Πραγματοποιήθηκε για πέμπτη φορά το 5ο Εργαστήριο για την ασφάλεια των αγωγών φυσικού αερίου, σε ξενοδοχείο των Τιράνων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο MANAGEMENT FORCE (πρόεδρος κ. Γεώργιος Πανόπουλος) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, με θέμα: “Oil and Gas Sector sharing HS experiences with other sectors and the Society” .
Η εκδήλωση είναι εντεταγμένη στο πλαίσιο των εξωστρεφών δράσεων του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας με το γενικότερο τίτλο “Window to Greece”.
Σημειώνεται ότι, το αλβανικό Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας παρέχει σταθερά από το 2015 την ένθερμη υποστήριξή του στις εκδηλώσεις αυτές οι οποίες έχουν πλέον καθιερωθεί ως πλατφόρμα διαλόγου για την ευαισθητοποίηση της αλβανικής κοινωνίας σε θέματα σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των αγωγών φυσικού αερίου.
Η εφετινή διοργάνωση εστιάστηκε στην περαιτέρω αξιοποίηση της μέχρι τώρα εμπειρίας και τεχνογνωσίας και σε άλλους παραγωγικούς τομείς (π.χ. ενέργεια, ορυχεία, υδρογονάνθρακες).
Στο Εργαστήριο συμμετείχαν ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του αλβανικού Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών, διευθυντικά στελέχη του TAP, εμπειρογνώμονες από την EBRD καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου υγείας και ασφάλειας. Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα και η συμμετοχή ομάδας φοιτητών από τη Σχολή Γεωλογίας και Ορυχείων του Πανεπιστημίου των Τιράνων.
Η Πρέσβης της Ελλάδος, κα Ελένη Σουρανή, κατά τον χαιρετισμό της εκδήλωσης, τόνισε τη σημασία και τις προοπτικές της καθιέρωσης των προτύπων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Αναφέρθηκε επίσης, στην ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στην Αλβανία, στον τομέα του φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ), επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία του ΤΑΡ, ως κινητήριο δύναμη της διμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Αλβανίας καθώς και στη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στη χώρα (PPC Albania) σε υδροηλεκτρικά έργα, κ.ά.
Επισημαίνονται επίσης, τα εξής:
• Ο ΤΑΡ αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την Αλβανία διότι πέρα από τα εμφανή οφέλη στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης, συμβάλλει στη σταδιακή εξοικείωση με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας.
• Η εγγύτητα Ελλάδος – Αλβανίας, καθώς και η συμμετοχή των δυο χωρών στον ΤΑΡ αποτελεί ένα πλεονέκτημα όσον αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας και γι’ αυτό το λόγο η πρωτοβουλία έχει τύχει θερμής υποδοχής σε πολιτικό, διοικητικό και επιχειρηματικό επίπεδο και υφίσταται έντονο ενδιαφέρον να συνεχιστεί με τη συμμετοχή περισσότερων ελληνικών εταιρειών.
• Στην παρούσα φάση η ασφάλεια στον τομέα του φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων αλλά σταδιακά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως του πετρελαίου (oil) και των ορυχείων (mining).
• Μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει η ανάπτυξη ικανοτήτων και η καλλιέργεια κουλτούρας για την ασφάλεια στην Αλβανία, μέσα από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα προτίθεται να ενημερώσει τις δραστηριοποιούμενες ελληνικές επιχειρήσεις για το ενδιαφέρον του αλβανικού Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας (το οποίο είναι αρμόδιο επίσης για θέματα μεταφορών και επικοινωνιών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τομέων της επιχειρηματικής δραστηριότητας), προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν στα σχετικά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα ασφάλειας, σε συνεργασία ενδεχομένως και με το Υπουργείο Παιδείας.