Τα συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων σε όλα τα επίπεδα του Αγίου Δημητρίου στο Ζεϊτούν επέβαλαν την ριζική ανακαίνιση του Ναού εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Οι εργασίες ξεκίνησαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 14 Μαρτίου. Η υγρασία που είναι η βασική αιτία διάβρωσης είχε επηρεάσει αισθητά πλέον την τοιχοποιία της Εκκλησίας προκαλώντας ρωγμές που δεν μπορούσαν να αγνοηθούν.
Ο Ναός δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ συνολικά από την ίδρυσή του το 1923. Πριν από μερικά χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, σε πολύ επιβαρυμένα σημεία της Εκκλησίας που όμως δεν κατάφεραν να ανάσχουν τον αυξανόμενο ρυθμό διάβρωσης.
Η ολική ανακαίνιση πλέον ήταν μονόδρομος και η κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών, Κοιμητηρίων και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τον Κοινοτικό Επίτροπο και Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Τεχνιτών και Συντήρησης κ. Στέλιο Χαλκιά καλέσανε εξιδεικευμένη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία και γνωμοδότησε για τις συνολικές ανάγκες ανακαίνισης του Ιερού Ναού.
Υπεβλήθη η πρόταση της ολικής ανακαίνισης του Αγίου Δημητρίου προς την Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ. από την κα Σκουφαρίδου η οποία και εγκρίθηκε.
Στη συνέχεια ο κ. Χαλκιάς επεξεργάστηκε τις τρείς προσφορές που έλαβε, επίλεξε τον μειοδότη εργολάβο κ. Μοχάμεντ Γκαμίλ και οι εργασίες ξεκίνησαν όπως είχαν ανακοινωθεί.
Το Σάββατο 26 Μαρτίου συναντήσαμε στον Άγιο Δημήτριο τον κ. Χαλκιά, και τον εφημέριο του Ναού Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεόδωρο οι οποίοι και είχαν προγραμματίσει επιθεώρηση των εργασιών και συνάντηση με τον εργολάβο.
Θα αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού και του εσωτερικού σοβά, μας είπε ο κ. Χαλκιάς, ξεκινώντας από την βάση της Εκκλησίας και θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί για να διορθώσουμε όλες τις ρωγμές.
Στα σημεία μας είπε χαρακτηριστικά, των Εκκλησιαστικών τοιχογραφιών που θα αναγκαστούμε να παρέμβουμε και να αφαιρέσουμε τον σοβά, θα πραγματοποιηθεί στην συνέχεια από ειδικό τεχνικό η αποκατάστασή τους. Αλλά από την αρχική εκτίμηση των ρωγμών συνέχισε ο κ. Χαλκιάς, λέγοντας ότι πιστεύει ότι θα είναι πολύ λίγες αυτές οι παρεμβάσεις στις εικόνες.
Τον ρωτήσαμε πως θα εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των επισκευών λόγω της υγρασίας και μας ενημέρωσε ότι θα εφαρμοστούν τεχνικές που θα το διασφαλίζουν αποτελεσματικά, δείχνοντάς μας τις ειδικές διάτρητες σωληνώσεις που θα εισαχθούν στην τοιχοποιία με σκοπό να αποστραγγίζουν την υγρασία σε πραγματικό χρόνο, αποτρέποντας την συσσώρευση και κατακράτηση των υδάτων από τους τοίχους.
Ανέφερε επίσης ότι το έργο θα παραδοθεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα σε τέσσερις μήνες.
Ο π. Θεόδωρος ευχαρίστησε από την μεριά του την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για την φροντίδα και την επιμέλεια που επέδειξε για τον Ναό και ευχήθηκε την ταχεία ολοκλήρωσή των εργασιών αποκατάστασης.
Ελληνική Κοινότητα Καΐρου