Μοναδικές στιγμές ψυχαγωγίας και ψυχικής ανάτασης έζησε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου η Ομογένεια του Αμβούργου και των Περιχώρων.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με ένα πραγματικά υπέροχο πρόγραμμα έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας του Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Θεατρικόν».
Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Άννα Ρίτση και κατόπιν έγινε η παρουσίαση της εκδήλωσης στην ελληνική και γερμανική γλώσσα από την πρόεδρο, την κα Σοφία Χατζηγιάννη και τον Νίκο Γουδανάκη.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Βιβλίο του Μάκη Σκοτίδη «Κληρονομιά των αναμνήσεων» και το μονόπρακτο «Η τσάντα και το τσαντάκι»…
και κορυφώθηκε με μια οσκαρική ερμηνεία του Γιάννη Παπαδόπουλου στο ρόλο του Λουκά και του Σταύρου Μουρατίδη στο ρόλο του Σόλωνα, στο μονόπρακτο «εκείνος κι εκείνος» στη γερμανική γλώσσα.
Τη βραδιά ακολούθησε μια σωρεία ασμάτων, που έφερε τους τυχερούς επισκέπτες να έρθουν όντως πιο κοντά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος στο Αμβούργο κ. Ιωάννης Βικελίδης, ο οποίος έκοψε και μοίρασε τα πρώτα κομμάτια της Βασιλόπιτας, ο Ναυτικός Ακόλουθος στο Αμβούργο, Αντιπλοίαρχος Χρήστος Μπιμπής και εκπρόσωποι Κοινοτήτων και Συλλόγων Αμβούργου και Περιχώρων. Το πλήθος κόσμου που κατέκλεισε την αίθουσα, δημιούργησε μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.
Μόνο με καλό φαγητό, καλό κρασί και πολύ χορό θα μπορούσε να κλείσει μια τέτοια εκδήλωση.. και φυσικά αυτό έγινε!
Και του χρόνου με υγεία!!!
Άνοιγμα εκδήλωσης και παρουσίαση προγράμματος με την Άννα Ρίτση, την Σοφία Χατζηγιάννη και τον Νίκο Γουδανάκη:
«Κληρονομιά των αναμνήσεων»
Οι χαρές και οι λύπες των ανθρώπων είναι παντού ίδιες. Όταν ο προπάππος καβαλικεύοντας το άλογο του αγκαλιάζει την οικουμένη, φέρνει και τον αναγνώστη πιο κοντά στον ουρανό. Αποσπάσματα από το βιβλίο του Μάκη Σκοτίδη διάβασε η υπέροχη Βάνα Τσιστράκη και ο Συγγραφέας.
«Η τσάντα και το τσαντάκι» όπως έγινε ευρέως γνωστό το μονόπρακτο «Ο Νευρικός Κύριος» από το 1942-43 του Δημήτρη Ψάθα σε μια εντυπωσιακή ερμηνεία των Νίκου Βουσβουκή, Άννας Ρίτση και του Γιώργου Κολοστούμπης.
Οι «εκείνος κι εκείνος» εις την γερμανικήν… μία οσκαρική ερμηνεία!!
Μία οσκαρική ερμηνεία, ένα μονόπρακτο με δανεισμένους πρωταγωνιστές τον Λουκά και τον Σόλωνα, γνωστότατες περσόνες του ελληνικού θεάτρου και της ελληνικής τηλεόρασης άλλων εποχών, με την αύρα μιας βαθυστόχαστης επιπολαιότητας που διέπει όλες τις κοινωνίες παντός καιρού.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική γλώσσα με κλεμμένα ρολόγια και μοτίβα, με εμπλουτισμένη θεματολογία από το πανάρχαιο αρχετυπικό οπλοστάσιο του θεάτρου να προβάλει το λογικό έναντι του φανταστικού και ο μύθος να μετριάζει την πραγματικότητα. Έτσι γενικά και αόριστα. Βαρύγδουπα λόγια, ενώ τα παιδιά στις πρώτες θέσεις σιγοντάρουν και σχολιάζουν με σοφία.
Παίξαν: Ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο ρόλο του Λουκά και ο Σταύρος Μουρατίδης στο ρόλο του Σόλωνα, με την ανεκτίμητη συμβολή στα ηχητικά εφέ του Νίκου Καψάλη και στα φώτα η Φ. Παπαδοπούλου.
Για το σενάριο και τις εκάστοτε καλλιτεχνικές «υποκλοπές» υπογράφει ο Σταύρος Μουρατίδης.
Το καλό τραγούδι έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκης είναι η κοντινότερη απόσταση μεταξύ δυο ανθρώπων. Κάπως έτσι το περιέγραψε. Και τη βραδιά ακολούθησε μια σωρεία ασμάτων, που έφερε τους τυχερούς επισκέπτες να έρθουν όντως πιο κοντά. Οι φίλτατοι Ανδρέας Σαρηγεωργίου στην κιθάρα και στο τραγούδι, η Έλλη Τιτόκη στο τραγούδι και ο Ηλίας Βενιζελέας στο πιάνο, μετέτρεψαν τη σάλα σε ναό.
Το σκήπτρο του τροβαδούρου άρπαξε με τη σειρά της η Άννα Κονανούδη, για να μας μαγέψει και αυτή με τη σειρά της στο πιάνο και στο τραγουδι.