας νέος και πολλά υποσχόμενος στιχουργός και τραγουδιστής

    493 shares
    Share 197 Tweet 123
  • Στο Αννόβερο θα δώσει τη μάχη της ζωής της η μικρή Αθηνά!

    492 shares
    Share 197 Tweet 123

Των Ελλήνων οι Κοινότητες

Πρόσφατα

Πρόσφατα

Ελλάδα και Ρωσία ενώνουν δυνάμεις σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Ελλάδα και Ρωσία ενώνουν δυνάμεις σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Φεβρουάριος 27, 2021
Χρήστος Δελαντώνης: Ο Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων της McLaren

Χρήστος Δελαντώνης: Ο Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων της McLaren

Φεβρουάριος 27, 2021
Αναστασιάδης: «Κύπρος και Ελλάδα πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο»

Αναστασιάδης: «Κύπρος και Ελλάδα πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο»

Φεβρουάριος 27, 2021
Χρυσά διεθνή βραβεία απέσπασε η Ελλάδα για τουριστικές καμπάνιες

Χρυσά διεθνή βραβεία απέσπασε η Ελλάδα για τουριστικές καμπάνιες

Φεβρουάριος 27, 2021
Έτοιμη να συνδράμει το Ισραήλ η Ελλάδα για τη θαλάσσια ρύπανση

Έτοιμη να συνδράμει το Ισραήλ η Ελλάδα για τη θαλάσσια ρύπανση

Φεβρουάριος 27, 2021

Η είδηση της εβδομάδας

Οι Ηπειρώτες της Ομογένειας γιόρτασαν την απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Ομογένεια

Οι Ηπειρώτες της Ομογένειας γιόρτασαν την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Φεβρουάριος 24, 2021

Αδελφωμένοι και σύσσωμοι οι Ηπειρώτες της Ομογένειας της Ευρώπης, στα πλαίσια της επετείου για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και Απότισης...

Read more

Πρόσφατα

Ελλάδα και Ρωσία ενώνουν δυνάμεις σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Ελλάδα και Ρωσία ενώνουν δυνάμεις σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Φεβρουάριος 27, 2021
Χρήστος Δελαντώνης: Ο Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων της McLaren

Χρήστος Δελαντώνης: Ο Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων της McLaren

Φεβρουάριος 27, 2021
Αναστασιάδης: «Κύπρος και Ελλάδα πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο»

Αναστασιάδης: «Κύπρος και Ελλάδα πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο»

Φεβρουάριος 27, 2021
Χρυσά διεθνή βραβεία απέσπασε η Ελλάδα για τουριστικές καμπάνιες

Χρυσά διεθνή βραβεία απέσπασε η Ελλάδα για τουριστικές καμπάνιες

Φεβρουάριος 27, 2021
Έτοιμη να συνδράμει το Ισραήλ η Ελλάδα για τη θαλάσσια ρύπανση

Έτοιμη να συνδράμει το Ισραήλ η Ελλάδα για τη θαλάσσια ρύπανση

Φεβρουάριος 27, 2021

Newsletter

Ομογένεια

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ιστοσελίδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ιστοσελίδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Φεβρουάριος 26, 2021

Οι απανταχού καινοτόμοι Έλληνες δικτυώνονται

Οι απανταχού καινοτόμοι Έλληνες δικτυώνονται

Φεβρουάριος 26, 2021

Πρεσβεία στη Σενεγάλη ανοίγει η Ελλάδα

Πρεσβεία στη Σενεγάλη ανοίγει η Ελλάδα

Φεβρουάριος 24, 2021

The New Hellenic Times

The New Hellenic Times για την Ελληνική Ομογένεια

Privacy center | The New Hellenic Times © 2018

No Result
View All Result
  • Ομογένεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Αθλητισμός
  • Τεχνολογία
  • Κόσμος
  • Υγεία
  • Περιβάλλον

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Privacy center
The New Hellenic Times © 2018

EU GDPR: Χρησιμοποιούμε cookies για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή online εμπειρία. Συμφωνώντας με την χρήση cookies αποδέχεστε την πολιτική χρήσης των δεδομένων σας.

Συμφωνώ Δεν συμφωνώ
Κέντρο απορρήτου