Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και να κάνει την Αφρική τον «απόλυτο πυρήνα του μουσείου» λέει ο σερ Άντονι Γκόρμλεϊ.
Ο γλύπτης, που ήταν ένας από τους θεματοφύλακες του Βρετανικού Μουσείου από το 2007 έως το 2015, ζήτησε επίσης από το ίδρυμα να αποκολληθεί από την «εμμονή του με τον κλασικό κόσμο».
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό British Archaeology, δήλωσε πως το μουσείο παρουσίασε εσφαλμένα ορισμένες περιοχές του κόσμου, ενώ υποεκπροσωπεί άλλες.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει η πλήρως λανθασμένη παρουσίαση της Αμερικής – τόσο του Βορρά όσο και του Νότου, με τα εκθέματα να είναι στριμωγμένα σε ένα δωμάτιο».
«Έχουμε μία από τις πιο σύνθετες συλλογές υφασμάτων από όλους τους πολιτισμούς και τις εποχές που απλά δεν είναι ορατές» τόνισε.
«Θα ήμουν ευτυχής εάν επιστρέφαμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
Όσο για τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία το μουσείο λέει ότι αποκτήθηκαν νόμιμα τον 19ο αιώνα, ανέφερε:
«Θα ήμουν ευτυχής εάν τα επιστρέφαμε, επειδή νομίζω ότι στις αίθουσες που εκτίθενται δεν αποτελούν πηγή έμπνευσης για κανέναν».
Ο Σερ Άντονι Γκόρμλεϊ, του οποίου στα έργα περιλαμβάνονται το γλυπτό Άγγελος του Βορρά στο Γκέιτσχεντ, περιέγραψε επίσης τις μικρές εκθέσεις αφρικανικών αντικειμένων στο υπόγειο του Βρετανικού Μουσείου ως «μετα-αποικιακή ανομία».
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα μάρμαρα υποστηρίζοντας ότι μεταφέρθηκαν νόμιμα και εκπρόσωπος του Μουσείου απαντώντας στις αιτιάσεις του Γκόρμλεϊ υπογράμμισε πως το Μουσείο είναι σε φάση ανακατάταξης ώστε να αναδειχθούν όλες οι συλλογές του με έναν νέο τρόπο.