Οι εικαστικοί της Ένωσης Καλλιτεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δημιουργούν πρωτότυπα έργα – ΛΑΒΑΡΑ – του σήμερα.
Ετυμολογία:
λάβαρο Ουσιαστικό < ελληνιστική κοινή λάβαρον <λατινική labarum (laureum, laureus < laurus)
λάβαρο ουδέτερο:
• κομμάτι υφάσματος που κρέμεται από ιστό και φέρει παραστάσεις και εμβλήματα ενός στρατού, κόμματος, συλλόγου
• κομμάτι υφάσματος με περίτεχνη διακόσμηση που περιφέρεται σε θρησκευτικές πομπές
Για αιώνες, τα λάβαρα λειτουργούσαν ως σύμβολα, συμπύκνωναν αγώνες και πόθους για ελευθερία και νίκη και προέβαλλαν αξίες που ένωναν ομάδες ανθρώπων, ανθρώπων που αγωνίζονταν για τα ιδανικά τους.
Τα λάβαρα φυλάσσονταν ως θησαυρός από τους λαβάριους στρατιώτες, ένας θησαυρός που δεν αποτιμάτο σε ύλη αλλά στην τιμή και τις αξίες αυτών που αγωνίζονταν γύρω από αυτό. Έτσι, ως κιβωτός αξιών και αγώνων, το κάθε λάβαρο μάς αφηγείται μια ιστορία και συνδέει το παρελθόν με το παρόν.
Πώς θα ήταν όμως τα σημερινά λάβαρα;
Ποιά είναι τα ιδανικά για τα οποία οφείλουμε να αγωνιζόμαστε;
Ποιές είναι οι αξίες που πρέπει να μας διέπουν;
Ποιά σύμβολα προάγουν την ενότητα μας;
Οι καλλιτέχνες της έκθεσης δίνουν τις δικές τους ερμηνείες και φέρουν σύμβολα σε σύγχρονο πλαίσιο.
Η έκθεση με την θεματική της και τον τρόπο παρουσίασης της ανταποκρίνεται με αμεσότητα στις επιβεβλημένες συνθήκες της πανδημίας. Τα έργα αναδεικνύουν αξίες και σύμβολα, αφυπνίζουν την συλλογική μνήμη και προάγουν την ενότητα μας, όπως λειτουργούσαν και τα ΛΑΒΑΡΑ.
Στην διαδικτυακή έκθεση περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας, προβολής και άλλων μέσων, όλα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της ψηφιοποίησης της έκθεσης.
Επιλέχθηκε η ψηφιοποίηση της έκθεσης σε μια πλατφόρμα όπου ο επισκέπτης διατηρεί δυνατότητες προσωπικής περιήγησης.
Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει την έκθεση σε μορφή βίντεο (Guided Tour), να πλοηγηθεί μόνος του στο χώρο (Enter Exhibition), να επιλέξει να διαβάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το κάθε έργο (i) στην ψηφιακή έκθεση αλλά και να δει τον κατάλογο των έργων (Exhibition Catalog) ΕΔΩ.
Η επιμελήτρια της έκθεσης – Κατερίνα Παναγιωτάκη