H ανασκόπηση της 9ης ημέρα, όπου η Ελλάδα πανηγύρισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους 16ους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Γκαβέλα (guide ο Σωτήρης Γκαραγκάνης) στα 100μ. Τ11.
ΣΤΙΒΟΣ
Ο στίβος αρκετά βαρύς, λόγω της δυνατής βροχής. Ο Γάλλος Αντόλφ, έστω κι αν δεν το είχε δείξει στους δύο προηγούμενους γύρους, καιροφυλακτούσε για να «κλέψει» τη νίκη. Η ελληνική παράδοση στους δρόμους ταχύτητας μικρή (δύο χάλκινα με τους Γιάννη Πρώτο-400μ. Πεκίνο και Γιώργο Μουζάκη-60μ. Άρνεμ) .
Όλα αυτά και πολλά ακόμη, ο Θανάσης Γκαβέλας, μαζί με τον guide Σωτήρη Γκαραγκάνη, φρόντισαν να τα βάλουν στην… άκρη πριν από τον τελικό των 100μ. Τ11. Και θριάμβευσαν! Με εντυπωσιακή εμφάνιση, για ακόμη μία φορά, πέρασαν πρώτοι τη γραμμή του τερματισμού, ενώ παράλληλα «διέλυσαν» τα χρονόμετρα, σημειώνοντας για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η επίδοση 10.82 (10.88 είχαν σημειώσει στον 1ο γύρο), δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης για την ελληνική κυριαρχία στον τελικό, στον οποίο ο Γάλλος πραγματοποίησε εξίσου καλή εμφάνιση με 10.90.
Ο Εθνικός μας ύμνος ήχησε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο για λογαριασμό των δύο αθλητών και ρίγη συγκίνησης κατέκλυσαν ολόκληρη την ελληνική αποστολή, η οποία μέχρι τώρα μετρούσε επτά μετάλλια στο Τόκιο, αλλά κανένα χρυσό! Ο… λογαριασμός των πρώτων θέσεων άνοιξε και ευχή όλων είναι να υπάρχει συνέχεια.
Την έκτη θέση κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Καμάρας στον τελικό του μήκους Τ37 που έγινε κάτω από δυνατή βροχή. Ο Έλληνας πρωταθλητής, είχε δύο έγκυρες προσπάθειες με την καλύτερη εξ αυτών στα 5 μέτρα 95 εκατοστά, ενώ στη σφαιροβολία F33, η Ανθή Λιάγκου κατετάγη ένατη, με καλύτερη βολή στα 5 μέτρα 25 εκατοστά.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Εντυπωσιακή πορεία στο Ολυμπιακό τόξο έκανε η Δωροθέα Ποιμενίδου, η οποία έφτασε δύο φορές στην… πηγή των μεταλλίων, όμως οι εμφανίσεις της απέναντι σε αντιπάλους με περισσότερη εμπειρία δεν τη βοήθησαν ώστε να βρεθεί στο πόντιουμ των νικητριών. Κατέλαβε την 4η θέση, με μια εντυπωσιακή νίκη στα προημιτελικά απέναντι στην Ελιζαμπέτα Μίνο, η οποία κρίθηκε στο shoot off.
Η Ποιμενίδου στον γύρο των 16 νίκησε 6-2 την Μιλένα Ολζέφσκα από την Πολωνία, ενώ στην οκτάδα του αγωνίσματος, επικράτησε 6-5 στο shoot off (5-5 κ.α.) της Ιταλίδας Ελιζαμπέτα Μίνο. Η Ελληνίδα αθλήτρια μέχρι το δεύτερο σετ βολών βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 3-1. Η Ιταλίδα κατάφερε να αντιδράσει στο τρίτο και τέταρτο σετ, παίρνοντας το προβάδισμα με 3-5. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, με περίσσεια ψυχραιμία, όχι μόνο έστειλε το ματς στο shoot off αλλά πήρε και τη νίκη-πρόκριση για τον τελικό με βολή στο 9 (8 η Μίνο).
