Από σήμερα, τα σφαγεία σε όλους τους νομούς της χώρας που δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς ανοίγουν ξανά, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» του Λάμπρου Πέγκου στο κανάλι της Βουλής. Η απόφαση αυτή, όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, αφορά τους νομούς όπου δεν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα της νόσου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για τις περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα, τα σφαγεία θα λειτουργούν μόνο κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και με αυστηρή τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας, λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανώλης των χοίρων, έχει καταστεί οδηγός για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στον τομέα των κτηνιατρικών κρίσεων, και ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την αποτελεσματική διαχείριση της ευλογιάς. «Ξέρω την αγωνία των κτηνοτρόφων. Είναι δύσκολες στιγμές, καθώς βρισκόμαστε στην άκρως αναπαραγωγική περίοδο των ζώων και η γαλακτοφορία είναι στο υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου και να αποτρέψουν περαιτέρω προβλήματα.
Η πλήρης εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων), υπογραμμίζοντας ότι είναι προσωπικό του στοίχημα να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος και να αποδίδονται οι πληρωμές των ευρωπαϊκών πόρων με τον πιο δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε σε επιτήρηση από το ΥΠΑΑΤ από τις 11 Σεπτεμβρίου, και οι πληρωμές του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Αντίστοιχες πληρωμές αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που, σύμφωνα με τον Υπουργό, δείχνει ότι η διαδικασία εξυγίανσης προχωράει θετικά.
Η διαχρονική σχέση της ΝΔ με τον αγροτικό κόσμο
Σχετικά με τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) με τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι αυτή είναι διαχρονική και έχει τις ρίζες της από την ίδρυση του κόμματος. «Η ΝΔ πάντα στήριξε τον αγροτικό κόσμο και ο αγροτικός κόσμος κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων της ΝΔ είδε πραγματική βελτίωση στις συνθήκες παραγωγής και το εισόδημά του», σημείωσε, επισημαίνοντας τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία της χώρας, όπου η ΝΔ κατάφερε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των αγροτών.
Οι επόμενες πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα
Ο κ. Τσιάρας παρουσίασε τις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή του φόρου κατά 100% για πρώτη φορά με νόμο, μετά την κατάργησή του το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στην προηγούμενη θητεία της ΝΔ, είχε επιστραφεί το 50% του ΕΦΚ.
- Ρύθμιση κόκκινων δανείων για 21.000 αγρότες: Ανάσα για τους αγρότες και τις διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών μέσω ενός προγράμματος ρύθμισης, που περιλαμβάνει «κούρεμα» και αναχρηματοδότηση των δανείων.
- Ενίσχυση θερμοκηπιακών καλλιεργειών: Με ένα πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας κατά 50%. Η ενίσχυση θα καλύπτει το 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, το 35% από τραπεζικό δανεισμό και το 15% θα είναι ίδια κεφάλαια.
- Ενεργοποίηση αδρανών γαιών: Προκειμένου να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να προσελκυστούν νέοι αγρότες, εξετάζεται η απόδοση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ που παραμένουν αδρανείς.
Η ενίσχυση των Νέων Αγροτών και το Δημογραφικό
Ένα από τα κεντρικά σημεία της στρατηγικής του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση των νέων αγροτών. «Η εισαγωγή νέων στο επαγγελματικό αγροτικό πεδίο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά όλη την ΕΕ», δήλωσε ο κ. Τσιάρας, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 420 εκατ. ευρώ. Η στόχευση είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη επαγγελματιών αγροτών, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα με επαγγελματισμό και επιχειρηματική προοπτική. Ειδικότερα, στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να ενισχυθεί η αγροτική εκπαίδευση, προκειμένου οι νέοι αγρότες να είναι πλήρως καταρτισμένοι και να μπορούν να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις επιστημονικές εξελίξεις.
Η Κλιματική Κρίση και οι Δράσεις σε Επίπεδο ΕΕ
Η κλιματική κρίση, με τα έντονα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών και τη μείωση της παραγωγής, είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί τον ΥΠΑΑΤ, όπως και τον αγροτικό κόσμο συνολικά. Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε τη σημασία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλεί η κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές στον αγροτικό τομέα.
«Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά πρέπει να συντονιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να διασφαλίσουμε την επισιτιστική επάρκεια», κατέληξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω των διαρθρωτικών μέτρων και της στήριξης στον αγροτικό τομέα, δείχνει αποφασιστικότητα στην ενίσχυση της παραγωγής και την προστασία των κτηνοτρόφων, ενώ στοχεύει σε μακροπρόθεσμες λύσεις για την ευημερία των αγροτών της χώρας.