Την επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησε με σεβασμό η ελληνική Ομογένεια του Σύδνεϋ, υποκλινόμενη στους Ήρωες προγόνους μας που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους, για τα ιδανικά της Πίστεως και την ελευθερία της Πατρίδος.
Το πρωί της Κυριακής, 31 Οκτωβρίου, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου St Marys, υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ενώ στη συνέχεια εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση και κατατέθηκαν στέφανοι στο Μνημείο Πεσόντων που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Πρόχορος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής, κ. Κοσμάς Δημητρίου, και εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων και οργανισμών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Χάρης Δανάλης.
Μετά το πέρας της σεμνής τελετής, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στους παριστάμενους, αναφέρθηκε καταρχάς στις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες οργανώθηκε ο φετινός εορτασμός της επετείου του «ΟΧΙ».
Όπως εξήγησε, στους περιορισμούς που ισχύουν για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, προστέθηκαν και οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πρόσφατα στον Καθεδρικό Ναό. Ευχαρίστησε δε τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έδωσαν το «παρών» στην τελετή, μολονότι η σχετική άδεια από τους υπεύθυνους των εργασιών επισκευής χορηγήθηκε οριακά πριν από την πραγματοποίησή της.
Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στο ηρωικό «ΟΧΙ» που βροντοφώναξαν οι πρόγονοί μας πριν από 81 χρόνια και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη λέξη θα πρέπει να ελέγχει τις συνειδήσεις των σύγχρονων Ελλήνων, ώστε να αντιτάσσονται σε κάθε ενέργεια που αμφισβητεί τα ιδανικά, τις αξίες και τα πιστεύω μας.
«Όχι να αντιδρούμε, για να αντιδρούμε», διευκρίνισε, «αλλά με αυτό το “όχι”», επισήμανε, «να διαφυλάξουμε αυτά τα οποία παραλάβαμε από τους προγόνους μας».