Στα ημιτελικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα από τα κορυφαία ονόματα του αγωνίσματος, την Ιρανή Ζάχρα Νεμάτι (σ.σ. με το χρυσό που πήρε στο Τόκιο έφτασε τα πέντε μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες), από την οποία ηττήθηκε 6-2. Στον «μικρό» τελικό, αντιμετώπισε την «ασημένια» Παραολυμπιονίκη του Ρίο, την Κινέζα Γου, από την οποία επίσης έχασε με 6-2, καταλαμβάνοντας την 4η θέση της τελικής κατάταξης που αν μη τι άλλο αποτελεί τεράστια επιτυχία για την Ποιμενίδου αλλά και για την ελληνική τοξοβολία.
ΜΠΟΤΣΙΑ
Ιδανικό ξεκίνημα πραγματοπίησε ελληνική μικτή ομάδα ζευγαριών BC3 του μπότσια στον Α` όμιλο. Στην πρεμιέρα επικράτησε 5-2 της Ταϊλάνδης, ενώ έκανε το 2 στα 2, με τη νίκη 4-2 επί της Μεγάλης Βρετανίας. Η κατάταξή της στον όμιλο, θα «κλειδώσει» αύριο (3/9) μετά τις αναμετρήσεις με Γαλλία και Νότια Κορέα.
Και στις δύο αναμετρήσεις αγωνίστηκαν οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης και Άννα Ντέντα, με sport assistants τους Κατερίνα Πατρώνη και Χριστίνα Ντέντα αντίστοιχα (αναπληρωματική η Αναστασία Πυργιώτη με s.a. τον Ιωάννη Πυργιώτη). Η νίκη επί της Ταϊλάνδης ήρθε στην τέταρτη περίοδο, την οποία η ελληνική ομάδα κατέκτησε με 3-0, ενώ στο ματς με τους Βρετανούς, οι Πολυχρονίδης/Ντέντα έχασαν μόνο την πρώτη περίοδο, που ουσιαστικά ήταν μέτρο… αφύπνισης, ώστε στην πορεία του αγώνα να ολοκληρώσουν χωρίς απώλειες την αποστολή τους.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Την 5η θέση στον τελικό των 50μ. ύπτιο S1, κατέλαβε ο Δημήτρης Καρυπίδης. Ο Έλληνας κολυμβητής, ο οποίος αγωνίστηκε απευθείας στον τελικό, είχε επίδοση 1:25.30.
Στο αντίστοιχο αγώνισμα της κατηγορίας S2, o Αριστείδης Μακροδημήτρης, κατέλαβε την 7η θέση με 1:03.28, μια θέση πιο ψηλά από την κατάταξη που είχε στα προκριματικά (1:04.01).
Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και Ιωάννης Κωστάκης, δεν κατάφεραν να μπουν στους τελικούς των 50μ. ελεύθερο S4 και S3 αντίστοιχα. Η Σταματοπούλου τερμάτισε σε 46.61 και με τον 10ο καλύτερο χρόνο στο σύνολο έμεινε εκτός τελικού, όπως και ο Κωστάκης που σημείωσε τον 13ο χρόνο των προκριματικών (1:00.67).
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ
Την 6η θέση στον αγώνα αντοχής της ποδηλασίας δρόμου, στις μικτές κατηγορίες Τ1-2, κατέλαβε η Κατερίνα Ελ Λατίφ (Τ2). Η πρωταθλήτριά μας, μετά από εξαιρετική εμφάνιση, όχι μόνο κατάφερε να ολοκληρώσει μια απαιτητική διαδρομή (σ.σ. κάτι που δεν συνέβη με τρεις αθλήτριες της κατηγορίας της), συνολικής απόστασης 26.4 χιλιομέτρων, αλλά και να βρεθεί στην πρώτη εξάδα της τελικής κατάταξης που συνιστά μέγιστη επιτυχία για τα ελληνικά πεντάλ.
Η Ελ Λατίφ, η οποία ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Τόκιο, κάλυψε την απόσταση σε 1:32:08 (μέση ωριαία ταχύτητα 17.192).
Την 17η θέση στον αγώνα αντοχής της ποδηλασίας δρόμου, στις μικτές κατηγορίες C1-3, κατέλαβε o Νίκος Παπαγγελής (C2). Ο Έλληνας πρωταθλητής, ο οποίος ήταν 7ος δύο ημέρες νωρίτερα στην ατομική χρονομέτρηση της κατηγορίας του, κάλυψε την απόσταση των 79.2 χιλιομέτρων σε 2:19:19 (μέση ωριαία ταχύτητα 34.109).