Βασικό μέλημα της Ελλάδας είναι η προστασία της Ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα, και η ασφάλεια του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Με σαφήνεια, προέταξε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία την ανάγκη προστασίας του αμάχου πληθυσμού, την εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να φύγουν από τις εστίες και έκανε ειδική αναφορά στις 5 επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών, συγγενών και αλλοδαπών σε ελληνόκτητα πλοία από την Οδησσό, το Κίεβο και τη Μαριούπολη.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξήρε τον ρόλο του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ο μόνος υπάλληλος του ΥΠΕΞ στην Ουκρανία και βρίσκεται στο κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη, του γενικού προξένου στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση, της επιτετραμμένης της Κύπρου στο Κίεβο, της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος έχει τον γενικό συντονισμό.
«Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, έχουμε καταφέρει να βγάλουμε αρκετό κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ όσο και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.
Μαραθώνιος επαφών Ν. Δένδια
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως ο υπουργός Εξωτερικών τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επαφών, τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό, στις οποίες αποκλειστικό θέμα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Υπενθύμισε πως μετά την εισβολή, ο Νίκος Δένδιας έχει συμμετάσχει σε τρία Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και είχε μια σειρά από διμερείς επαφές με ομολόγους του, τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Επίσης, είχε, μεταξύ άλλων, τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ολλανδίας, ενώ συναντήθηκε με τους πρέσβεις των μονίμων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με τον Ουκρανό πρέσβη και τους πρέσβεις των βαλτικών χωρών.
Εστιάζοντας στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας στο Λονδίνο την περασμένη Δευτέρα, σημείωσε πως το 90% της συζήτησης αφορούσε τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ανέφερε πως συζήτησαν για τον συντονισμό μεταξύ των χωρών, τόσο σε διμερές πλαίσιο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εξετάστηκε η εφαρμογή του μνημονίου που υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με έμφαση στους τομείς τους άμυνας και του τουρισμού, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να παρατηρεί πως η Μεγάλη Βρετανία δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτή την περιοχή, έχοντας μάλιστα ορίσει και ειδικό απεσταλμένο. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφέρει πως ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε την κυρία Τρας για την ξεκάθαρη στάση της Μεγάλης Βρετανίας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Σμιτ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της απομάκρυνσης και της προστασίας του αμάχου πληθυσμού, τονίστηκε πέρα από το θέμα του γενικού προξένου στη Μαριούπολη και το θέμα της προστασίας τής ομογένειας στην περιοχή. Μάλιστα, επισήμανε πως έγινε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, αλλά και των χωρών της Κεντρικής Ασίας, με τη Χέλγκα Σμιτ να επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δείξουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Εν συνεχεία, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στάθηκε στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του, κατά την οποία είχαν εκτενή συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τον ευχαριστεί για τη στάση της Αυστρίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναφορικά με τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, είπε ότι συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη μεγάλη ανησυχία αμφότερων να είναι οι εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και επισήμανε ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα αυτής της χώρας.
Αποτυπώνοντας το κλίμα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τις χαρακτήρισε πολύ στενές και μάλιστα, όπως προσέθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις, τόσο ο ένας όσο κι ο άλλος υπουργός όταν δεν είναι παρών ο ένας ή ο άλλος, μιλάει ο ένας εκ μέρους του άλλου.