Η ηρωική μορφή της Μαντώς Μαυρογένους είναι το πέμπτο και τελευταίο κέρινο ομοίωμα που φιλοτέχνησε ο ταλαντούχος Καβαλιώτης καλλιτέχνης Θόδωρος Κοκκινίδης στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη, στα Κηπιά Καβάλας του δήμου Παγγαίου, συμμετείχε στον επετειακό εορτασμό φιλοτεχνώντας συνολικά τέσσερα νέα κέρινα ομοιώματα: του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του Ιωάννη Καποδίστρια που φιλοτεχνήθηκε το 2019 και τώρα της Μαντώς Μαυρογένους που πήρε ήδη τη θέση της στη μεγάλη αίθουσα.
«Τα όπλα της Μαντώς Μαυρογένους», τονίζει ο κ. Κοκκινίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «ήταν το φωτεινό πνεύμα της, η έντονη προσωπικότητά της, η επιμονή της, το θάρρος, η πίστη και η οικονομική της δύναμη που παρείχε στον αγώνα. Θέλησα να δώσω στο δημιούργημα την αίσθηση της καθαρής αλαβάστρινης επιδερμίδας με το λευκό χρώμα ώστε να καταδείξω τη νιότη και την υψηλή καταγωγή της. Στόχος ήταν να φανεί η καθαρότητα και η τιμιότητα στη σκέψη της, η αποφασιστικότητά της άλλα και η τρυφερότητα που τη διέκρινε. Όλο το έργο αποπνέει μια αίσθηση ρομαντισμού με τη λεπτή σιλουέτα της να αναδεικνύει τη φινέτσα που διέθετε στην εποχή της. Με αυτό το κέρινο ομοίωμα ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος με δημιουργίες προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την Ελληνική Επανάσταση».
Όπως συνέβη με τις φορεσιές όλων των άλλων ηρώων της ελληνικής επανάστασης έτσι και το υψηλής αισθητική ρούχο της Μαντώς Μαυρογένους κόπηκε, ράφτηκε και κεντήθηκε εξολοκλήρου στο χέρι με την πολύτιμη βοήθεια της μητέρας του κ. Κοκκινίδη.
Η αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τιμήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια με τον βαθμό της αντιστρατήγου για τη συνολική προσφορά της στον Αγώνα, στη συνέχεια διώχθηκε και εξορίστηκε από τον πολιτικό Ιωάννη Κωλέττη και τελικά πέθανε πάμφτωχη στην Πάρο, καθώς είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία για τις ανάγκες της επανάστασης».
Με το τελευταίο δημιούργημα το μουσείο αριθμεί συνολικά 34 κέρινα ομοιώματα, 22 ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων.
Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κηπιών. Για να φτάσει ο επισκέπτης διασχίζει έναν κατάφυτο δρόμο μοναδικής ομορφιάς στη σκιά του φημισμένου όρους Παγγαίου. Η φυσική ομορφιά της διαδρομής είναι τέτοια που- κατά κάποιο- τρόπο προετοιμάζει τον επισκέπτη να μπει σ’ έναν κόσμο γεμάτο από αγαπημένα πρόσωπα ορισμένα από τα οποία σημάδεψαν την ιστορία, τα γράμματα και τις τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.