Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά ανακατατάξεων, καθώς η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, οδηγώντας το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο και νέες κάλπες για την εκλογή νέου επικεφαλής. Η κρίσιμη ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, με 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να υπερψηφίζουν την πρόταση μομφής, 120 να τάσσονται κατά, ενώ υπήρξαν και τρία άκυρα – λευκά ψηφοδέλτια. Συνολικά, από τα 294 μέλη της Επιτροπής, ψήφισαν 286, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά.
Έκτακτο Συνέδριο και Διαδικασία
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Κεντρική Επιτροπή αίρει την εμπιστοσύνη της προς τον πρόεδρο με πλειοψηφία 50% +1, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να λάβει χώρα εντός τριών μηνών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Η Κεντρική Επιτροπή αναλαμβάνει να καθορίσει την προετοιμασία του συνεδρίου, τα προσυνεδριακά κείμενα και τον τρόπο εκπροσώπησης.
Αντιδράσεις Κασσελάκη και Πολάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης, που πλέον παύει να είναι πρόεδρος, εξέφρασε ανακούφιση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δηλώνοντας ότι νιώθει «λυτρωμένος». Κατήγγειλε την αντίσταση της κομματικής γραφειοκρατίας προς την ψήφο των μελών του κόμματος και δεσμεύτηκε να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του, τονίζοντας ότι λογοδοτεί αποκλειστικά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο Παύλος Πολάκης, που στήριξε την πρόταση μομφής, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, προσθέτοντας μία ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.
Προκλήσεις και Προοπτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μία νέα φάση ανασυγκρότησης, καθώς το έκτακτο συνέδριο αναμένεται να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα του κόμματος. Η επιλογή του νέου ηγέτη θα καθορίσει την πορεία του κόμματος και τη στρατηγική του σε μία περίοδο που η ελληνική πολιτική σκηνή αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η δυναμική αναμέτρηση για την ηγεσία αναμένεται να διαμορφώσει το μέλλον του κόμματος και να σηματοδοτήσει τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ στη μετα-κασσελακική εποχή.