Η επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, την Τρίτη (3/12), προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων και φόβους για επιστροφή σε αυταρχικές πρακτικές. Η ξαφνική αυτή απόφαση, που εκδόθηκε με αφορμή τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις κατηγορίες προς την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την κρατική εξουσία, άφησε τη χώρα σε αναστάτωση. Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από το κοινοβούλιο, και ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην οροφή του κτιρίου, προκαλώντας εκρηκτικές αντιδράσεις τόσο από την πολιτική σκηνή όσο και από τον λαό.
Παρά την άρση του στρατιωτικού νόμου μετά από λίγες ώρες και την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Σεούλ, οι πιέσεις για την παραίτηση του προέδρου Γιουν εντάθηκαν. Η αντιπολίτευση ζήτησε ανοιχτά την απομάκρυνσή του, και αν ο πρόεδρος δεν υποχωρήσει, προειδοποίησαν ότι θα κινήσουν διαδικασίες για τη διαδικασία παύσης του, ακολουθώντας τη «λαϊκή βούληση». Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας προκήρυξε γενική απεργία επ’ αόριστον, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση του προέδρου ήταν «παράλογη και αντιδημοκρατική», σημειώνοντας ότι έβαλε «τέλος» στην εξουσία του.
Η αντιπολίτευση, που εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία της για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, κατηγόρησε τον Γιουν για υπέρβαση των εξουσιών του και για προσπάθεια καταστολής των πολιτικών αντιπάλων του. Ο πρόεδρος, με χαμηλή δημοτικότητα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «αντικρατική» στάση και μίλησε για κοινοβουλευτική «δικτατορία», επικαλούμενος τις απειλές από τη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη (4/12), έξι κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση για την απομάκρυνση του προέδρου, η οποία αναμένεται να συζητηθεί με ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες. Η ένταση παραμένει υψηλή, με την κοινωνία να ζητά άμεση πολιτική αποκατάσταση και την αποδοχή της λαϊκής θέλησης.
Το γεγονός ότι η Νότια Κορέα βίωσε μια ανάλογη κατάσταση το 1980, όταν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατάφεραν να ανατρέψουν μια στρατιωτική δικτατορία, προσδίδει στο πρόσφατο επεισόδιο ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Οι φοβίες για μια επιστροφή σε αυταρχικά καθεστώτα και πραξικοπήματα παραμένουν ζωντανές, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και άλλοι διεθνείς παράγοντες εξέφρασαν ανησυχία για την πορεία των γεγονότων, ενώ το καθεστώς Γιουν έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τον τύπο και τα ΜΜΕ.
Παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης, η πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Οι επόμενες ημέρες αναμένονται κρίσιμες, με το μέλλον του προέδρου Γιουν και της κυβέρνησής του να κρέμεται από μια κλωστή.