Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με θέμα «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία».
Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber.
Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Esther de Lange, ενώ έθεσε ερώτημα και ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
«Ο στόχος μας ήταν πάντα να εγγυηθούμε ότι θα παραμείνει ακέραια η παραγωγική ικανότητα της χώρας, για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα με το τέλος της πανδημίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πλέγμα μέτρων που έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα ώστε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ωστόσο ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα αποσυρθεί βιαστικά ή απότομα.
«Πριν να μιλήσουμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε το φαινόμενο της απότομης υποχώρησης (cliff-edge effect) καθώς θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα άρουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, σε ό,τι αφορά την προστασία θέσεων εργασίας, προσεκτικά και σταδιακά».
«Απολύτως καθοριστικό» να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχέδια της χώρας μας την επόμενη μέρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών ώστε να αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών-μελών και να μην χαθούν θέσεις εργασίας στον απόηχο της πανδημίας.
«Θα ήθελα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω την Ursula, ασφαλώς γνωρίζει τις απόψεις μας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό να διοχετευτούν στις οικονομίες μας. Εάν τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα λάβουμε 4 δισεκ. το 2021», είπε.
«Είναι απολύτως καθοριστικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, επειδή αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε ο κίνδυνος -όπως γνωρίζετε- να χαθούν θέσεις εργασίας καθώς απομακρυνόμαστε από την πανδημία θα αυξηθεί σημαντικά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά έχει σχεδιάσει την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να στηρίξει προγράμματα εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης και καλλιέργειας δεξιοτήτων.
Να γίνει γρήγορα πραγματικότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τοποθετήσεις της όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, στον απόηχο της δήλωσής της ότι θα παρουσιάσει εντός του Μαρτίου πρότασή για το «Ψηφιακό Πράσινο Πάσο», το οποίο θα λειτουργεί και ως πιστοποιητικό, διευκολύνοντας τα ταξίδια των ευρωπαίων πολιτών.
«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ursula για τα σχόλιά της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια στην εποχή μετά την πανδημία», σημείωσε.
«Όντως βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ.
Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να περάσουμε μέσα στο τούνελ.
Αλλά η επίδραση των μαζικών εμβολιασμών αρχίζει να διαφαίνεται και σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, γεννιέται σε μένα η αισιοδοξία ότι στο τέλος της άνοιξης – αρχές του καλοκαιριού θα βγαίνουμε μια για πάντα από αυτή την κρίση.
Γιατί ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός στην Ελλάδα, για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.