Συνέντευξη στον Γιώργο Μαυρίδη
Με τη χρήση του διαδικτύου, της ψηφιακής επικοινωνίας και την ενασχόληση μπροστά από μια οθόνη – είτε κινητού, είτε ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τάμπλετ – να χτυπάνε κυριολεκτικά κόκκινο στην εποχή μας, το Digital Wellness και η ανάγκη να αξιολογήσουμε το χρόνο που περνάμε online και να τον μετριάσουμε, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που πυροδότησε και τη δημιουργία μιας Ελληνικής ομάδας, του Digital Detox Experience, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους χρήστες να βελτιώσουν τη σχέση τους με την ψηφιακή επικοινωνία και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να περνούν παραγωγικά τον χρόνο τους μπροστά από μια οθόνη.
Η Βανέσα Ματσούκα, μια εκ των ιδρυτριών του project, μίλησε στους The New Hellenic Times και τον Γιώργο Μαυρίδη, για το πως ξεκίνησε το Digital Detox Experience, τι είδους υπηρεσίες προσφέρει αλλά και που στοχεύουν οι δημιουργοί του για το άμεσο μέλλον.
Ακολουθεί η συνέντευξη στους The New Hellenic Times
Πως ξεκίνησε η ιδέα του Digital Detox Experience, ποια ανάγκη πυροδότησε τη δημιουργία αυτού του project;
Πριν τρία χρόνια περίπου, άρχισα να παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου και παρακολουθώντας πόσο συνδεδεμένοι ήταν διαρκώς (μαζί τους και εγώ), ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι γι’ αυτό. Ανακάλυψα το κίνημα Digital Wellness το οποίο υπάρχει παγκοσμίως και εντυπωσιάστηκα με το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε εκπαιδευτεί καθόλου στην ισορροπημένη χρήση των ψηφιακών συσκευών.
Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε η ομάδα μας, ενώσαμε τις γνώσεις και την επαγγελματική μας εμπειρία, μελετήσαμε και εκπαιδευτήκαμε περαιτέρω και δημιουργήσαμε το Digital Detox Experience. Πρόκειται για μια εμπειρία αποσύνδεσης που πραγματοποιείται με τη μορφή Workshops και Retreats.
Οι δραστηριότητες του προγράμματός μας είναι ποικίλες, περιλαμβάνουν βιωματικές ασκήσεις, τεχνικές διαχείρισης του ψηφιακού κόσμου, εξάσκηση στην τέχνη του εδώ και τώρα, το mindfulness, επαφή με αισθητηριακά ερεθίσματα και εμπειρίες μέσω του crafting και πολλά άλλα.
Ακόμη, μέσα από το digitaldetox.gr ευαισθητοποιούμε τους αναγνώστες με χρήσιμα άρθρα και υλικό που έχουν σχέση με την ψηφιακή ευεξία και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν το χρόνο που περνούν συνδεδεμένοι. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό με διαφορετικούς τρόπους ώστε να προσεγγίζουν εναλλακτικά την καθημερινότητά τους.
Θα έλεγα ότι δεν είμαστε ακριβώς «εθισμένοι» αλλά περισσότερο ότι έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε πολύ τις ψηφιακές συσκευές μας λόγω της αναγκαιότητας τους. Ο τρόπος ζωής μας είναι δομημένος γύρω από την τεχνολογία και αυτό είναι πολύ ευχάριστο, καθώς μας λύνει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε «εξαρτημένοι» από τις οθόνες γύρω μας για να κάνουμε τις συνηθισμένες μας δραστηριότητες. Ειδικά τώρα, λόγω της πανδημίας, είμαστε διαρκώς μπροστά από κάποια οθόνη για όποια δραστηριότητα θέλουμε να κάνουμε. Όταν νιώθουμε ότι υπάρχει έστω και μια αμφιβολία ότι αυτό μπορεί να μας επηρεάζει αρνητικά, χρειάζεται να αξιολογήσουμε το χρόνο που περνάμε online και να τον μετριάσουμε.
Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και τις συσκευές μας σχεδόν σε ό,τι και αν κάνουμε και είμαστε διαρκώς διαθέσιμοι για όποιον το ζητήσει, από μια ειδοποίηση που «χρειάζεται» την προσοχή μας έως την απάντηση σε ένα μήνυμα. Λαμβάνουμε διαρκώς πάρα πολλές πληροφορίες μέσα από τις αμέτρητες ειδοποιήσεις που δεχόμαστε στο κινητό μας, από την περιήγηση στο laptop μας ή ακόμα και την ώρα που θα βγούμε από το σπίτι για να περπατήσουμε, θα λάβουμε πληροφορίες μέτρησης για τα βήματα και τους παλμούς μας. Πολλές φορές η τόσο συχνή και έντονη συνδεσιμότητα μπορεί να μην μας αφήνει τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόμαστε για να περάσουμε με τον εαυτό μας ή με τους γύρω μας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνήθειες που αποκτήσαμε τον τελευταίο χρόνο, θα συνεχιστούν σίγουρα για κάποιο διάστημα στο μέλλον. Αυτό είναι θετικό, καθώς κάποιες δραστηριότητες που αντικαταστάθηκαν με την online έκδοσή τους γλύτωσαν παραγωγικό χρόνο από την καθημερινότητά μας (π.χ μια συνάντηση που θα διαρκούσε ώρες, τώρα μπορεί να γίνει πολύ πιο σύντομα). Ταυτόχρονα όμως, δημιουργεί και ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να καταφύγουμε στην πιο βολική (φαινομενικά) λύση της online επικοινωνίας ενώ τα οφέλη από την επαφή μας με κάποιον ζωντανά είναι ανεκτίμητα.
Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πότε και πόσο χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές συσκευές μας. Συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να ξεκινήσει καταγράφοντας το χρόνο που περνά online και στη συνέχεια να αξιολογήσει πόσες από αυτές τις φορές που ήταν σε σύνδεση ήταν τελικά απαραίτητες για να εργαστεί, να επικοινωνήσει, να ψυχαγωγηθεί κλπ.
Ένα βήμα βελτίωσης είναι η διαχείριση των ειδοποιήσεων που λαμβάνουμε. Αν μπούμε στη διαδικασία να «ξεκαθαρίσουμε» τις ειδοποιήσεις που δεχόμαστε καθημερινά, θα δούμε ότι οι εφαρμογές που τελικά θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ λιγότερες από εκείνες από τις οποίες λαμβάνουμε ειδοποιήσεις. Ταυτόχρονα, μια κίνηση που πάντα βοηθάει να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά και την απόδοσή μας είναι η εξής: σε μια στιγμή πίεσης, ας μην καταφύγουμε στο γνωστό «scrolling» στα social media αλλά να δοκιμάσουμε να σηκωθούμε και να κάνουμε μια βόλτα μακριά από την οθόνη. Σίγουρα, γυρνώντας θα νιώθουμε πιο παραγωγικοί και ήρεμοι για να συνεχίσουμε ότι είχαμε ξεκινήσει.
Αν κάποιος καταλαβαίνει ότι περνάει περισσότερο χρόνο από όσο πραγματικά χρειάζεται μπροστά από τις οθόνες του, τότε ίσως δημιουργηθεί η ανάγκη να αποσυνδεθεί για λίγο ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει καλύτερα την σχέση του με τον ψηφιακό κόσμο γύρω μας. Δεν θα έλεγα ότι «πρέπει» να συμμετέχει αλλά ότι σίγουρα η συμμετοχή του θα ενισχύσει την προσπάθεια εύρεσης της ισορροπίας και θα μπορέσει να καταλάβει καλύτερα τι του συμβαίνει και να το αντιμετωπίσει.
Το Digital Detox Experience είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία και μέσα από αυτήν μπορεί να απολαύσει την ηρεμία της αποσύνδεσης ενώ ταυτόχρονα να βρει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να το καταφέρνει κάθε ημέρα. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει διαβάζοντας/βλέποντας/ακούγοντας σχετικό βοηθητικό υλικό μέσα από το digitaldetox.gr και να συνεχίσει με την συμμετοχή του σε μια από τις offline εμπειρίες αποσύνδεσης που διοργανώνουμε. Εκεί θα βιώσει την εμπειρία να βρίσκεται offline και να καταλαβαίνει πότε και γιατί δημιουργείται η ανάγκη σύνδεσης, περνώντας μια (ή και περισσότερες) ημέρες μακριά από τα emails και τις ειδοποιήσεις του. Ταυτόχρονα, θα λάβει τα κατάλληλα εργαλεία (εφαρμόζοντας ασκήσεις και πρακτικές) που μπορεί να χρησιμοποιεί καθημερινά για να αποσυνδεθεί από όλα όσα μας αγχώνουν και βρίσκονται online. Το αποτέλεσμα αυτή της εμπειρίας είναι να μπορεί να αποσυνδεθεί όποτε το επιθυμεί, συνειδητά και να είναι «εκεί» στην κάθε στιγμή που περνά online. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί έχουμε την ανάγκη να κάνουμε «scrolling» ή/και να έχουμε το κινητό μαζί μας σε ό,τι και αν κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μια πιο ήρεμη ζωή χωρίς τόσο μεγάλη πίεση από τον ψηφιακό κόσμο!
Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε για το project σας;
Ξεπερνώντας τον «ύφαλο» της πανδημίας, θα επιστρέψουμε στη διεξαγωγή των σεμιναρίων μας για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το επόμενο σεμινάριο μας για ιδιώτες ετοιμάζεται για τον Μάιο. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης, με την οργάνωση της Εβδομάδας Αποσύνδεσης από τις οθόνες (Screen Free Week), την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου όπου προτρέπουμε τον κόσμο να συμμετέχει στα challenges (τις προκλήσεις) που έχουμε ετοιμάσει καθημερινά για εκείνη την εβδομάδα, ώστε να βιώσει τη δική του εμπειρία αποσύνδεσης από όπου και αν βρίσκεται! Περισσότερα για τον τρόπο συμμετοχής θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στο site (www.digitaldetox.gr) και στα social media μας. Τέλος, συγκεντρώνουμε την κοινότητα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το Digital Wellness μέσα από τη σελίδα και το Group μας στο Facebook (https://www.facebook.com/groups/digitalwellnessgreece) που ανταλλάσσονται ενδιαφέρουσες απόψεις και μοιραζόμαστε χρήσιμες συμβουλές και ιδέες.