Συνέντευξη Τύπου για την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας
Στη Θεσσαλία χτυπά η καρδιά της αγροτικής έρευνας από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023, με την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που διοργανώνεται στη Λάρισα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδας, την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:
Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι γεωπονικές της υπηρεσίες, βρίσκονται συνεχώς στην ύπαιθρο και έχουν διαύλους επικοινωνίας με τους ανθρώπους της παραγωγής. Βρίσκονται στο πεδίο, βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά κάθε ζήτημα που προκύπτει στην παραγωγή στο τομέα της φυτοπροστασίας, ενημερώνοντας έγκαιρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους αρμόδιους φορείς την Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, η οποία επιστρέφει στη Λάρισα τον Φεβρουάριο του 2023, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Στη συνάντηση αναμένεται να δώσουν το παρών διακεκριμένοι επιστήμονες και εκατοντάδες σύνεδροι, οι οποίοι με την παρουσία τους θα προσφέρουν γνώση και εφόδια στους παραγωγούς και θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις εργασίες της Συνάντησης, καθώς βρισκόμαστε στην απαρχή της νέας Προγραμματικής Περιόδου, η οποία προβλέπει τον δραστικό περιορισμό φυτοφαρμάκων και δραστικών ουσιών, εξέλιξη που επηρεάζει τους καλλιεργητές μας, στην προσπάθειά τους να παράξουν ποιοτικά και σε μεγάλες ποσότητες προϊόντα. Η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που διοργανώνουμε αποκτά ιδιαίτερη αξία και για την θεσσαλική γη, καθώς αυτή την περίοδο δυναμικά προϊόντα της, όπως τα κάστανα, τα μήλα κι άλλα αντιμετωπίζουν διάφορες φυτοπαθολογικές ασθένειες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται όπως κάναμε με τα κάστανα και τα ακτινίδια, συνεχίζει τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, παραμένει σε επαγρύπνηση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί με το πρόγραμμα ΤΥΤΩ για τη βιολογική καταπολέμηση του πληθυσμού των αρουραίων ενώ «τρέχει» ευρύ πρόγραμμα συλλογής κενών συσκευασιών».
Αννούλα Μαυρίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταφέρνει και συσπειρώνει την έρευνα, τους διοικητικούς, τους υπαλλήλους, τους παραγωγούς στην μεγάλη συνάντηση φυτοπροστασίας, η οποία γίνεται στη Λάρισα κάθε δύο χρόνια. Οργανώνεται σε μια περίοδο, που οι παραγωγοί δεν έχουν πολλές δουλειές στο χωράφι, για να μπορούν κι αυτοί να συμμετέχουν. Μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη γεωργική παραγωγή, γίνονται παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει με απορίες και ερωτήσεις. Παρόντες είναι υπηρεσιακοί, σύμβουλοι και εταιρείες με λύσεις φυτοπροστασίας και πώς μπορούν αυτές να επιτευχθούν για όλες τις καλλιέργειες που έτσι κι αλλιώς εκπροσωπούνται από τους παραγωγούς εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Φραντζέσκα Υδραίου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας: «Έχω την τιμή και την χαρά να συμμετέχω στις συναντήσεις φυτοπροστασίας από το 1995, όταν κι έγινε η πρώτη. Πάντα οι συναντήσεις αυτές
είχαν μια ιδιαιτερότητα, γιατί ήταν ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ειδικά στους αγρότες αλλά και στους γεωπόνους της πρώτης γραμμής, με σκοπό να τεθούν και να συζητηθούν θέματα πρακτικά και άμεσου ενδιαφέροντος. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να κατευθυνθεί η συζήτηση σε πολύ σημαντικά νέα δεδομένα που αφορούν την φυτοπροστασία, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία και η Εφαρμογή της σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και με χρονικό ορίζοντα το 2030, αλλά και η νέα ΚΑΠ που καλείται να χρηματοδοτήσει όλες αυτές τις σημαντικές αλλαγές, που αναμένεται να φέρει η Πράσινη Συμφωνία. Νομίζω πως είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, γιατί στην πορεία πρέπει να βρεθούν λύσεις φυτοπροστασίας ώστε να παραμείνουν οι καλλιέργειες και το αγροτικό εισόδημα προστατευμένα».Δημήτρης Σταυρίδης, Προϊστάμενος Προστασίας Φυτών, Φυτο-υγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε στον παραγωγό εφόδια και γνώση. Στο πλαίσιο της Συνάντησης Φυτοπροστασίας θα γίνουν εισηγήσεις από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους επιστήμονες, εντομολόγους, ζιζανιολόγους κτλ. έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον Έλληνα παραγωγό. Και αντίστοιχα στους γεωπόνους της εφαρμογής. Έχουμε την μεγαλύτερη απήχηση από όλα τα συνέδρια, καθώς συμμετέχουν εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν θέματα φυτοπροστασίας με αφορμή τις νέες αλλαγές που έρχονται, με την μείωση των δραστικών ουσιών στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας μέχρι το 2030, έτσι ώστε να αναπτυχθούν κι άλλες εναλλακτικές και να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να εξοικειωθούν και να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που έρχονται».