Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οικονομία, τουρκική προκλητικότητα και Ιράν: Αυτά ήταν τα ζητήματα που έθιξαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στις κάμερες πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο.
Ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τραμπ είπε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι εκπληκτικές και αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία και την ιστορία της Ελλάδας.
«Οι σχέσεις μας είναι εκπληκτικές, στενότερες παρά ποτέ. Στο στρατιωτικό πεδίο, εμπορικά…».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «τιμή» του να υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του στην προεδρική οικία.
«Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα κάνουμε», τόνισε ακόμη και συνέχισε αναφερόμενος στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.
«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και θα συνεχίσει μπροστά. Είναι τεράστια η ανάκαμψη», δήλωσε.
Μητσοτάκης: Προσβλέπουμε σε αμερικανικές επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός, με τη σειρά του, τόνισε πως είναι «προνόμιο να βρίσκομαι εδώ».
«Βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προσέθεσε:
«Βελτιώσαμε τις σχέσεις μας σε γεωπολιτικό επίπεδο και στο πεδίο της άμυνας. Διασφαλίσαμε ότι η Ελλάδα θα είναι καλή σύμμαχος. (…) Πάντα μπορείτε να βασίζεστε στην Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο».
Αναφερόμενος κι ο ίδιος στο θέμα της οικονομίας, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανακάμψει. «Ακολουθούμε τη συνταγή που έχει λειτουργήσει και στις ΗΠΑ», είπε.
«Προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».
«Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»
Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, την οποία χαρακτήρισε προκλητική.
Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε, επίσης, πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.
Καταιγισμός ερωτήσεων για το Ιράν από δημοσιογράφους
Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί.
Ο Τραμπ τόνισε ότι ο αξιωματούχος της Τεχεράνης ετοίμαζε μία «μεγάλη επίθεση», ωστόσο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.
«Μου αρέσει να υπακούω στον νόμο», ξεκαθάρισε, ωστόσο είπε ότι άνθρωποι όπως ο Σουλεϊμανί «σκοτώνουν τους πολίτες μας».
Παράλληλα, ο πλανητάρχης χαρακτήρισε τον Ιρανό «τρομοκράτη» και τόνισε πως βρισκόταν στη Βαγδάτη, όπου και έλαβε χώρα η αμερικανική επίθεση», «για κακό σκοπό».
Διευρυμένη συνάντηση
Στη συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
Με Πενς και Πομπέο την Τετάρτη
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με το δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Στο δείπνο είναι προσκεκλημένοι περίπου 300 σημαντικοί παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.
Ο Μάικ Πομπέο είχε βρεθεί πρόσφατα στην Αθήνα, όπου υπέγραψε το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), ένα κείμενο με το οποίο αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.