• Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
  • Κέντρο απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
Παρασκευή, 9 Μάι, 2025
No Result
View All Result
Αθήνα
αραιές νεφώσεις 21°
αραιές νεφώσεις
  • Ομογένεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Αθλητισμός
  • Τεχνολογία
  • Επιστήμη
  • Κόσμος
  • Υγεία
  • Περιβάλλον
  • Επιχειρήσεις
The New Hellenic Times
  • Ομογένεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Αθλητισμός
  • Τεχνολογία
  • Επιστήμη
  • Κόσμος
  • Υγεία
  • Περιβάλλον
  • Επιχειρήσεις
No Result
View All Result
The New Hellenic Times
No Result
View All Result
Home Ομογένεια

Η πλατφόρμα staellinika.com στα ισπανικά και πορτογαλικά για τους ομογενείς

Γ. Χρυσουλάκης: «Η πλατφόρμα staellinika.com χτίζεται στα ισπανικά και πορτογαλικά για τους ομογενείς στη Λατινική Αμερική»

13 Μαΐου, 2021
E1N84ZnWQAIDi2q
500
SHARES
1.4k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Η γεωγραφική απόσταση δεν θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για την εμβάθυνση των σχέσεων μας με την ομογένεια της Λατινικής Αμερικής αλλά και για την ανάπτυξη των σχέσεων μας με τις χώρες αυτές» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής κ. Ιάσων Πιπίνης. Συνολικά στη διαδικτυακή συνάντηση έδωσαν το παρόν 13 εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, την Ουρουγουάη και τη Χιλή. H κα Χαρά Χρηστακίδη έκανε τον συντονισμό της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία, κ. Γιάννης Πεδιώτης, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Μεξικό, κα Αργυρώ Παπούλια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουρουγουάη, κ. Γιώργος Αραβοσιτάς, ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Αργεντινή, κ. Φώτης Φιλέντας, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Χιλή, κ. Νίκος Βαγδούτης και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βενεζουέλα, κ. Γιώργος Ρουσσομουστακάκης.

«Θέλουμε να αρχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες με την ταυτότητα μας, αλλά και επικοινωνία με την Ελλάδα», τόνισε συγκινημένος ο κ. Αλέξανδρος Πούλιας, μέλος της ελληνικής κοινότητας στη Γουατεμάλα, αλλά και Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα αυτή. Οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων μίλησαν για την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν στη Λατινική Αμερική, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, προέβαλαν τα αιτήματα και τα προβλήματα τους, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει, όπως είπαν, έναν «ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο τηλεδιάσκεψη με τους ομογενείς στη Λατινική Αμερική είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε πως ο ρόλος των ομογενών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς «βοηθούν στη σύσφιξη των σχέσεων μας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής» και παρουσίασε προτάσεις, απαντώντας στα αιτήματα των ομογενών. Ειδικότερα, αναφορικά με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ομογενών, ανακοίνωσε πως «με εντολή του Πρωθυπουργού χτίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και στην ισπανική και πορτογαλική γλώσσα για τις ανάγκες των Ελλήνων που ζουν στη Λατινική Αμερική και πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή από την Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, με την συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κέντρου Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Simon Fraser, στον Καναδά.

Επιπλέον, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε και στη νομοθέτηση της επαναλειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ τόνισε και μία σειρά από δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπως η επικείμενη αποστολή παιχνιδιών με θέμα την Επανάσταση του 1821 στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού μετά από συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, η αποστολή βιβλίων στη Λατινική Αμερική, οι πολυάριθμοί διαγωνισμοί στους οποίους συμμετέχουν πολλά παιδιά από τη Λατινική Αμερική, η εξασφάλιση για πρώτη φορά της συμμετοχής μαθητών και από σχολεία του εξωτερικού στην Οικονομική Ολυμπιάδα κ.α.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του κ. Πρωθυπουργού κ. Ιάσων Πιπίνης, στην τοποθέτηση του, απευθυνόμενος στους ομογενείς επανέλαβε το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Πρωθυπουργού για τη Λατινική Αμερική και την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την περιοχή στο άμεσο μέλλον. «Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι μια περιοχή που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ένας επιπλέον λόγος για αυτό είναι η ύπαρξη σημαντικών και δραστήριων ελληνικών κοινοτήτων στις χώρες αυτές. Αυτή η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την προσοχή της, ακούγοντας τους ομογενείς και προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν ένα ιδιαίτερο πολιτικό και διπλωματικό βάρος στην διεθνή σκηνή. Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των σχέσεων μας με αυτές τις χώρες».

Εκ μέρους των ελληνικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Μπακόπουλου, προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βενεζουέλας. Όπως τόνισε, στη χώρα μέχρι τις αρχές του 2000 η ελληνική κοινότητα αριθμούσε περίπου 12.000 μέλη, ενώ τώρα, λόγω της μεγάλης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, έχουν απομείνει μόλις 1.200 Έλληνες. «Είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την κοινότητα μας αλλά και να μη κλείσει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Βιώνουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο κ. Πάρης Παρίσης, εκπαιδευτικός στη χώρα αυτή, μίλησε και για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν.

