Με θέμα «Σουηδοί περιηγητές στην Ελλάδα του 18ου αιώνα», η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργάνωσε διαδικτυακή διάλεξη σε συνεργασία με το ΄Ιδρυμα «Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Βασίλειος Σαμπατακάκης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο ομώνυμο Κέντρο του Πανεπιστημίου Lund, ενώ της ομιλίας του προηγήθηκαν χαιρετισμοί του πρέσβη της Ελλάδας στη Σουηδία Ανδρέα Φρυγανά και της διευθύντριας του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας Δρ. Jenny Wallensten.
Συντονιστής της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε ήταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης» και καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Söderstörn Αποστόλης Παπακώστας.
Η διάλεξη, που έγινε στη σουηδική γλώσσα, ανέδειξε το έργο των Σουηδών περιηγητών στην Ελλάδα, με έμφαση στο έργο των Jacob Jonas Björnståhl και Adolf Fredrik Sturtzenbecker για τις περιγραφές, μεταξύ άλλων, των συνθηκών ζωής των Ελλήνων και των ηθών και εθίμων των περιοχών που επισκέφθηκαν.
Όπως τόνισε ο Δρ. Σαμπατακάκης στην ομιλία του, ο ελληνιστής και ανατολιστής Jacob Jonas Björnståhl (1731-1779) ήταν ένας από τους σημαντικότερους περιηγητές του 18ου αιώνα και τα περιηγητικά του κείμενα, που εκδόθηκαν ταυτόχρονα στη σουηδική και σε μετάφραση στη γερμανική, ολλανδική και ιταλική γλώσσα, προκάλεσαν το ενδιαφέρον περιηγητών όπως μεταξύ άλλων του Γάλλου François Pouqueville, των Βρετανών Henry Holland, Edward-Daniel Clarke, Thomas Smart Hughes που αναφέρουν στα ταξιδιωτικά τους βιβλία την περιήγησή του στα Μετέωρα.
Τέλος, όπως σημειώνεται «η σημαντικότερη όμως συμβολή των σπουδαίων αυτών Σουηδών περιηγητών υπήρξε η αναβίωση στη Σουηδία του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα που οδήγησε λίγες δεκαετίες αργότερα και στην ανάπτυξη του Σουηδικού Φιλελληνισμού».