Διάθεση συναίνεσης διαπιστώθηκε στις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα τη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Η συζήτηση με τα κόμματα θα συνεχιστεί, με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο μέσα σε έναν μήνα.
Μετά το τέλος των συναντήσεων ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.
Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».
Οι συναντήσεις και το παρασκήνιο
Η διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στο πλαίσιο αυτό, τη μεγαλύτερη κρισιμότητα είχε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΚΚΕ είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων. Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας «on camera», είπε στην ουσία ένα «ναι» με επιμέρους ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Δεδομένου ότι και η Φώφη Γεννηματά είναι θετική φαντάζει πολύ πιθανό το σχετικό νομοσχέδιο να συγκεντρώσει πάνω από 200 ψήφους. Αν συνυπολογίσει κανείς και το «ναι» που φάνηκε να λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και την θετική στάση του Μέρα25, υπολογίζεται το σχετικό ν/σ να συγκεντρώσει 214 ψήφους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει απομονωμένος καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είπε ένα κατ’ αρχήν «όχι».
Πρώτος στο γραφείο του στη Βουλή βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, συνάντηση η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα. Ακολούθησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, συνάντηση που επίσης ολοκληρώθηκε και θα ακολουθήσουν στις 16:00 με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα
Πρώτος πέρασε το κατώφλι του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρουσίασε στον πρωθυπουργό αναλυτικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για αυτό και ο νομοθέτης ζητάει τις 200 ψήφους.
Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δουν γραπτή την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς σε άλλη περίπτωση η προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλογο θα αποβλέπει μόνο στην πρόθεσή της να καταμετρήσει τις θετικές ψήφους που θα μπορούσε να πάρει η πρότασή της.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πάντως ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί μια πρόταση που θα αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Στην συνέχεια μάλιστα εξήγησε μέσα από ένα βίντεο αναλυτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως τυχόν απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, θα βρει το κόμμα του απέναντι.
Έγινε ξεκάθαρο, πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στο παρακάτω βίντεο δηλώνει πως ναι μεν περιμένει να διαβάσει ολόκληρη την πρόταση, ωστόσο υποστηρίζει πως δυστυχώς φαίνεται ότι η πρόταση της ΝΔ δείχνει να κινείται προς την κατεύθυνση που… θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι».
Οι 4 προτάσεις Γεννηματά για τους απόδημους
Η δεύτερη συνάντηση ήταν με την Φώφη Γεννηματά, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες σε πολύ καλό κλίμα. Κατ’ αρχήν ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκε θετικός στις 4 προϋποθέσεις που είχε θέσει εξ’ αρχής για το θέμα της ψήφου των αποδήμων η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Όπως τόνιζαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού.
«Είναι καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση» σημειώνεται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά τόνισε στον πρωθυπουργό ότι:
– Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.
– Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
– Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας
– Πρέπει να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου αυτού απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητη την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων. Με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία» προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.
Με αστερίσκους ο Κουτσούμπας
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα. Αυτή είναι και η πιο κρίσιμη καθώς από το ΚΚΕ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών προκειμένου να περάσει ο νόμος.
«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας εκφράστηκε θετικά ως προς το να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε όμως κάποιες από τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ:
-Να υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα.
– Να απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια.
Παράλληλα, το ΚΚΕ λέει κατηγορηματικό «όχι» στην επιστολική ψήφο και παραμένει σταθερό στην αυτοπρόσωπη ψήφο σε πρεσβείες και προξενεία.
Βελόπουλος: «Θεωρώ αυτονόητο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς»
Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.
«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε
«’Αρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι’ αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τις απόψεις του κόμματός του και τόνισε:
«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να μας καλέσει για να ορίσουμε τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία. Θα επιμείνουμε σε αυτό και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Αυτό που γίνεται τη στιγμή αυτή είναι βαρβαρότητα. Κόβουν κεφάλια ανθρώπων, τα επιδεικνύουν στις κάμερες, τα ανεβάζουν στα social media και είναι ντροπή, για όλον τον πολιτισμένο κόσμο να ανέχεται αυτή τη βαρβαρότητα».