Αρκετοί εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων αναφέρθηκαν στο θέμα της ψήφου των ομογενών. «Είναι ανάγκη να βελτιωθεί ο νόμος και να έχουμε δικαίωμα όσοι ζούμε στο εξωτερικό να ψηφίζουμε», σημείωσε η κ. Θεοδώρα Τσίχλη, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Κόστα Ρίκα.

Απαντώντας στο θέμα αυτό, ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτή που νομοθέτησε την ψήφο των Ομογενών και αυτή που πρόσφατα κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση κάθε περιορισμού στην άσκηση αυτού του ύψιστου δικαιώματος.

Από την Αργεντινή, ο κ. Αλέξης Πέρες Βουνάκης από την κοινότητα του Μπουένος Άιρες σημείωσε πως στην περιοχή «υπάρχει μια μικρή Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις δράσεις της κοινότητας. Ο κ. Κώστας Μάστορης από την περιοχή Μπάνφιλντ της Αργεντινής τόνισε την ανάγκη για αποστολή επιπλέον αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, για τις ανάγκες των σχολείων των ελληνικών κοινοτήτων, ενώ ο κ. Χόρχε Χρήστου από την πόλη Ροσάριο, έκανε αναφορά στις δράσεις της κοινότητας που συμπληρώνει 79 χρόνια λειτουργίας. Η κ. Χριστίνα Τσαρδίκος, από την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο διάδοσης της ελληνικής γλώσσας που επιτελεί η οργάνωση στην Αργεντινή.

Από τη Βραζιλία, μια από τις χώρες που συνεχίζει να καταγράφει μεγάλα ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μπραζίλια, κ. Διονύσης Κλαυδιανός, υποστήριξε πως παρά την ευρύτερη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα, λόγω της πανδημίας, η ελληνική κοινότητα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες και μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Από το Εκουαδόρ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, κ. Θεόδωρος Τουλκερίδης, ο οποίος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στη Γεωλογία, υποστήριξε πως υπάρχει η ευκαιρία για συνεργασία Ελλήνων καθηγητών με πανεπιστήμια της χώρας στο κομμάτι της έρευνας. Από το Μεξικό, ο κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την Εκκλησία, επισημαίνοντας πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειες, για να εξαπλώσουμε τον ελληνισμό».

Ο κ. Παύλος Αυγουστής, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ουρουγουάη, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή εκπαιδευτικών βιβλίων που έγινε πριν από μερικούς μήνες και στάθηκε στη σημασία που έχει, σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, όπως είπε, η διατήρηση της επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι με ταχείς ρυθμούς έχει ξεκινήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των προξενικών υπηρεσιών μέσω του προγράμματος «myConsulLive», μίας πλατφόρμας που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στο πρότυπο αντίστοιχων υπηρεσιών και ψηφιακών ραντεβού που ήδη παρέχουν διάφοροι δημόσιοι φορείς στην Ελλάδα. Με το πρόγραμμα αυτό οι απόδημοι Έλληνες αποκτούν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τις Αρχές μας στο Εξωτερικό χωρίς φυσική παρουσία, αλλά μέσω μίας προγραμματισμένης βιντεοκλήσης με τον αρμόδιο υπάλληλο.

Παράλληλα με την υπηρεσία Virtual Assistant (Ψηφιακού Βοηθού), η οποία υλοποιήθηκε με τη συμβολή της Κοινωνία της Πληροφορίες ΑΕ, εφαρμόζεται πιλοτικά στο Προξενικό Γραφείο Λονδίνου και το Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης και σύντομα θα επεκταθεί στο σύνολο των Προξενικών μας Αρχών, δημιουργείται μία πρωτοποριακή σε διεθνές επίπεδο υπηρεσία εικονικής υποβοήθησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (chatbot), η οποία διασυνδέεται με όλες τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες ψηφιακές πλατφόρμες πληροφοριών – εξυπηρέτησης του Υπουργείου Εξωτερικών και παρέχει πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών – αιτημάτων που υποβάλλονται στις προξενικές αρχές και καθοδήγηση ως προς τους τρόπους διεκπεραίωσής τους, επί του παρόντος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συμπλήρωσης φέτος 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης είμαστε σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», την Τράπεζα Πειραιώς, τη Σχολή Ευελπίδων, το Πολεμικό Μουσείο και άλλα ιδρύματα για την υλοποίηση δράσεων σε όλο τον κόσμο. «Τροφοδοτούμε σε εβδομαδιαία βάση με ψηφιοποιημένο επετειακό υλικό και ψηφιακά προϊόντα άρτιας κατασκευής όλους τους ομογενειακούς φορείς, τα ομογενεικά ΜΜΕ, τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες της Ομογένειας και βεβαίως τις Διπλωματικές Αρχές μας στο εξωτερικό, τις Πρεσβείες, τα Προξενεία και τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας, ώστε να μπορούν να οργανώνουν τις επιτόπιες εκδηλώσεις τους και να γιορτάζουν με τον προσφορότερο τρόπο τη μεγαλειώδη επέτειο των 200 ετών, αξιοποιώντας το υλικό που τους αποστέλλεται».

