Την εμβληματική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «1821 πριν και μετά», η οποία έχει ενταχθεί στο επίσημο Πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, επισκέφθηκε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη του Μουσείου, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, φιλοξενεί περισσότερα από 1.200 τεκμήρια ιστορίας και τέχνης, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα μαζί, και αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων κατά τη διάρκεια των ετών 1770-1880.
Την Πρόεδρο της Επιτροπής υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου, ενώ, στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τους επιμελητές της, τους ιστορικούς Τάσο Σακελλαρόπουλο και Μαρία Δημητριάδου.
Στην επίσκεψη συνόδεψαν την Πρόεδρο της Επιτροπής δημιουργοί που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση και οι δράσεις τους βρίσκονται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Πρόκειται για την Κατερίνα Σαμαρά, εικαστικό που επιμελήθηκε το κέντημα της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή, με το οποίο το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου συμμετέχει στον εορτασμό του επετειακού έτους, αναδεικνύοντας τη διαχρονική αξία της κεντητικής τέχνης, τη Μαίρη Σαμόλη, ιδρύτρια της πλατφόρμας «A Jewel made in Greece», μέσω της οποίας Έλληνες σχεδιαστές που συνδυάζουν τη σύγχρονη τέχνη με τη μακρά παράδοση του ελληνικού κοσμήματος προβάλλουν τις δημιουργίες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και το Θανάση Μπαμπάλα, μαθητή της Σχολής Ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας, της μοναδικής δημόσιας σχολής ξυλογλυπτικής στη χώρα μας που προσπαθεί να διατηρήσει την αρχαία αυτή τέχνη και να την εξελίξει χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, μαζί με τον καθηγητή του, Αντώνη Καραμήτσιο.
«Όταν το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, διοργανώνει μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις για το νεότερο Ελληνισμό, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι άξιο θαυμασμού» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία δήλωσε «μαγεμένη» από την έκθεση, μετά το πέρας της ξενάγησης.
«Η έκθεση καλύπτει μια περίοδο που ξεκινά από τα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια, φιλοξενώντας αντικείμενα μεγάλης αξίας αλλά και καθημερινά αντικείμενα και προβάλλοντας διάφορες πτυχές αυτές της πορείας, ενώ φτάνει μέχρι τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Μέσα από τα μοναδικά εκθέματα που συγκέντρωσαν εδώ οι επιμελητές της έκθεσης, δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη και, ιδίως, στους νέους, να δουν από κοντά όλα όσα διάβασαν και έμαθαν στα βιβλία» συμπλήρωσε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε, επίσης, στο μνημόνιο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο προβλέπει τη συνεργασία σε μια σειρά από δράσεις.
Τέλος, υπογράμμισε το γεγονός ότι στην ξενάγηση παρευρέθηκαν δημιουργοί με τους οποίους η Επιτροπή συνδιοργανώνει δράσεις που αναδεικνύουν το λαϊκό πολιτισμό. «Οι παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, ο λαϊκός πολιτισμός δεν είναι μόνο για τα μουσεία. Μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης και πηγή εσόδων, αναδεικνύοντας, την ίδια στιγμή, διαφορετικές πτυχές της πορείας των 200 ετών της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.