Σε ιδιαίτερα σημαντική κατεύθυνση προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στο «Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)», που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου 2024 στη Ρόδο. Ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε τη μεταρρύθμιση που εισάγει την έννοια της «ευελιξίας» στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), με σκοπό να διευκολύνει την ανάπτυξη περιοχών που σήμερα είναι περιορισμένες από τις υφιστάμενες χρήσεις γης και την έλλειψη αναγκαίων έργων υποδομής.
Ανάγκη για Ευελιξία στις Χρήσεις Γης
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η αναγκαία αυτή μεταρρύθμιση θα επιτρέπει τη δημιουργία νέων χρήσεων γης, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των απαιτούμενων έργων υποδομής, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια, η οδοποιία κ.ά. «Εκτός από τις χρήσεις γης που έχουμε ήδη ορίσει για μια περιοχή, θα εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο τη δυνατότητα να εντάξουμε και άλλες χρήσεις, εφόσον πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για να καταστούν εφικτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, κάνοντας λόγο για μια νέα στρατηγική που μπορεί να βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών της χώρας.
Η μεταρρύθμιση, όπως εξήγησε, στοχεύει στην άρση των περιορισμών που υφίστανται σήμερα λόγω έλλειψης υποδομών, δίνοντας την ευχέρεια στις τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν σε έργα ανάπτυξης με σύγχρονα και ευέλικτα εργαλεία. Ο Υπουργός κάλεσε τους Δήμους να συνεργαστούν για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι επιτακτική προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα των περιοχών τους.
Ενεργειακή Απόδοση και Υποδομές: Στρατηγικές Επενδύσεις για τους Δήμους
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε μια νέα σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: το πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή απόδοση των Δήμων. Σκοπός είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών υποδομών, ενώ ο κ. Σκυλακάκης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις που θα έχουν πραγματική αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «δεν μας περισσεύουν πόροι για μη αποτελεσματικές επενδύσεις». Οι Δήμοι καλούνται να καταθέσουν προτάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όπως η αναβάθμιση γεωτρήσεων, αφαλατώσεων και άλλων έργων υποδομής με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Λειψυδρία, Πλημμύρες και Διαχείριση Υδάτων
Σε μια περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή προκαλεί ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις, ο Υπουργός περιέγραψε τη λειψυδρία και τις πλημμύρες ως δύο από τα μεγαλύτερα μελλοντικά προβλήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τοπικές και κεντρικές αρχές. Στην Αττική, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης των 700 εκατ. – 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη 80 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθενται για έργα που αφορούν περιοχές με υψηλή λειψυδρία, όπως τα νησιά και η Ανατολική Πελοπόννησος.
Μεταρρύθμιση στις ΔΕΥΑ: Στρατηγικές Στόχοι για Ενίσχυση και Οικονομική Αυτονομία
Αναφορικά με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο Υπουργός επισήμανε τη σημασία της μεταρρύθμισης, η οποία βρίσκεται υπό κατάρτιση και στοχεύει στην ενίσχυση των οργανισμών αυτών ώστε να μπορέσουν να αντλούν δανεισμό από την αγορά. Το κύριο ζητούμενο είναι η διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας και της δυνατότητας χρηματοδότησης έργων υποδομής σε τοπικό επίπεδο, καθώς η έλλειψη αυτών των έργων αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη.
Πυρκαγιές και Αντιπυρικός Κανονισμός: Ανάγκη για Ρεαλιστική Προσέγγιση
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στον αντιπυρικό κανονισμό, επισημαίνοντας την ανάγκη για αναθεώρησή του ώστε να γίνει πιο ρεαλιστικός και να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις της χώρας μας. Τόνισε πως η κατάσταση κατά την τελευταία αντιπυρική περίοδο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, και η αναθεώρηση του κανονισμού είναι πλέον επιτακτική για τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών από πυρκαγιές.
Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο δεν έχει καμία πρόθεση να υφαρπάξει αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά να παρέχει τη βοήθεια και υποστήριξη που χρειάζεται για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε περιστατικά, όπως αυτό του Πύργου το 2016, όπου η αδυναμία των τοπικών φορέων να διαχειριστούν τα απόβλητα οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα.
Η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική
Κλείνοντας, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα των επόμενων ετών και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναγκαία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι η δημιουργία ενός Ταμείου που θα υποστηρίξει την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και θα βοηθήσει στην υλοποίηση αναγκαίων έργων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
Η μεταρρύθμιση, οι στρατηγικές επενδύσεις και η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα υποδομών και ανάπτυξης, βοηθώντας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ευέλικτου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα.