Συνέντευξη στους The New Hellenic Times και τη Δήμητρα Χατζηαδάμ παραχώρησε ο Ντίνος Διαλεκτόπουλος, αθλητής του τένις σε αμαξίδιο, μιλώντας για την πορεία του στον αθλητισμό, τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλά και το γεγονός ότι επιλέχθηκε για να μεταφέρει τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Καβάλα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στη Δήμητρα Χατζηαδάμ
Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Καβάλα, πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια;
Γεννήθηκα την ημέρα του Ευαγγελισμού και της εθνεγερσίας το 1973, στην πόλη της Καβάλας. Η πόλη ήταν γεμάτη από αλάνες όπου όλα τα παιδιά της γειτονιάς, αγόρια και κορίτσια, παίζαμε ατελείωτες ώρες… Ήμουν από τα πιο ”ζωηρά” παιδιά της γειτονιάς, από τους πρώτους στο παιχνίδι και στις ζαβολιές, που όμως όλοι το αγαπούσαν και ήθελαν να το έχουν κοντά τους, στην ομάδα τους.
Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου ξεκίνησα να μαθαίνω Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Σύντομα, κατάφερα να γίνω ένας καλός χορευτής, με πλήθος συμμετοχών, σε διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του τόπου μας. Όμορφα παιδικά χρόνια, πολύ χαρούμενα, ανέμελα… ευτυχισμένα.
Πως και πότε ξεκίνησε όλη αυτή η πορεία με την υγεία σου;
Αναπάντεχα, στα 19 μου χρόνια ένα τροχαίο ατύχημα. Ήμουν συνεπιβάτης σε ένα δίκυκλο, σε μια συνηθισμένη βόλτα με καλοκαιρινό καιρό, όταν ξαφνικά ένα ταξί, από αμέλεια του οδηγού, ήλθε να διακόψει απότομα τη βόλτα. Όταν ξύπνησα, σχεδόν 40 ημέρες αργότερα, διαπίστωσα έκπληκτος ότι μου έλλειπε το αριστερό μου πόδι από το ύψος του μηρού.
Η αποκατάσταση ήταν αρκετά χρονοβόρα και επίπονη;
Προφανώς χρειάστηκε χρόνος για την κατανόηση του γεγονότος. Έχοντας όμως την πολύτιμη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων μου, κατάφερα να κατανοήσω ότι ένας ακρωτηριασμός μπορεί να επιφέρει μία σωματική αναπηρία, αλλά δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη ροή της ζωής σε εκείνον που τον υπόκειται. Αντίθετα τον ωθεί να δημιουργήσει, να κατασκευάσει καινούργιους δρόμους στη ζωή.
Δε θα μπορούσα να εγκαταλείψω τη επαφή μου με την σωματική άσκηση και έτσι συνέχισα να γυμνάζομαι σε στάδια και γυμναστήρια. Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, όπου έπαιξα στο επίπεδο της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Πριν από 5 χρόνια περίπου και ύστερα από πρόταση ενός προσφιλούς σε μένα προπονητή του χώρου, αποφάσισα να ασχοληθώ με το άθλημα της αντισφαίρισης με αμαξίδιο. Νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες, νέες συγκινήσεις, νέοι αγώνες.
Πόσοι είναι οι αθλητές που ασχολούνται με το τένις με αμαξίδιο στην Ελλάδα;
Οι ενεργοί αθλητές στην Ελλάδα είμαστε περίπου 10. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε μέρος σε τουρνουά εντός και εκτός Ελλάδος και φυσικά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που γίνεται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Τα τελευταία 3 χρόνια είμαι 3ος Πανελληνιονίκης και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Αυτήν τη στιγμή κατέχω τη 226η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Αθλητών Αντισφαίρισης με Αμαξίδιο (ITF WHEELCHAIR TENNIS).
Υποθέτω ότι οι ανάγκες του αθλήματος είναι απαιτητικές. Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένας αθλητής του συγκεκριμένου αθλήματος;
Κάθε αθλητής με αναπηρία πέραν των γενικότερων αυτονόητων αναγκών του έχει και ειδικότερες ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν από το είδος της αναπηρίας του καθώς και τις ιδιαιτερότητες του αθλήματός του. Συνεπώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ένα αμαξίδιο για την συμμετοχή μου στους αγώνες μπορεί να μεταβάλλει την επίδοσή μου, ανάλογα με τις προδιαγραφές του σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και με τις ρακέτες που χρησιμοποιώ.
Μεγάλο και πολλές φορές δυσεπίλυτο πρόβλημα αποτελεί το κόστος μετακίνησής μου στους διάφορους αγώνες. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις το αντιμετωπίζω εξ ολοκλήρου με δική μου δαπάνη, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η συμμετοχή μου στο σύνολο των αγώνων που με ενδιαφέρουν και που θα με βοηθούσαν να ανέβω στο σχετικό κατάλογο της Παγκόσμιας Κατάταξης των αθλητών της αντισφαίρισης με αμαξίδιο.