Τέλος, υπογραμμίζοντας την έμφαση που δίνει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στην ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό, ανέφερε ότι «συμμετείχα στο σύνολο των διαδικτυακών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν για την ελληνομάθεια σε όλες τις ηπείρους, επειδή θέλω να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, να ακούω από πρώτο χέρι τις απόψεις και τα ζητήματα που απασχολούν τους ομογενείς μας όπου και αν βρίσκονται και να συνδράμω όπου μπορώ».

 

Πραγματοποίησα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τους ομογενείς μας εκεί. https://t.co/iJsUixgmlH pic.twitter.com/0VbBFWK1rj

— Γιάννης Χρυσουλάκης (@johnchrysoul) May 12, 2021

Διαβάζονται Τώρα

  • 6 Ιουλίου: Ποντιακό – Λαϊκό Γλέντι από την Ένωση Ποντίων Αμβούργου

    6 Ιουλίου: Ποντιακό – Λαϊκό Γλέντι από την Ένωση Ποντίων Αμβούργου

    618 shares
    Share 247 Tweet 155
  • Δρ. Πετρίδης: Ο Έλληνας επιστήμονας που έγραψε το βιβλίο που σώζει ζωές

    491 shares
    Share 196 Tweet 123
  • O Αλεξάντερ Πέιν ορκίστηκε Έλληνας πολίτης

    555 shares
    Share 222 Tweet 139
  • Άγιον Όρος Άθω: Εορτάζοντας την Αγία Πεντηκοστή…

    589 shares
    Share 236 Tweet 147
  • Ιστορίες Χορού: Λόγια σπουδαίων ανθρώπων για τον χορό και την μουσική

    491 shares
    Share 196 Tweet 123

Newsletter

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +49 176 57482665

Κεντρικά: Αμβούργο, Γερμανία

E-mail: info@thenewhellenictimes.com

Official Page: fb.com/thenewhellenictimes

Πλοήγηση

  • Των Ελλήνων οι Κοινότητες
  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
  • Αττική
  • Βόρειο Αιγαίο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ήπειρος
  • Θεσσαλία
  • Ιόνια Νησιά
  • Κεντρική Μακεδονία
  • Κρήτη
  • Νότιο Αιγαίο
  • Πελοπόννησος
  • Στερεά Ελλάδα

Διαδικτυακή Ομογενειακή Εφημερίδα

Οι The New Hellenic Times αποτελούν την πληρέστερη και πιο έγκυρη Ελληνική Ομογενειακή Εφημερίδα με νέα, άρθρα και ρεπορταζ για τον Ελληνισμό, τους Έλληνες της Διασποράς και την Ελλάδα. Οι The New Hellenic Times  προβάλλουν και προωθούν τις δράσεις φορέων, συλλόγων και οργανισμών της Διασποράς, απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, και καλύπτουν τις εκδηλώσεις όλων των Ελληνικών κοινοτήτων που βρίσκονται διασκορπισμένες στον πλανήτη.

fav

The New Hellenic Times για την Ελληνική Ομογένεια

Privacy center | The New Hellenic Times © 2021
Powered by BWEB Networks

Newsletter

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +49 176 57482665

Κεντρικά: Αμβούργο, Γερμανία

E-mail: info@thenewhellenictimes.com

Official Page: fb.com/thenewhellenictimes

Πλοήγηση

  • Των Ελλήνων οι Κοινότητες
  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
  • Αττική
  • Βόρειο Αιγαίο
  • Δυτική Ελλάδα
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ήπειρος
  • Θεσσαλία
  • Ιόνια Νησιά
  • Κεντρική Μακεδονία
  • Κρήτη
  • Νότιο Αιγαίο
  • Πελοπόννησος
  • Στερεά Ελλάδα

Διαδικτυακή Ομογενειακή Εφημερίδα

The New Hellenic Times. Όλα τα νέα για την Ελληνική Ομογένεια και για τις δραστηριότητες των Ελλήνων στον κόσμο.

fav

The New Hellenic Times για την Ελληνική Ομογένεια

Privacy center | The New Hellenic Times © 2018

No Result
View All Result
  • Ομογένεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Αθλητισμός
  • Τεχνολογία
  • Επιστήμη
  • Κόσμος
  • Υγεία
  • Περιβάλλον
  • Επιχειρήσεις

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Privacy center
The New Hellenic Times © 2021
Powered by BWEB Networks

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

EU GDPR: Χρησιμοποιούμε cookies για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή online εμπειρία. Συμφωνώντας με την χρήση cookies αποδέχεστε την πολιτική χρήσης των δεδομένων σας.

Συμφωνώ Δεν συμφωνώ
Κέντρο απορρήτου