«Οι Έλληνες δεν ξεχνάμε και δεν διαγράφουμε πικρές σελίδες της ιστορίας μας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης στην κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, που έγινε για πρώτη φορά, εκτός Βουλής – με αφορμή και θέμα συζήτησης τα εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή – στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
«Οι Μακεδόνες καλωσορίζουμε τους Έλληνες βουλευτές του κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Τους ευχαριστούμε για τους αγώνες, που κάνουν για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Όσοι καταγόμαστε από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο μπορεί να δακρύζουμε σαν σκεφτόμαστε τι χάσαμε. Σίγουρα, όμως, περηφανευόμαστε που η πατρίδα μας σήμερα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση. Με αισιοδοξία και φιλοδοξία για την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μια Ελλάδα που διασφαλίζει συνθήκες συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Μια Ελλάδα που μας κάνει περήφανους».
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στα γεγονότα στην Ουκρανία και στους πρόσφυγες, κάποιους από τους οποίους υποδέχεται ήδη και η χώρα μας και υπογράμμισε: «Οι Έλληνες -ακολουθώντας αρχές και αξίες που διέπουν σταθερά την πολιτική μας- συμπορευόμαστε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, ενάντια στον επεκτατισμό και τον αναθεωρητισμό. Στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό στον άνισο αγώνα που δίνει και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής. Υποδεχόμαστε ταυτόχρονα με ανυπόκριτη αλληλεγγύη τους πρόσφυγες του πολέμου που φτάνουν στην πατρίδα μας. Ξέρουμε, άλλωστε, πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά. Όπως ξέρουμε και τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις προσφυγικά κύματα και να μην βρίσκεις ανταπόκριση στην ανάγκη κατανομής των βαρών. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται τώρα και οφείλει αντίστοιχη αντίδραση σε απειλές που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και κύματα μετανάστευσης που δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν στο μέλλον».
«Εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και σχεδόν πενήντα χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, οι Έλληνες δεν ξεχνάμε. Και δεν διαγράφουμε πικρές σελίδες της ιστορίας μας» συνέχισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Στις δύσκολες μέρες που περνά ο κόσμος, οι τραγωδίες αυτές δεν μπορεί παρά να εμπνέουν εθνική ενότητα και εγρήγορση. Αυτό σημαίνει άλλωστε πατριωτισμός. Να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας. Να πορευόμαστε με σύνεση και διορατικότητα. Να ενώνουμε τις δυνάμεις και να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας σε κοινούς σκοπούς: Για την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Για την αξιοποίηση των δεδομένων και των προοπτικών που διαμορφώνονται στη γειτονιά μας και την Ευρώπη. Για την ανάπτυξη και την πρόοδο της πατρίδας μας. Για την περηφάνια του απανταχού Ελληνισμού».
Ο πρόεδρος της μόνιμης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Διασποράς βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο χρέος της μνήμης και στα μηνύματα που στέλνει η μικρασιατική τραγωδία, αλλά και στην προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς στον ελληνισμό, ενώ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα των ελληνικής καταγωγής προσφύγων της Ουκρανίας.
«Η προσπάθεια και της επιτροπής και του ΥΠΕΞ και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να απεγκλωβιστούν οι ομογενείς από τη Μαριούπολη και ο μόνος ξένος διπλωμάτης εκεί, ο έλληνας πρόξενος, ο κ. Ανδρουλάκης» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Επεσήμανε, ωστόσο, τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς δεν τηρείται πάντοτε η κατάπαυση του πυρός και η διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να καταστεί δυνατόν, όσοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και σε όσους έφυγαν με εκατόν εξήντα αυτοκίνητα χθες από την πόλη, αλλά σημείωσε ότι είναι αρκετοί και οι ομογενείς που δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φύγουν, καθώς «είναι κάτοικοι της περιοχής για περίπου είκοσι επτά αιώνες», δηλαδή, γηγενείς ελληνικοί πληθυσμοί, που οι ίδιοι επιθυμούν να παραμείνουν στις πατρογονικές εστίες τους.
« Η ΠΑΑΔΕ, είμαστε ενενήντα τρεις εκλεγμένοι βουλευτές στο εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα παίζουν μεγάλο ρόλο είναι η καρδιά της Ελλάδας» ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, γερουσιαστής από το Ρόουντ Άιλαντ, των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης και επεσήμανε : «Κάνουμε εδώ το διοικητικό συμβούλιο, γιατί τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, όπως είναι αυτό με την Ουκρανία, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Τα λιμάνια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα μπορούν να παίξουν μεγάλο οικονομικό και εμπορικό ρόλο και για την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο για την Ελλάδα και για την ΝΑ Ευρώπη, αλλά για όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Ραπτάκης αναφέρθηκε σε ταινία για την μικρασιατική καταστροφή που είδαν πρόσφατα ομογενείς βουλευτές, εκλεγμένοι σε ξένα κοινοβούλια, και πρόσθεσε ότι μέσα από τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης οι έλληνες της διασποράς «παίρνουν ένα μήνυμα» μέσα από τη συζήτηση για την μικρασιατική καταστροφή. Σημείωσε, ότι οι ομογενείς πολιτικοί από τη θέση τους στα ξένα κοινοβούλια και στις ξένες αντιπροσωπείες προσπαθούν να χτίσουν μια καλύτερη «γέφυρα» επικοινωνίας και καλών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας που εκπροσωπεί ο καθένας.
Με μεγάλη χαρά η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον απανταχού ελληνισμό» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι η «προσφυγομάνα» Θεσσαλονίκη αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον προσφυγικό ελληνισμό «που ξεριζώθηκε» και «κουβαλάει τις μνήμες και την υπερηφάνεια του» και ευχαρίστησε και τους Έλληνες βουλευτές της Διασποράς.
«Οι Έλληνες δε θα νοιώσουν ποτέ μόνοι και πάντα σε κάθε σημείο του κόσμου θα βρίσκεται κάποιος συνέλληνας, κάποιος που θα τείνει ένα χέρι βοήθειας». Διαδικτυακά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην πατρίδα τους ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές της ελληνικής διασποράς και μίλησε για τα δεινά της μικρασιατικής τραγωδίας.
«Η γενοκτονία των Ελλήνων αποτελεί ένα αναμφισβήτητο απόλυτα τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός, είμαστε οι ζώσες αποδείξεις» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και πρόσθεσε : «Ευχαριστώ, τους βουλευτές μας της Διασποράς, που μεταφέρουν τη δική μας φωνή στον κόσμο». Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υπενθύμισε ότι η μικρασιατική τραγωδία είχε ως αποτέλεσμα 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες και 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, από τους οποίους 600.000 νεκρούς και τραυματίες.
Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου πρόσθεσε : «Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν έγινε σε τόσο σύντομο χρόνο, τόσο μεγάλη, η μεγαλύτερη ακούσια μετακίνηση πληθυσμού». Εκ μέρους των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Δελής (ΚΚΕ), Μαρία Απατζίδη(ΜέΡΑ25) , καθώς επίσης και οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ) και Δώρα Αυγέρη(ΣΥΡΙΖΑ) και ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας (ΝΔ). Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου ευχαρίστησε τους διοργανωτές και εξέφρασε τη χαρά της που η συνεδρίαση γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
«Συμβάλλεται στη ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων και στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας» είπε στους ομογενείς βουλευτές ξένων κοινοβουλίων η κ. Αντωνίου και συνέχισε: «Η Θεσσαλονίκη μας που αναβαθμίζεται με πολλά έργα αποκτά ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη».
Τοποθετήθηκαν επίσης και οι εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Σαμουρκασίδης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προσφυγικών σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, κ.α.