Στο ξέσπασμα πυρκαγιάς αρχικά σε ελαιώνα και στη συνέχεια μέσα στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο, στον θάνατο δυο ανθρώπων και την έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Όπως σημειώνει η Zeit Online «το προσφυγικό κέντρο της Μόριας είναι εδώ και χρόνια υπερπλήρες. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 12.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων από το Αφγανιστάν. Είναι ωστόσο κατασκευασμένο για 3000 άτομα. Μόνο τον Αύγουστο έφτασαν εκεί 3000 νέοι πρόσφυγες επιδεινώνοντας την ήδη κρίσιμη από υγειονομικής άποψης κατάσταση».
Οι στόχοι της επικείμενης επίσκεψης Ζεεχόφερ
Στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νησιά που επιβαρύνονται από την προσφυγική κρίση (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως) αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα της Süddeutsche Zeitung ενόψει τις επικείμενης επίσκεψης του Γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σε Τουρκία και Ελλάδα. «Σε πολλά ελληνικά νησιά, που αποτελούν προορισμό προσφύγων, η κατάσταση επιδεινώνεται. Εν μέσω ταραχών στο υπερπλήρες κέντρο της Μόριας στη Λέσβο μια μητέρα με το παιδί της πέθαναν την Κυριακή, σύμφωνα με το τοπικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (…) Και στη θάλασσα συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι. Η ελληνική ακτοφυλακή εντόπισε νεκρά πέντε παιδιά και δύο γυναίκες στο νερό. Η βάρκα τους ανετράπη. Οι υπόλοιποι δώδεκα επιβαίνοντες σώθηκαν χάρη σε περιπολία της Frontex. Όλοι είναι Τούρκοι, που ζητούσαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. To ότι και Τούρκοι διαφεύγουν στην Ελλάδα λόγω φόβου διώξεων –μεταξύ των διασωθέντων είναι και δύο καθηγητές- περιπλέκει κι άλλο την κατάσταση για την Αθήνα» σημειώνει η SZ.
Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να μείνουν στα προσφυγικά κέντρα των πέντε ελληνικών νησιών μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την παροχή ασύλου και η Τουρκία πρέπει να δέχεται τους απορριφθέντες» Για την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας με την Τουρκία ανησυχεί όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), o οποίος συμφώνησε μαζί με τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ιταλία σε έναν μηχανισμό κατανομής προσφύγων που διασώζονται. Η “πρωτοβουλία της Μάλτας” αρχικά θα ισχύσει για έξι μήνες για να ανακουφίσει την Ιταλία. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική, όπως είναι γνωστό και στο Βερολίνο». Σύμφωνα με την SZ στόχος του ταξιδιού του Ζεεχόφερ στην Τουρκία και την Ελλάδα από την ερχόμενη Πέμπτη συνοδεία του γάλλου ομολόγου του, Κριστόφ Καστανέρ, είναι η «ενημέρωσή του για την παρούσα κατάσταση» ενώ ειδικά στην Αθήνα θα πάει για να ενημερωθεί για τα «προβλήματα της ελληνικής διοίκησης» και να συζητήσει για πιθανή βοήθεια.
«Η συμφωνία με την Τουρκία ποτέ δεν λειτούργησε»
Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ η καγκελάριος Μέρκελ είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Αθήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη ελληνικές πηγές, ζητά να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση οι λόγοι είναι πολλοί, πχ. οι πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στην Kων/πολη φοβούνται για το μέλλον τους, ενώ ο Ερντογάν μιλά για «ζώνη ασφαλείας» 32 χλμ. στη Συρία, στην οποία θέλει να μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Από την πλευρά της η Δαμασκός, παρατηρεί η SZ «ζητά την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων και απειλεί διαφορετικά με “αντίμετρα”».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά αποτελούν τη δεύτερη σε μέγεθος προσφυγική ομάδα (14%) μετά τους Αφγανούς (40%). Πάντως, όπως καταλήγει SZ, ο Απόστολος Βεΐζης, επικεφαλής του παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, «είναι λάθος να πιέζουμε τους ανθρώπους στα νησιά γιατί αυτή η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτούργησε ποτέ και ποτέ δεν πρόκειται να λειτουργήσει».
Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή: DW