Στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε την σημαντικότητα της σχέσης της Ελλάδας με τους Έλληνες της διασποράς και της ενεργής εξωτερικής πολιτικής. Ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την επανεκλογή του Προέδρου Τραμπ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτών των σχέσεων για τη χώρα μας.
Αναφερόμενος στο Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο αναπτύχθηκε με την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Γιώργου Κώτσηρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών με την ελληνική διασπορά. Το σχέδιο αυτό φιλοδοξεί να δημιουργήσει ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας με τους απόδημους Έλληνες, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογία, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται καινοτόμες δράσεις, όπως προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και φιλοξενίας νέων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης τη σημασία της βελτίωσης των υπηρεσιών μέσω των προξενικών αρχών, ώστε να καταστεί η διαδικασία πιο φιλική και αποτελεσματική για τους Έλληνες του εξωτερικού, ενώ ανέφερε ότι σημαντική μεταρρύθμιση υπήρξε η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό μέσω επιστολικής ψήφου.
Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα του 2024 είναι διαφορετική από την Ελλάδα του 2019 και συνεχώς εξελίσσεται, με στόχο να ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη και να βελτιώσει τις σχέσεις της με την παγκόσμια ελληνική κοινότητα.
Φ. Φόρτωμας: «Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, θεμελιώδης πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης»
Στην εκδήλωση παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον Aπόδημο Ελληνισμό, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας. Παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγεσία του ΥΠΕΞ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο δράσης και το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η ελληνική πολιτεία για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Έλληνες της διασποράς, αλλά και για τις πολιτικές που θα καταστήσουν αυτό το πολύτιμο κομμάτι του Ελληνισμού ακόμη πιο ενεργό.
Η πολυεπίπεδη προσέγγιση που προτίθεται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο θέμα της ομογενειακής κοινότητας, είναι αντίστοιχη της δυναμικής, της ιστορίας, των αξιών, και του αποτυπώματος που αυτή έχει ως σήμερα και έχουν αναλυθεί γενικά και ειδικά και στις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, υπό την Προεδρεία του κ. Φόρτωμα.
Πιο αναλυτικά, ειδική αναφορά και βαρύτητα δόθηκε στη συμμετοχικότητα και την σύσφιξη και αναβάθμιση των σχέσεων με το ζωντανό και πολυσχιδές κύτταρο του Ελληνισμού, που διαπρέπει σε κάθε γωνιά της γης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μας. Η κινητοποίηση των ομογενών μας, η προσέλκυση σε συμπράξεις, η τόνωση των σχέσεων με τη νέα γενιά ομογενών, αλλά και η αξιοποίηση της τεχνολογίας στον εκσυγχρονισμό των εργαλείων άσκησης πολιτικής και η συνδρομή των πολιτιστικών, θρησκευτικών και εκπαιδευτικών φορέων, παρουσιάστηκαν εκτενώς, ως ξεχωριστοί και σημαντικοί πυλώνες αυτού του σχεδίου δράσης που θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στο ζήτημα.
Σε συνέχεια της παρουσίασης, ο Πρόεδρος της ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων ομογενών μας με τη μητροπολιτική Ελλάδα, ήταν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα επικεφαλής της Επιτροπής, προτεραιότητά μου. Είμαι ιδιαιτέρως περήφανος και χαρούμενος που σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε πράξη αυτό που είχε θέσει ως θεμελιώδη ανάγκη, την θεσμοθέτηση συγκεκριμένου συμπαγούς πλαισίου άσκησης πολιτικών που θα διευρύνουν και θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς με την Ελλάδα που διαπρέπει και ξεχωρίζει διεθνώς. Η διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών που η πατρίδα παρέχει σε αυτούς τους Έλληνες και η αξιοποίηση τους ως τους καλύτερους πρεσβευτές μας στα πέρατα της γης, είναι ηθική υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία».