Με κάθε δυνατό – και σύγχρονο – μέσο θωρακίζεται ο Έβρος, σε μια προσπάθεια της Ελλάδας να αποτρέψει νέο μεγάλο κύμα μεταναστευτικής ροής στα σύνορα, στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
Ο φράχτης που ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από μερικές μήνες, έχει πλέον ολοκληρωθεί ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η επέκταση θα αφορά το κομμάτι μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου καθώς και στην περιοχή του Τριγώνου.
Πρόκειται για χαλύβδινο φράχτη που έχει ύψος 5 μέτρα και περιλαμβάνει ειδικές οδούςειδικές οδούς επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.
Στη μάχη και το Ζέπελιν
Δοκιμαστικές πτήσεις στην περιοχή πραγματοποίησε πρόσφατα και ένα από τα δύο Ζέπελιν που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα μέσω της FRONTEX.
Σε περίπτωση που απαιτηθεί – σύμφωνα με τον σχεδιασμό – το Ζέπελιν θα περιπολεί κατά μήκος των συνόρων ενώ είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονες κάμερες που καλύπτουν μια εμβέλεια σχεδόν 20 χιλιομέτρων.
Τα ρομπότ – φύλακες
Το Roborder, ένα αυτόματο σύστημα επιτήρησης των συνόρων με τη χρήση μη επανδρωμένων ρομπότ, είναι ένα ακόμη “όπλο” στη μάχη για την προστασία των συνόρων στον Έβρο. Μόλις τα ρομπότ αντιληφθούν κάποια περίεργη δραστηριότητα στην περιοχή επιτήρησης μεταφέρουν την πληροφορία ώστε να κινητοποιηθούν αντίστοιχα μεικτά κλιμάκια στρατού και αστυνομίας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν πως η κρίση στο Αφγανιστάν αποτελεί πρόκληση τόσο για την Τουρκία όσο και την Ελλάδα ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.