Η νέα εμπορική συμφωνία της Μ. Βρετανίας με την Τουρκία επιδεικτικά αγνοεί τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ερντογάν και θα έπρεπε να είχε αναλυθεί σε βάθος από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, γράφει ο γνωστός αρθρογράφος της Guardian, Σάιμον Τίσνταλ.
Η συμφωνία ανοίγει επίσης «πόρτες και παράθυρα» στον «ταραχοποιό» πρόεδρο της Τουρκίας και υπονομεύει τις δεσμεύσεις του Λονδίνου ότι η μετά BREXIT «παγκόσμια Βρετανία» θα σεβαστεί τους διεθνείς νόμους και τις ανθρωπιστικές αξίες, τονίζει σε άρθρο-κόλαφος για τη στάση του Λονδίνου ο Βρετανός αρθρογράφος.
Οι δύο χώρες επέκτειναν τη συμφωνία για ζώνη ελευθέρου εμπορίου για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υπάρχουσα ροή αγαθών. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας προσέφερε στον προκλητικό και «επικίνδυνο» Ερντογάν «μια απαραίτητη νίκη», καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει μία διαχρονικά προβληματική κακοδιαχείριση, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανοιχτά μέτωπα με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σχετικά με την πολιτική της Αγκυρας έναντι της Ρωσίας, της Συρίας, της Λιβύης, της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Ωστόσο, η Μ. Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας. Η Αγκυρα ζητούσε απελπισμένα να διατηρήσει την πρόσβαση σε αυτήν χωρίς δασμούς, αλλά το Λονδίνο απέτυχε να απαιτήσει από τον Ερντογάν να αλλάξει συμπεριφορά και να σεβαστεί τις δυτικές αξίες».
Μετά την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., πριν από δύο εβδομάδες, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να αντικαταστήσει εμπορικές συμφωνίες με περίπου 30 κράτη που ίσχυαν όταν ήταν κράτος- μέλος της Ε.Ε. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και αρκετές που δεν έχουν καθόλου καλή αξιολόγηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτές οι χώρες μεταξύ άλλων είναι η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Ισραήλ αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος και αναλυτής παράλληλα επισημαίνει την «αναιμική και αδύναμη» αντίδραση της κυβέρνησης Τζόνσον στα προβλήματα που μόνιμα προκαλεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη χρήση από την Αγκυρα στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις βρετανικού εξελιγμένου εξοπλισμού ως και συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο.
Πηγή: eleftherostypos