Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2022, περιφερειακό σεμινάριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα, με θέμα την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας για την Ασφάλεια (DCIS) και πιο συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας στην Ελλάδα και τον Περιφερειακό Συντονιστή για τα Δυτικά Βαλκάνια, με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Εθνικής Διϋπουργικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών στη Γαλλία (OFAST).
Εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησαν ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Νταλαχάνης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικό Διευθυντή Ιωάννη Σταυρακάκη, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave,καθώς και o πρέσβης της Γαλλίας για θέματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, κ. Jean-Claude Brunet.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τονίστηκε από τους ομιλητές η ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες απειλές εναντίον της ευρωπαϊκής εσωτερικής ασφάλειας, ενώ για την επίτευξη του σκοπού αυτού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης,ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφόρησης γύρω από τις εγκληματικές οργανώσεις.
Παράλληλα, από την γαλλική πλευρά εκφράστηκε η ικανοποίησή για την άμεση συγκρότηση συνεργασιών σε επιχειρησιακό επίπεδο, αξιοποιώντας μέσα και πόρους από τα διεθνή δίκτυα της Ευρώπης και της Interpol, ενώ από όλα τα μέρη επισημάνθηκε η ανάγκη μιας σφαιρικής προσέγγισης στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, μέσα από τη συγκέντρωση των συναφών προβληματικών και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά περίπου 50 εμπειρογνώμονες, προερχόμενοι από τη Γαλλία, την Ελλάδα, από τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και από άλλες χώρεςκαι συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Κόσοβο, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.
Ακόμα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Europol, της Eurojust, του European Centerfor Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), της Integrative Internal Securitygovernance (IISG).