Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου, θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.
Σημαντικότεροι φάροι στην αρχαιότητα ήταν ο φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου, ενώ σήμερα αναμφίβολα την πρώτη θέση κατέχει το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, έστω κι αν ουσιαστικά δεν φωτοδοτεί. Στην Ελλάδα, σε κάποιες πόλεις οι υφιστάμενοι φάροι αποτελούν τα σύμβολά τους όπως ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης για την Αλεξανδρούπολη, ο Φάρος της Κρανάης για το Γύθειο, ο Φάρος της Πάτρας για την Πάτρα κ.λπ.
Κάθε Φάρος φέρει ιδιαίτερο όνομα -συνήθως της περιοχής εγκατάστασης, και γεωγραφικό στίγμα. Επίσης, ιδιαίτερα στοιχεία εκάστου είναι το ύψος του -της φωτιστικής εστίας του από της μέσης πλήμμης της στάθμης της Θάλασσας, και η περιοδικότητα διαδοχής φωτοβολίας και σκότους. Το τελευταίο αυτό γνώρισμα καλείται χαρακτηριστικό φάρου (characteristic).
Η περίπτωση ύπαρξης δύο φάρων με ίδιο χαρακτηριστικό στην ίδια γεωγραφική περιοχή πρέπει να θεωρείται αποκλεισμένη. Ο απαιτούμενος χρόνος για μια πλήρη επανάληψη του χαρακτηριστικού του Φάρου ονομάζεται περίοδος φάρου. Η περιοδικότητα φάρου μετριέται σε λεπτά ή δευτερόλεπτα της ώρας. Τα ύψη των φάρων, για λόγους ασφαλείας, μετρούνται συνήθως σε πόδια ή μέτρα και αντιπροσωπεύουν το ύψος της εστίας και όχι όλου του κτίσματος από τη μέση πλήμμη (MHV) της θάλασσας.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία που προσδιορίζουν έκαστο Φάρο καθώς και τις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται στους Φαροδείκτες. Στους ναυτικούς χάρτες, οι Φάροι συμβολίζονται με κόκκινο μικρό κύκλο ή με αστερίσκο συνοδευόμενο με κόκκινο λοβό στη γεωγραφική του θέση.
28 φάροι ανοικτοί για το κοινό, την Κυριακή 18 Αυγούστου
Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), τη συγκεκριμένη ημέρα 28 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Πρόκειται για τους εξής φάρους:
Αγ. Νικολάου – Κέας
Ακρωτηρίου – Θήρας
Αρκίτσας – Φθιώτιδας
Μουδαρίου – Κυθήρων
Βρυσακίου – Λαυρίου
Φισκάρδου – Κεφαλλονιάς
Γουρουνιού – Σκοπέλου
Δρεπάνου – Αχαΐας
Δρεπάνου – Χανίων
Κασσάνδρας – Χαλκιδικής
Κατακόλου – Ηλείας
Σκιναρίου – Ζακύνθου
Κρανάης – Γυθείου
Μεγάλου Εμβόλου – Θεσσαλονίκης
Μελαγκάβι – Λουτρακίου
Πλάκας – Λήμνου
Κόρακα – Πάρου
Κοκκινοπούλου – Ψαρών
Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολης
Ταινάρου – Λακωνίας
Κόπραινας – Άρτας
Κακής Κεφαλής – Χαλκίδας
Μονεμβασιάς – Λακωνίας
Λάκκας – Παξών
Βασιλίνας – Ευβοίας
Πάππα – Ικαρίας
Σπαθιού – Σερίφου και
Δουκάτου – Λευκάδας
Πηγή: naftemporiki