Ο Θανάσης Βαλτινός, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο και εμβληματικό έργο. Βραβευμένος συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής, ο Βαλτινός υπηρέτησε την τέχνη του λόγου με πάθος και αφοσίωση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πνευματική ζωή της χώρας. Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και εκλέχθηκε πρόεδρός της το 2016.
Γεννημένος στην Καράτουλα Κυνουρίας, η πορεία του στον κόσμο των γραμμάτων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν πρωτοεμφανίστηκε με το διήγημα «Κατακαλόκαιρο». Στη συνέχεια, καθιερώθηκε με σημαντικά έργα, όπως το «Ορθοκωστά» και το «Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο». Ο Βαλτινός δεν ήταν μόνο συγγραφέας· είχε επίσης ασχοληθεί με το θέατρο, συνεργαζόμενος με τον Καρόλο Κουν και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Η ζωή του επηρεάστηκε από τις πολιτικές αναταραχές της εποχής, καθώς η οικογένειά του μετακινήθηκε σε διάφορες πόλεις κατά τη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου. Μετά το 1974, ζούσε κατά διαστήματα στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε προγράμματα που προωθούσαν την ελληνική κουλτούρα.
Το έργο του Βαλτινού έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και οι συνεισφορές του έχουν αναγνωριστεί με πολλές διακρίσεις. Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1990 και το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2012.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναγνωρίσει τη σημασία του έργου του, υπογραμμίζοντας πώς οι γραφές του διαπλέκουν την ιστορία, την πολιτική και την κοινωνία με την προσωπική εμπειρία, επηρεάζοντας τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
Ο Θανάσης Βαλτινός θα μείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή, που πλούτισε την ελληνική γραμματεία με τη λογοτεχνική του δημιουργία και το αδιάκοπο έργο του για την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον κόσμο των γραμμάτων, αλλά και μια κληρονομιά που θα εμπνέει τις επόμενες γενιές.