Με τη μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία στην πρώτη γραμμή, ο Ελληνισμός του Σύδνεϋ εόρτασε την 201η Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως και τίμησε τους Ήρωες του 1821, οι οποίοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία του ελληνικού Γένους.
Ο επίσημος εορτασμός της Επετείου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27 Μαρτίου, με Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεστώτος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, και με Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων, που ακολούθησαν, στο Κενοτάφιο του Martin Place.
Αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πολλοί ομογενείς έδωσαν το «παρών» στην τελετή, η οποία έλαβε χώρα στο κεντρικό σημείο του Σύδνεϋ, υπό την οργάνωση της Διακοινοτικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας.
Ανάμεσά τους, εκτός από τους μαθητές και τους φοιτητές που κρατούσαν περήφανα τις σημαίες της Ελλάδας και της Αυστραλίας, βρίσκονταν εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων και οργανισμών, εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών της Ελλάδος και της Κύπρου, καθώς επίσης Αυστραλοί και ομογενείς βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ άλλων, παρέστησαν, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόδημος, ως εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστου Καρρά, ο κ. Πίτερ Αντωνίου, ως εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθας Μαυρομμάτη, ο ομοσπονδιακός Βουλευτής, κ. Tony Burke, που εκπροσώπησε τον Αρχηγό της ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης, κ. Anthony Albanese, ο επίσης ομοσπονδιακός Βουλευτής, κ. Matthew Thistlethwaite, οι ομογενείς πολιτειακοί Βουλευτές, κ. Σταύρος Καμπερογιάννης και κ. Σοφία Κώτση, και ο Αντιπρόεδρος της «Βασιλειάδας», Ιατρός κ. Θεοδόσης Πενκλής.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, κ. Χάρης Δανάλης.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με σεβασμό στους Ήρωες του 1821, σημειώνοντας ότι δεν ήταν μόνο οι μεγάλοι οπλαρχηγοί που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την Ελευθερία, αλλά ήταν και οι απλοί άνθρωποι στα χωριά και τις πόλεις, οι άντρες και οι γυναίκες που, με ομοψυχία και ενωμένοι σε έναν κοινό στόχο, αγωνίστηκαν κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, με γενναιότητα και με σταθερή εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και στην προστασία της Παναγίας.
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση του ότι, ανά πάσα στιγμή, πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ενότητα και για τις αξίες του σεβασμού και της ελευθερίας, παραμένοντας σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε κάθε μορφή δίωξης, διακρίσεων και καταπίεσης», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας. Καταληκτικά δε, υπογράμμισε ότι η Επέτειος της Ελληνικής Παλιγγενεσίας δε συνιστά εορτή μόνο για όσους έχουν ελληνική καταγωγή, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που συμμερίζονται τις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.