Στην Ηρωική Πόλη της Νάουσας βρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, για να παραστεί στην 199η επέτειο του Ολοκαυτώματος της πόλης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το πρωί της Κυριακής τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος και μέλους της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Ιγνάτιου. Στη δοξολογία παρέστησαν ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ο βουλευτής Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι βουλευτές Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Ευφροσύνη Καρασαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Νικόλαος Καρανικόλας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρωικής Πόλης Νάουσας Γιάννης Γιαννούλης, κ.α.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χώρο Θυσίας, όπου βρίσκεται το Μνημείο της Ναουσαίας Γυναίκας, προς τιμήν των 13 γυναικών που τον Απρίλιο του 1822, μαζί με τα παιδιά τους, έπεσαν στα ορμητικά νερά της Αράπιτσας προκειμένου να μην βρεθούν στα χέρια των Οθωμανών.
Από τη Νάουσα της ιστορίας στη Νάουσα του μέλλοντος
Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος της πόλης Νικόλας Καρανικόλας, παρουσία του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη, όπου συνεργάτες του Δημάρχου έκαναν μια σύντομη παρουσίαση της πρότασης που ο Δήμος της Νάουσας κατέθεσε στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Η πρόταση, η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, εντάχθηκε στα τέλη Απριλίου στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για να λάβει χρηματοδότηση, αφορά στη δημιουργία μιας ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής στην πόλη, που συνδέει τη θυσία των 13 Ναουσαίων γυναικών στον καταρράκτη του Αράπιτσα με σημαντικά τοπόσημα της Νάουσας, ενώ συνδυάζει την πεζοπορία, την ψηφιακή τεχνολογία, την εκπαιδευτική διάσταση, την πολιτιστική παραγωγή αλλά και τη δημιουργία ιστορικού αρχείου.
«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το Δήμο Νάουσας, καθώς συμπληρώνονται 199 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της πόλης» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Καρανικόλας και πρόσθεσε: «Με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχουμε μια στενή συνεργασία εδώ και καιρό, η οποία οδήγησε σε μια πρόταση που καταθέσαμε και εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση. Η δράση αυτή στοχεύει να αναδείξει την ταυτότητα της Νάουσας. Μας καλεί να θυμηθούμε τις ρίζες μας, αλλά να κοιτάξουμε και το μέλλον, ενδυναμώνοντας την ταυτότητα που έχουμε».
«Η Νάουσα τιμά αυτή τη συμβολική χρονιά, τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, αλλά και τα 199 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, μαθαίνοντας από το παρελθόν και φροντίζοντας το μέλλον», ανέφερε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Δημοτική Αρχή αλλά διαπερνά όλο τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Η Νάουσα έχει έναν τεράστιο πλούτο, τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτηκαν να προβάλουν μέσα από την πρόταση που κατέθεσαν». Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στις επετειακές προτάσεις που υποβλήθηκαν και από την υπόλοιπη Μακεδονία και βρίσκονται στο στάδιο ένταξης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν δεκάδες δράσεις ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων.
Από τη μεριά του, ο βουλευτής κ. Τσαβδαρίδης αναφέρθηκε στη «μεγάλη αξία που είχε η θυσία των Ναουσαίων για το Ελληνικό Κράτος», καθώς και στη σημασία να τιμούμε την ιστορία και το παρελθόν κοιτάζοντας το μέλλον, μέσα από μια σύγχρονη σκοπιά. Τέλος, ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνάντηση, προσκάλεσε την Πρόεδρο της Επιτροπής να παραστεί στην επέτειο της απελευθέρωσης της Έδεσσας τον προσεχή Οκτώβριο.
Στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας και τη Σχολή του Αριστοτέλη
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε, επίσης, το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ιστορικών πάρκων της Ευρώπης, και ξεναγήθηκε στην υπαίθρια Φωτογραφική Εγκατάσταση με θέμα «Ελευθερία ή Θάνατος» από τη δημιουργό της, τη Ναουσαία φωτογράφο Κατερίνα Καμπίτη. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση στη λίμνη του πάρκου φωτογραφιών 13 νέων γυναικών που αποδίδουν φόρο τιμής στις προγόνους τους, τις 13 Ναουσαίες που έπεσαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Αράπιτσα.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε από την Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, που υπήρξε για χρόνια βοηθός του Μανώλη Ανδρόνικου, στον αρχαιολογικό χώρο του Νυμφαίου Μίεζας, μέρος της ευρύτερης αρχαιολογικής περιοχής που περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και το Γυμνάσιον, η οποία έχει ταυτιστεί με τη Σχολή του Αριστοτέλη.
Επίσκεψη στο κτήμα Κυρ-Γιάννη
Η περιοδεία στη Νάουσα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο κτήμα Κυρ-Γιάννη, το οποίο διαγράφει μια αξιέπαινη και παραγωγική διαδρομή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο γιος του, Στέλιος, ξενάγησαν την αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας, σε ένα σημαντικό τοπόσημο του οινικού τουρισμού, που ανέδειξε και καθιέρωσε το περίφημο ξινόμαυρο, μια ποικιλία που καταγράφει δυναμική πορεία εξαγωγών.
«Σήμερα, εδώ, στο κτήμα Κυρ-Γιάννη, είδαμε ένα οινοποιείο σύγχρονο, μια προσπάθεια βασισμένη στο τρίπτυχο “καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση”. Εύχομαι όλο και περισσότερες τέτοιες προσπάθειες να γίνουν ο κινητήριος μοχλός για τη ζωή μας στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Από τη μεριά του, ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το κτήμα «για να δει τι κάνουμε, να δει ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την προσπάθεια που λέγεται η Ανάσταση της Ελλάδας». «Είναι γεγονός ότι το ελληνικό κρασί είναι πρεσβευτής της Ελλάδας και έτσι θέλουμε να το βλέπουμε, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1600 οινοποιεία που προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν» τόνισε ο Στέλιος Μπουτάρης.