Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει εκεχειρία στη δυτική Λιβύη, μια περιοχή που περιλαμβάνει και την Τρίπολη, από τις 00:01 σήμερα Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την ΚΕΕ να συμφωνεί.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα τα ξημερώματα η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανέφερε: «Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου».
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν απευθύνει από κοινού ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Τετάρτη κατά τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά από τηλεφωνική τους συνομιλία το βράδυ του Σαββάτου.
Αν και ο ΛΕΣ την Πέμπτη είχε απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ, ο Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι ο ΛΕΣ αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει».
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση».
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».
«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.
Η Τουρκία στηρίζει την ΚΕΕ υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ.
Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε τη διοργάνωση στο Βερολίνο διάσκεψης για την ειρήνευση στη Λιβύη.
Η ίδια, διευκρίνισε ότι η διάσκεψη ενδεχομένως θα τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν συμφώνησε με την σύγκλιση του συνεδρίου, λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για τη διάσκεψη που θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία της Γερμανίας».
Προσέθεσε, επίσης, ότι σε αυτό «θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες που θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στη Λιβύη».
Να σημειωθεί πως ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη σε λίγες ώρες.
Στη Ρώμη ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ
Χθες, ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ βρέθηκε στη Ρώμη, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.
«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σάρατζ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η χώρα του εργάσθηκε πάντα με συνοχή, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης».
«Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε άλλους στόχους και δεν έχουμε κρυφές ατζέντες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».
Από την μεριά του, ο Αλ Σάρατζ δήλωσε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».
Ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, τέλος, απέρριψε κάθε είδους στρατιωτική λύση για την Λιβύη και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δέχεται την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Χάφταρ. Οι δηλώσεις έγιναν πριν ανακοινωθεί η κατάπαυση πυρός.
Πηγή: cnn