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε πως δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Ελληνική Λύση, είπε ο κ. Βελόπουλος, έχει την πρότασή της και θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όχι όμως επειδή σηματοδοτεί ιδεολογίες.
«Πρέπει όμως κάποια στιγμή να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι δε μπορεί ένα αριστερό κόμμα να ψηφίζει ένα δεξιό πολιτικό για πρόεδρο και ένα δεξιό κόμμα έναν αριστερό , όχι όμως πολιτικό ή κομματικό πρόσωπο που σηματοδοτεί άλλου ιδεολογίες Πρέπει να βρούμε τον καλύτερο Έλληνα πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό».
Ερωτηθείς τέλος, γιατί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ήταν σύντομη, ο κ. Βελόπουλος απάντησε.
«Εγώ δεν είμαι πολιτικός με τη στενή ένοια του όρου για να αμπελοφιλοσοφώ, Είμαι πολιτικός και επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας ξέρει ότι το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν και ο χρόνος είναι χρήμα. Αφού συμφωνούμε, δεν θα συζητάμε για τις εντυπώσεις. Συμφωνούμε και προχωρούμε παρακάτω.
Οι διάλογοι μπροστά στις κάμερες
«Έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του. «Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, χαμογελώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων».
Γεννηματά: Σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω στη συνάντηση – Ασθενής και ο Μητσοτάκης
Την ταλαιπωρία που περνάνε με κάποιου είδους ίωση αποκάλυψε ο διάλογος που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννήματα πριν τη συνάντησή τους στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με αντικείμενο την ψήφο των αποδήμων.
«Δεν είμαι πολύ καλά» είπε πρώτη η Φώφη Γεννηματά όταν την πλησίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό να απαντά ούτε κι εγώ».
«Άρα δεν μπορούμε να κολλήσουμε ο ένας τον άλλο» παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά.
Ο πρωθυπουργός είπε, τότε, στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι «εγώ θα παραγγείλω ένα πράσινο τσάι» με την κυρία Γεννηματά να λέει ότι «σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω εδώ».
«Το εκτιμώ ιδιαίτερα» έκλεισε τον διάλογο ο κ. Μητσοτάκης με τις κάμερες να αποσύρονται και τους δύο πολιτικούς να συνεχίζουν τη συζήτηση για το θέμα της ψήφου των αποδήμων.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Κουτσούμπα
«Έμαθα ότι είστε κρυωμένος» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε: «Η Φώφη είναι χειρότερα». Τότε, ο ΓΓ του ΚΚΕ αποκρίθηκε: «Είναι η εποχή αυτή».
Κέρασμα… εκλογικό νόμο και ψήφο ομογενών ζήτησε ο Βελόπουλος
Κέρασμα «έναν καλό εκλογικό νόμο και να ψηφίζουν οι ομογενείς» ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε επίσης για το χέρι του κ. Βελόπουλου, το οποίο όπως εκείνος απάντησε χτύπησε στο μπασκετ.
Ο διάλογος είχε ως εξής:
-Καλώς τον, είσαι καλά;
-Το χέρι;
-Μπάσκετ. Τι να κάνουμε, αυτά συμβαίνουν
-Οι κακές συνήθειες
-Τι να σου προσφέρω;
-Τίποτα. Έναν καλό εκλογικό νόμο και να ψηφίζουν οι ομογενείς.
-Για το δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος
Συλλυπητήρια Μητσοτάκη σε Βαρουφάκη για τον θάνατο του πεθερού του
Με τον γραμματέα του «ΜέΡΑ 25», Γιάνη Βαρουφάκη, συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτή η συνάντηση κλείνει των κύκλο συναντήσεων που είχε Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο πρωθυπουργός συλληπήθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον χαμό του πεθερού του, Φαίδων Στράτου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής σε ηλικία 86 ετών.
Πηγή: eleftherostypos