Μία πανηγυρική εκλογή που αιφνιδίασε εξίσου – εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν Κυριακή βράδυ και Σεπτέμβρης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, εμφανίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην είσοδο της Κουμουνδούρου και αυτή τη φορά ήταν οριστικά ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών με το τελικό σκορ (56,69% Κασσελάκης έναντι 43,1% της Έφης Αχτσιόγλου με καταμετρημένο ως αυτή την ώρα το 75% των ψήφων) να παραμένει εξίσου καθαρό, όπως στον πρώτο γύρο. Η ευγένεια που τον χαρακτηρίζει ήταν πάλι εκεί, όμως αυτή τη φορά θέλησε να δώσει και δείγματα ”ηγετικής αποφασιστικότητας”.
Αρχικά προς τους δημοσιογράφους και τις κάμερες που σπρώχνονταν μπροστά του, προς τους οποίους απευθύνθηκε για να διευκρινίσει ότι απευθυνόταν – την ώρα της νίκης του – στους υποστηρικτές τους ΣΥΡΙΖΑ και όχι στα ΜΜΕ.
Διάλεξε δύο ονόματα εκ των υποψηφίων του για να δώσει το στίγμα του προς το εσωτερικό του κόμματος: Χαρακτήρισε ”πρώτο και τον δεύτερο” της εσωκομματικής κούρσας, επιλέγοντας να τείνει ενώπιον του τηλεοπτικού ακροατηρίου χείρα φιλίας προς την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ νωρίτερα έκανε ονομαστική αναφορά ευχαριστώντας προσωπικά τον Νίκο Παππά για την υποστήριξή του στον δεύτερο γύρο.
Η λεπτομέρεια ότι χρησιμοποίησε και φράσεις στα αγγλικά ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα έκανε προς στιγμήν εντύπωση, όμως δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο. Και. δεν μπορεί ουδείς να τον ψέξει, επειδή μίλησε αγγλικά την ώρα που αναζητούσε τον σύντροφό του. Είναι απλώς ανθρώπινη αντίδραση και καλώς έπραξε που μίλησε και στα αγγλικά.
Έστω και αν οι ευχαριστίες προς συγγενείς και οικογένεια, γενικώς δεν είναι συνήθης πρακτική την ώρα της εκλογής ενός πολιτικού αρχηγού.
Η έκπληξη που πολλοί σημείωσαν, ήταν η μη αναφορά στο πρόσωπο του Παύλου Πολλάκη, ο οποίος εμφανιζόταν δημοσίως και ανοιχτά ως υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη.
Αυτό που θα επιχειρήσει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται στα αγγλικά ”restart” και στα ελληνικά ”επανεκκίνηση”. Δεν το είπε ο ίδιος, όμως το κατάλαβαν όλοι.
Την ίδια ώρα στα κανάλια…
Συνήθως, στις εσωκομματικές εκλογές δεν βλέπεις πολλά σφιγμένα πρόσωπα. Κάποτε το τελικό σκορ είναι προβλέψιμο και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο. Ακόμα και όταν υπήρξε αμφίρροπο, όμως, κατά κανόνα η ανακοίνωση του αποτελέσματος σηματοδοτούσε την ”παύση των εχθροπραξιών”.
Χθες το βράδυ δεν συνέβη ακριβώς αυτό. Σε τηλεοπτικά πάνελ που σχηματίστηκαν ειδικά για την περίσταση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέμειναν με τα ξίφη στα χέρια, σα να μην είχε κριθεί ακόμα ο νικητής. Όσο για χαμόγελο, ακόμα το περιμένουμε.
Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βαρεμένος, Νίνα Κασιμάτη, Πέτη Πέρκα, Βασίλης Κόκκαλης, βρέθηκαν (Open) να αναζητούν και οι ίδιοι απαντήσεις για την επαύριο του κόμματός τους – και σε. εμφανή δυσκολία να δώσουν οι ίδιοι απαντήσεις για το μέλλον.
Ο Γιώργος Βαρεμένος θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει στο νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι παρέλαβε κόμμα με γνωστή ιστορία και πορεία, αλλά δεν ιδρύθηκε χθες.
Η Νίνα Κασιμάτη εξέφρασε την ελπίδα να λάβει το μήνυμα των ψηφοφόρων ο νέος Πρόεδρος.
Ο Χρήστος Σπίρτζης απέμενε μάλλον μόνος να υπερασπίζεται ένθερμα τη νέα ηγεσία.
Και κάπως έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης,, που έπεισε – εκ του αποτελέσματος – την κομματική βάση, από σήμερα καλείται να πετύχει δυσκολότερο: να πείσει τον δύσπιστο κομματικό μηχανισμό. Λογικά, επιστρατεύοντας και συμμάχους. Γιατί θα τους χρειαστεί.
ΥΓ: Η εκλογή Κασσελάκη είναι εσωκομματική υπόθεση. Όμως δεν σημαίναι αυτό πως είναι αδιάφορη για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Και υπάρχει ένα κόμμα όπου ίσως προβληματίζονται περισσότερο αυτή την ώρα. Το ΠΑΣΟΚ, που μιλούσε και θεωρεί ότι εκπροσωπεί την κεντροαριστερά στην Ελλάδα, πλέον έχει νέο ανταγωνισμό. Και μάλιστα με ονοματεπώνυμο.