Τέλος, ο αθλητικός εξοπλισμός ενός αθλητή του συγκεκριμένου αθλήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις αναγκαίες αθλητικές ενδυμασίες για τον αγώνα, για την προπόνηση, για τον περίπατο, για τις δημόσιες εμφανίσεις κλπ. Επίσης, εξειδικευμένα σακίδια καθώς και ειδικά ενθύμια, μικρά δώρα, που ανταλλάσσουμε οι αθλητές μεταξύ μας, με ιδιαίτερο συμβολισμό.
Πέραν της προσωπικής προσπάθειας του αθλητή, η ευαισθητοποίηση από τοπικούς φορείς, εθνικούς οργανισμούς, ιδιώτες και φίλους του αθλήματος είναι ένα ζήτημα διαρκές. Σίγουρα η συμβολή και η στήριξη του καθενός που δύναται να βοηθήσει είναι επιθυμητή και ευπρόσδεκτη.
Λόγω του αθλήματος έχεις ταξιδέψει εντός και εκτός Ελλάδος και έχεις δει την συμπεριφορά του κόσμου. Πιστεύεις ότι σέβεται το βαθμό δυσκολίας μετακίνησης κάθε Αμεα ή την κάνει ακόμα δυσκολότερη; Είναι ευαισθητοποιημένος;
Τόσο εγώ όσο και κάθε αθλητής με αναπηρία καλούμαι να αντιμετωπίσω και να ξεπεράσω όλα εκείνα τα εμπόδια που συναντώ στην καθημερινότητά μου. Αφορούν από τη μια πλευρά το ζήτημα των υποδομών και από την άλλη το γενικότερο ζήτημα της κουλτούρας των πολιτών που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία στους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, στους αθλητικούς χώρους, στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στους πεζοδρόμους κλπ.
Θα ήταν πάντως άδικο να μην αναφέρω ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο στο επίπεδο των υποδομών όσο και σε εκείνο της ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από το θέμα, όμως μένει ακόμα να γίνουν πολλά, για τα οποία εύχομαι, προσμένω, προσδοκώ και ελπίζω.
Στο παραπάνω πλαίσιο σε ότι με αφορά, με τις μικρές μου δυνάμεις προσπαθώ να συμβάλλω στη γενικότερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μου δια μέσου μιας σειράς οργανωμένων επισκέψεων σε σχολεία του τόπου μου, καθώς και δια μέσου οργανωμένων δράσεων προβολής και ευαισθητοποίησης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επιλέχτηκες να μεταφέρεις τη φλόγα για τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Καβάλα, πως προέκυψε η τιμή της επιλογής;
Μεγάλη τιμή για μένα!!!
Είναι ύψιστη η τιμή που γίνεται στο πρόσωπο μου και στην πορεία μου, μέχρι τώρα. Τα κριτήρια για την επιλογή μου αποφασίστηκαν από τον Δ. Καβάλας μέσω του Δημάρχου, να συμμετάσχω στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής φλόγας στην πόλη μου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους έχουν μάθει να αγωνίζονται, να προσπαθούν και να νικούν.
Η στήριξη σας στη σελίδα είναι σημαντική: Ντίνος Διαλεκτόπουλος – Τένις σε Αμαξίδιο
ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ:
- ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ Προκριματικά ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ 2019 (Πορτογαλία / Βιλαμούρα) 2η θέση
- Διεθνές Τουρνουά 2016 (Ελλάδα / Λάρισα)
- Διεθνές Τουρνουά 2016 (Ελλάδα / Καλαμάτα)
- Διεθνές Τουρνουά 2017 (Ρουμανία / Πιτέστι)
- Διεθνές Τουρνουά 2017 (Ρουμανία / Βουκουρέστι)
- Διεθνές Τουρνουά 2017 (Ελλάδα / Καλαμάτα)
- Διεθνές Τουρνουά 2018 (Ρουμανία / Πιτέστι)
- Διεθνές Τουρνουά 2018 (Ρουμανία / Βουκουρέστι)
- Διεθνές Τουρνουά 2018 (Ελλάδα / Καλαμάτα)
- Διεθνές Τουρνουά 2019 (Πορτογαλία)
- Διεθνές Τουρνουά 2019 (Ρουμανία / Πιτέστι)
- Διεθνές Τουρνουά 2019 (Ρουμανία / Βουκουρέστι)
- Διεθνές Τουρνουά 2019 (Βουλγαρία / Φιλιππούπολη)
- Διεθνές Τουρνουά 2019 (Ελλάδα / Καλαμάτα)
- 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2016 (Αθήνα) 4η θέση
- 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2017 (Αθήνα) 5η θέση
- 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2018 (Καβάλα) 3η θέση
- 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2019 (Κρήτη) 3η θέση