Συνέντευξη στην εφημερίδα Political και τον Γιώργο Ευγενίδη παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας τόσο για το Κυπριακό όσο και για τον τρόπο που διαχειρίζεται η ΕΕ την πανδημία του κορονοϊού.
Για τη διαχείριση της πανδημίας
Πως βλέπετε την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην πανδημία; Και τι απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης;
Η ΕΕ μέσα στο 2020 πέτυχε πέντε μεγάλες κατακτήσεις.
Εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη συμφωνία για το Brexit, τη Διεύρυνση, έγιναν συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ προχώρησε και η ενιαία προμήθεια και διάθεση των εμβολίων.
Η ΕΕ χρηματοδότησε την έρευνα για την παραγωγή των εμβολίων, ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει ποσότητες από όλα τα εμβόλια ικανές να καλύψουν τις ανάγκες όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Αν η ΕΕ δεν είχε ενεργήσει συντονισμένα, τότε ο εμβολιασμός στην Ευρώπη θα καθυστερούσε και θα ήταν αντικείμενο εσωτερικών ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών – μελών.
Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης, παραπέμπω στα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός χθες στη Βουλή και αποδεικνύουν ότι η εικόνα της χώρας μας είναι η καλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μαζί με τη Φιλανδία.
Η κινδυνολογία μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη και από την πανδημία!
Για την επόμενη ημέρα της οικονομίας
Εν μέσω της πανδημίας, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στην οικονομία;
Βασικό εργαλείο για την επόμενη μέρα στην οικονομία αποτελεί αναμφισβήτητα το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζω, ότι μέσα από μία δύσκολη διαπραγμάτευση που δώσαμε στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα κατάφερε να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους, εξασφαλίζοντας 72 δις ευρώ.
Είναι ένα γιγαντιαίο πακέτο, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για να βγάλουμε τη χώρα από την υγειονομική κρίση και να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης.
Παράλληλα, με στοχευμένες παρεμβάσεις, προσεκτικά βήματα και ακούγοντας πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα της αγοράς, στην επαναλειτουργία των σχολείων και τη στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία.
Για τις συζητήσεις με την Τουρκία
Πώς αξιολογείτε την επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι των διερευνητικών, όταν προσπαθεί να «φορτώσει» το τραπέζι με θέματα που είναι εκτός πλαισίου; Πώς απαντάμε εμείς σε αυτή την προσπάθεια;
Η συμφωνία να προχωρήσουμε στον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών αποτελεί οπωσδήποτε ένα βήμα προς τα μπροστά.
Δικαιώνει την προσήλωση της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο και την πίστη μας ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών πρέπει και μπορούν να επιλύονται ειρηνικά βάσει των διεθνών κανόνων.
Από την πλευρά της, η τουρκική πλευρά μπορεί να θέτει όποια θέματα θέλει.
Όμως, το ζήτημα είναι τι δέχεται η Ελλάδα. Και η Ελλάδα παραμένει ξεκάθαρη στην πάγια εθνική θέση:
Μια και μόνη διαφορά έχουμε με την Τουρκία και αυτή είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ευελπιστούμε, ότι η Τουρκία θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς μαξιμαλιστικές διαθέσεις.
Διαφορετικά, θα αναλάβει το βάρος της κατάρρευσης της οποιαδήποτε προσπάθειας συνεννόησης.
Είμαστε έτοιμοι για το σενάριο η Τουρκία να θελήσει να περάσει απλώς τον κάβο του Μαρτίου και, στη συνέχεια, να επιστρέψει στις επιθετικές ενέργειες;
Δε θα ήθελα να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων.
Προσερχόμαστε με καλή πίστη στο διάλογο και με στόχο να βρεθεί ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης και βιώσιμης συνεννόησης με την Τουρκία.
Παραμένουμε, ωστόσο, ρεαλιστές και έτοιμοι για κάθε πιθανό σενάριο.
Αν αποδειχθεί ότι η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να εφαρμόσει με συνέπεια το Διεθνές Δίκαιο, τότε σαφώς θα προσαρμόσουμε τη στάση μας.
Και όχι μόνο εμείς.
Τυχόν παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί ανάλογα και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, που έχουν αποφασίσει να αξιολογήσουν τη συνολική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Όμως, θέλω να είμαι σαφής.
Αυτή η διαδικασία αξιολόγησης είναι δυναμική.
Δεν τελειώνει στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.
Αν, μετά το πέρας της, η Τουρκία επιστρέψει εκ νέου σε προκλητικές συμπεριφορές, προφανώς θα ξαναβρεί μπροστά της την ελληνική αντίδραση, ενώ θα επιδιώξουμε να λάβει και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή απάντηση.
Για το Κυπριακό
Θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας, να περιμένουμε εξελίξεις και στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες;
Η Ελλάδα ανέκαθεν εργάζεται προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις επίλυσης στο Κυπριακό.
Το Κυπριακό ήταν και παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μίας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στη βάση μίας Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ.
Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις κυπριακές υποθέσεις, καθώς και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.