Του Γιώργου Μαυρίδη
Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη πλατφόρμα, τη Callspot, δημιούργησαν δύο Έλληνες, ο Φώτης Χατζηδάκης και ο Γιώργος Ταβαντζόπουλος, βοηθώντας εταιρίες να αναπτύξουν καλύτερες σχέσεις επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των πελατών τους.
Η Callspot μάλιστα επεκτάθηκε τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική ενώ υπάρχουν βλέψεις για ανοίγματα σε όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς αγορές.
Ο Φώτης Χατζηδάκης μιλά στο The New Hellenic Times και τον Γιώργο Μαυρίδη για το ιδιαίτερο αυτό project που ανέπτυξαν, τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στο ξεκίνημα αλλά και τα σχέδια της Callspot για το μέλλον.
Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας και πως ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω σε αυτό;
Η Callspot γεννήθηκε σαν ιδέα πριν από 2 χρόνια ακριβώς, τον Μάρτιο του 2019, μετά από ένα τηλεφώνημα μου στο HMRC όπου περίμενα ώρες στην αναμονή μέχρι να πιάσω γραμμή και αναρωτιόμουν γιατί δε μπορώ να προγραμματίσω απλά μια κλήση μαζί τους. Έμενα και δούλευα στο Λονδίνο τότε αλλά σκόπευα να μετακομίσω στη Βιέννη, οπότε έπρεπε να τους ενημερώσω ότι θα φύγω ώστε να μην πληρώνω φόρους.
Τι ακριβώς προσφέρει το Callspot; Ποιό είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε αυτή τη στιγμή;
Ξέρετε, κάθε φορά που μου κάνουν αυτή την ερώτηση προσπαθώ να απαντήσω με τον πιο περιεκτικό τρόπο. Αυτή τη φορά θα πω πως η Callspot είναι ένα lead generation software. Παρέχουμε μια προηγμένη click-to-call υπηρεσία, έναν εύκολο τρόπο για να επικοινωνούν οι πελάτες με τις ομάδες πωλήσεων και support απευθείας από το website της επιχείρησης. Με απλά λόγια, σκοπός μας είναι να συνδέσουμε όσους περισσότερους website visitors μπορούμε με το τμήμα πωλήσεων της εκάστοτε εταιρείας.
Φανταστείτε ένα website το οποίο έχει 1000 επισκέπτες την ημέρα. Αν από αυτούς, υποθέσουμε ότι θα επικοινωνήσουν με την εταιρεία οι 50, έχουμε ένα conversion rate 5%. Χρησιμοποιώντας λοιπόν μια εταιρεία την πλατφόρμα Callspot, μπορεί να αυξήσει το conversion rate, δηλαδή τον αριθμό τηλεφωνημάτων έως και 100% και από 50 τηλέφωνα να λάβει 100.
Περισσότεροι δυνητικοί πελάτες, περισσότερα έσοδα.
Ξεκινήσαμε με την αγορά της Ελλάδας και πολύ γρήγορα μπήκαμε στην αγορά του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, στις αρχές του έτους κλείσαμε την πρώτη μας συνεργασία στην Αγγλία με την Quadible η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και ένα μήνα αργότερα κλείσαμε τη πρώτη μας συνεργασία στην Αμερική με το Sanc Castle Inc που εδρεύει στο Long Island της Νέας Υόρκης.
Απευθυνόμαστε σε όσες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως επαγγελματικού τομέα, θέλουν να εκμεταλλευτούν την επισκεψιμότητα του website του και να αυξήσουν τα sales leads τους.
Ποιές ήταν οι πιο μεγάλες δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στο project σας και πως τα καταφέρατε;
Ο χρόνος. Όταν δουλεύεις full-time, σε senior θέσεις και σε διεθνή ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, οι αντοχές μειώνονται όσο προχωράει η μέρα και η νοητική διαύγεια φθίνει. Για να καταφέρεις λοιπόν, σε παράλληλο χρόνο, να δημιουργήσεις και να χτίσεις τη δική σου εταιρεία, χρειάζεται να ενεργοποιήσεις τα πιο βαθιά αποθέματα ανθεκτικότητας και θέλησης που έχεις ώστε να αντιπαλέψεις την πνευματική και σωματική κόπωση.
Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι ένα βασικό πράγμα – επιθυμία. Επιθυμία να δεις το όραμα σου να γίνεται πραγματικότητα. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιθυμία, τόσο πιθανότερο είναι να υπερτερήσει της κόπωσης και της ελκυστικής αδράνειας.
Η πανδημία μπορώ να πω ότι λειτούργησε ανασταλτικά για εμάς. Ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα το ηλεκτρονικό εμπόριο, γεγονός που φαινομενικά θα μας ευνοούσε, στην πραγματικότητα δε μας ωφέλησε. Πολλές επιχειρήσεις με τις οποίες είμασταν στο τελικό στάδιο συζητήσεων, επέλεξαν να παγώσουν τη διαδικασία προκειμένου να δουν πρώτα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους και έπειτα να δράσουν.
Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει κανείς μια startup και τι χρειάζεται για να “τρέξει” μια καινοτόμα ιδέα και να την υλοποιήσει;
Είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Αν υποθέσουμε πως έχει την ιδέα, το επόμενο βήμα είναι να δει αν υπάρχει product-market fit. Αυτό γίνεται ακολουθώντας κάποια συγκεκριμένα βήματα. Σε πρώτη φάση είναι απαραίτητο να καθοριστεί το target market και έπειτα να αναγνωριστούν τα undeserved needs αυτών των πελατών. Ακολουθεί ο ορισμός του value proposition της ιδέας και ο προσδιορισμός του MVP feature set. Έχοντας τα δύο τελευταία, αυτά που έπονται είναι η δημιουργία του MVP prototype και το τεσταρισμα του με πελάτες. Βέβαια η αναζήτηση του product-market fit δεν περιορίζεται στην διαδικασία που περιέγραψα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι.
To product-market fit είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι μέχρι να το αποκτήσεις, δε γνωρίζεις αν το προϊόν που αναπτύσσεις λύνει ένα αληθινό πρόβλημα που υφίσταται σε μια αρκετά μεγάλη αγορά. Αν δεν υπάρχει σαφήνεια σε αυτό το ερώτημα, μπορεί να συνεχίσεις να επενδύεις και να αναπτύσσεις ένα προϊόν το οποίο δεν είναι εμπορικά βιώσιμο.
Στην εξίσωση λοιπόν του ξεκινήματος, θα προσθέσω τα skills, την ομάδα, την ανθεκτικότητα, την επιθυμία, το όραμα και οπωσδήποτε σπουδαίο λογιστή και δικηγόρο που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και θα παρέχουν πολύτιμες, εξειδικευμένες συμβουλές.
Υπάρχουν πλάνα για το μέλλον και την επέκταση του Callspot;
Σαφώς. Στοχεύουμε σε περισσότερες αγορές, περισσότερους πελάτες, περισσότερα features. Θα μεγαλώσουμε την βάση των πελατών μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα δημιουργήσουμε περισσότερα lead generation features παρέχοντας integrations με tools όπως το Hubspot και ταυτόχρονα θα επενδύσουμε σε ένα omnichannel infrastructure ώστε να ενώσουμε και να αυτοματοποιήσουμε το συγχρονισμό όλων των σημείων επαφής στην πλατφόρμα μας.