Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε απόψε ότι το Ισραήλ «περνά στην επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό.
«Η Χαμάς είναι (ό,τι) το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς.
«Ο λαός του Ισραήλ είναι ενωμένος και σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ενωμένη», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς είπε πως η συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτήν την ώρα, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ», διεμήνυσε. «Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντς.
Μια θέση στο πολεμικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.
Ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με τη Χαμάς την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, μετέδωσε απόψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.
«Διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση των ομήρων με εντολή του (προέδρου της Τουρκίας) Ερντογάν», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το τουρκικό δίκτυο Habertürk.
Δεκάδες Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών κρατούνται όμηροι από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις αιφνιδιαστικές επιδρομές που εξαπέλυσαν το Σάββατο στο ισραηλινό έδαφος.
Η γερμανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στο Κατάρ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής να αναλάβουν πρωτοβουλίες με σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.
Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει εκφράσει τη βούλησή του να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης, έχει επικοινωνήσει με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή. Το βράδυ της Τετάρτης, επικοινώνησε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Παρά την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, ο πρόεδρος Ερντογάν κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα πως «το Ισραήλ δεν συμπεριφέρεται ως κράτος» στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί από αέρος και απειλεί να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση.
Ισραήλ: Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στα σύνορα με τον Λίβανο – Oι σειρήνες ήχησαν πιθανόν λόγω “βλάβης”, λέει ο στρατός
Σε πιθανή «βλάβη» απέδωσε ο ισραηλινός στρατός τις σειρήνες που ήχησαν απόψε στο βόρειο Ισραήλ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο. «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη» του συστήματος ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και δεν επιθυμούν να δουν την κρίση στην περιοχή να διευρύνεται.
«Είδαμε ρουκέτες να έρχονται από τον νότιο Λίβανο (…) στο βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να διευρυνθεί ή να επεκταθεί» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να μάχεται και να αμύνεται.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