Στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό με τίτλο «Ιστορική πορεία και μελλοντικές προκλήσεις» έλαβε μέρος ο Γ.Γ. του ΠΣΗΕ κ. Σπύρος Κωσταδήμας, εκπροσωπώντας το Παγκόσμιο Συμβούλιο.
Το Επιστημονικό Συνέδριο οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ στις 10-11Δεκεμβρίου 2022.
Πλήθος επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό έλαβαν μέρος είτε ως εισηγητές, είτε ως παρατηρητές.
Θεματικές του διημέρου επιστημονικού συνεδρίου μεταξύ των άλλων ήταν:
• Ιστορική εξέλιξη των βλάχικων (γλώσσα και ιδίωμα)
• Εγγραμματισμός των Ελληνοβλάχικων ιδιωμάτων
• Απόπειρες διείσδυσης του ρουμανισμού στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
• Προσφορά των βλαχόφωνων Ελλήνων (εθνικοί ευεργέτες)
• Μελλοντικές προκλήσεις του βλαχόφωνου ελληνισμού
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκτός από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, Νικόλαο Παπαϊωάννου, των υφυπουργών Μακεδονίας-Θράκης και Παιδείας, Σταύρου Καλαφάτη και ΄Αγγελου Συρίγου, των περιφερειαρχών Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, των δημάρχων Θεσ/νίκης και Μετσόβου Ζέρβα και Τζαφέα, προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Β. Κάγιου, εκπρόσωποι των κομμάτων,βουλευτές, πρώην υπουργοί και βουλευτές, εκπρόσωποι συλλόγων βλάχωντης Βαλκανικής και πλήθος κόσμου. Το συνέδριο μεταδόθηκε απευθείας μέσω livestreaming.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Κωσταδήμας, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δ.Σ., και του προέδρου του ΠΣΗΕ Χρ. Δήμου, συνεχάρη τους οργανωτές για την προσπάθεια που καταβάλουν με τα σεμινάρια αυτά να ενημερωθούν και να ενημερώσουν εμπεριστατωμένα την κοινή γνώμη για τα θέματα των βλαχοφώνωνΕλλήνων. Πρέπει ακόμα να γίνει, τόνισε, καλλίτερη ενημέρωση των νέων στα σχολεία καθώς επίσης και του κοινού και από τα ΜΜΕ.
Συμπερασματικά τονίστηκε τα βλάχικα είναι ένα λατινόφωνο ιδίωμα και ανήκει στα προφορικά ιδιώματα. Οποιεσδήποτε προσπάθεια εγγραμματισμού του βλάχικουαυτού ιδιώματος, δηλαδή ορισμού άλλου μόνιμου τρόπου γραφής αυτών στο λατινικό ή ρουμανικό αλφάβητο, βρίσκει αντίθετο τον βλαχόφωνο Ελληνισμό, διότι υπονομεύει την συνοχή του και το μέλλον του, απομακρύνοντάς τον από την μητέρα όλων των γλωσσών, που είναι κατά διεθνή ομολογία η Ελληνική.
Τέλος τονίζεται ότι θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β) και στον αεικίνητο πρόεδρό της Μιχάλη Μαγειρία για την άψογη διοργάνωση.