Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Μέσω της θέσπισης του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Της Ελευθερίας Κουρτίδου
Την παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, η Ομογένεια του Αμβούργου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με μία όμορφη εκδήλωση που οργάνωσε ο Prof. Dr. Ulrich Moennig στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, με τίτλο «Die griechische Sprache im Jahr 2024».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Prof. Dr. Ulrich Moennig, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους έδωσε τον λόγο στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο κ. Ιωάννη Βικελίδη.
Ο Γενικός μας Πρόξενος μετά τον χαιρετισμό του, έκανε μια εισαγωγή για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και κατόπιν διάβασε το μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, για την ημέρα αυτή.
Ακολούθησε ομιλία του Prof. Dr. Christian Brockmann με θέμα: «Διδασκαλία και έρευνα για τα Αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου».
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Dr. Αθανάσιος Αναστασιάδης και μας μίλησε για τα «Νέα Ελληνικά: Από την πρακτική της γλωσσικής διδασκαλίας».
H πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων και πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπη, κυρία Ευτυχία Όλοφσον Σαβιολάκη παρουσίασε με την σειρά της το θέμα: «Όχι μόνο Κοινά Νέα Ελληνικά: Κρητικές Μαντινάδες».
Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμβούργου και Περιχώρων κ. Χρήστος Πεχλιβανίδης, ο οποίος μας μίλησε για την «Απειλούμενη γλωσσική κληρονομιά: Ποντιακά Ελληνικά».
Η τελευταία παρουσίαση ήταν του Prof. Dr. Ulrich Moennig με θέμα: «Σπουδές Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Αμβούργο κ. Mιχάλης Αγαπίου, ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Αμβούργου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ (Τ) Μπιμπής Χρήστος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου, όλοι οι πρόεδροι των Συλλόγων και Κοινοτήτων Αμβούργου και Περιχώρων, Ομογενείς και ξένοι επιστήμονες καθώς επίσης και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους εμάς τους Έλληνες της Διασποράς στους Γερμανούς καθηγητές του πανεπιστήμιου Αμβούργου που διδάσκουν με τόση αγάπη την Ελληνική Γλώσσα.
Prof. Dr. Ulrich Moennig: Χαιρετισμός
Εισαγωγή του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αμβούργο κ. Ιωάννη Βικελίδη και ανάγνωση του μηνύματος του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα
Prof. Dr. Christian Brockmann: «Διδασκαλία και έρευνα για τα Αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου»
Dr. Αθανάσιος Αναστασιάδης: «Νέα Ελληνικά: Από την πρακτική της γλωσσικής διδασκαλίας»
Ευτυχία Όλοφσον Σαβιολάκη: «Όχι μόνο Κοινά Νέα Ελληνικά: Κρητικές Μαντινάδες»
Χρήστος Πεχλιβανίδης: «Απειλούμενη γλωσσική κληρονομιά: Ποντιακά Ελληνικά»
Prof. Dr. Ulrich Moennig: «Σπουδές Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου»