Γ. Πατούλης: «Τα ζητήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Θα συνεργαστούμε στενά με τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων»
Η στενή συνεργασία και η υλοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών δράσεων και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλή Μοσκώφ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και τα στελέχη του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς (ΕΜΑ) Θεοδώρα Γιαννή και Μαρία Κεραμίδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Αττικής, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μοσκώφ για την επίσκεψη, επισήμανε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε κοινωνικά ζητήματα και θέματα που αφορούν στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Επιπλέον ζήτησε από τους επιστημονικούς συνεργάτες του και τα στελέχη της Περιφέρειας να συνεργαστούν στενά με τον Εθνικό Εισηγητή για να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην καταπολέμηση της εμπορίας συνανθρώπων μας.
Μάλιστα για να υπάρξει πλαίσιο συγκεκριμένων ενεργειών θα υπογραφεί Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο Σύμφωνο θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η στήριξη της Περιφέρειας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης μέσα από την ένταξη των επαγγελματιών πρώτης γραμμής στον ΕΜΑ. Η εκπαίδευση των στελεχών της Περιφέρειας σε ενδείξεις για την ταυτοποίηση πιθανών θυμάτων, η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης του κοινού και άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες.
Επίσης, θα προβλέπεται η υλοποίηση ενεργειών για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. ΕΣΠΑ) για την πραγματοποίηση δράσεων εκπαίδευσης και δημιουργίας αποκεντρωμένων δομών προστασίας πιθανολογούμενων και αναγνωρισμένων, ανήλικων και ενήλικων, θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της έχει αναλάβει και έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας που αφορά σε 242 δομές (13 δομές αστέγων, 8 κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, 130 δομές παροχής βασικών αγαθών, 24 κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας, 10 ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας και 57 Κέντρα Κοινότητας με παράρτημα Ρομά).
Όπως επισήμανε ο Γ. Πατούλης «Είναι ανάγκη να σταθούμε δίπλα στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη πρόληψη της Εμπορίας Ανθρώπων, η προστασία και αποκατάσταση των θυμάτων τέτοιων ενεργειών. Οφείλουμε να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση και πάταξη τέτοιου είδους φαινομένων και να συμβάλλουμε στο στάδιο της επανένταξης των θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης. Τόσο ως Περιφερειάρχης Αττικής, όσο και ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις να υλοποιηθούν δράσεις και πρωτοβουλίες στην Αττικής και σε εθνικό επίπεδο».
Ο Εθνικός Εισηγητής Η. Μοσκώφ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος των Περιφερειών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς τα στελέχη τους έρχονται σε επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ποικίλα οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Μέσα από την επαφή αυτή είναι πολύ πιθανό να εντοπίσουν και θύματα εμπορίας ανθρώπων. «Ο ρόλος τους αυτός επιβάλλει να είναι άρτια εκπαιδευμένοι, ώστε και να εντοπίζουν πιθανά θύματα και να μπορούν να μεριμνούν για την προστασία τους είτε με ανάληψη του περιστατικού, είτε με ορθή παραπομπή σε άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Ειδικά για τις Περιφέρειες, κρίνεται πολύτιμος ο ρόλος των εποπτών δημόσιας υγείας για την ανίχνευση πιθανών θυμάτων σεξουαλικής ή εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς και των κοινωνικών συμβούλων για τον εντοπισμό και ανηλίκων θυμάτων εκμετάλλευσης».