«Πόλο έλξης» αποτελεί για τους Κρητικούς ,αλλά και για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες -τουρίστες η εντυπωσιακή έκθεση του γνωστού Ηρακλειώτη ζωγράφου Νίκου Μόσχου που πραγματοποιείται στην Δημοτική πινακοθήκη της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου με οργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και συνδιοργανωτή τον Δήμο Ηρακλείου.
Η Δημοτική πινακοθήκη κατακλύστηκε από φιλότεχνους στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν με επιτυχία παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τού νεοεκλεγέντα Βουλευτή Γιώργου Λογιάδη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων, ενώ για την σημαντικότητα της έκθεσης μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η Αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη και ο ζωγράφος Νίκος Μόσχος ο οποίος αναφέρθηκε στην δουλειά του εκφράζοντας παράλληλα την χαρά του που παρουσιάζει τα έργα του στην γενέτειρα του. Ο ζωγράφος χειροκροτήθηκε θερμά απ’ όλους τους παραβρισκόμενους τους οποίους και ξενάγησε με ιδιαίτερη χαρά στην έκθεση.
“Οριακά ανθρώπινος” είναι σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος μας σήμερα, αυτός είναι και ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου.
Τα έργα του γνωστού Ηρακλειώτη καλλιτέχνη έχουν αναδρομικό χαρακτήρα. Δημιουργήθηκαν από το 2012 μέχρι και το 2019 και βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές, ενώ παρουσιάζονται επίσης και πίνακες που εκτίθενται για πρώτη φορά.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τέλη του Αυγούστου, και στο χώρο κυκλοφορεί κατάλογος των έργων με κείμενα του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου και του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας James Wright.
Μάλιστα για την σημαντική Έκθεση του Νίκου Μόσχου, ο ιστορικός τέχνης, Χριστόφορος Μαρίνος σχολιάζει: «Η ζωγραφική είναι, πέρα από τρόπος ζωής, μια ηθική δραστηριότητα, και τα έργα του Νίκου Μόσχου αποδεικνύουν τη σχέση μας με τον κόσμο. Αν έπρεπε να συντάξουμε ένα λεξιλόγιο που αποδίδει την αισθητική και την αίσθηση που αποπνέουν τα έργα του, θα επιλέγαμε ως πιο αντιπροσωπευτικές τις λέξεις “αμάγαλμα”, “κράμα”, “κυκεώνας”, “συμφυρμός”, “χοάνη”. Η ζωγραφική του Μόσχου –μια ζωγραφική “σε σημείο βρασμού”– θίγει ερωτήματα φιλοσοφικά: για τη βία, τον ανθρωπισμό, τη συνύπαρξη. Η σύγκρουση των μορφών στους πίνακές του σχετίζεται άμεσα με την έννοια του μετανθρωπισμού (posthumanism), μεταφράζεται δηλαδή ως φιλοσοφική σύγκρουση για το μέλλον του ανθρώπου».
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 και 17:00-21:00.
Το Σάββατο 09:00-14:00 και την Κυριακή κλειστά.
Ν. Μόσχος: Ήρθα να μοιραστώ την δουλειά μου με τους συμπατριώτες μου
———————————————————————————————————-
Ο Νίκος Μόσχος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην δουλειά του, στις επιρροές που δέχθηκε, στα βιώματα του και μίλησε με χαρά και υπερηφάνεια για την γενέτειρα του. Συγκεκριμένα ο δήλωσε: «Η έκθεση γίνεται στην πόλη μου, το Ηράκλειο που είναι η γενέτειρά μου και το μέρος το οποίο μεγάλωσα. Και είναι μία ιδιαίτερη στιγμή αυτή το ότι μοιράζομαι με τους συμπατριώτες μου και τους συμπολίτες μου αυτή την ευκαιρία για να δείξω ότι έκανα τα τελευταία χρόνια. Επίσης ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να συγκεντρωθούν τα περισσότερα έργα μου – γιατί πολλά είναι στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να έρθουν. Μαζεύτηκε όλο αυτό το σώμα δουλειάς σε μία έκθεση». Ο ίδιος κλείνοντας είπε, ότι του είναι δύσκολο να προσδιορίσει εάν τα ερεθίσματά του έχουν προέλευση και από το Ηράκλειο, προσθέτοντας: «Εγώ παράγω. Δεν μπορώ να ζυγίσω τις επιρροές μου, μία – μία, για τον λόγο ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να μην μας αρέσουν ή να μην μας πηγαίνουν, αλλά ενδέχεται να μας έχουν επηρεάσει κι αυτά με τον τρόπο τους. Αισθάνομαι ότι έχω επιρροές και από την αγιογραφία, που εδώ και αιώνες ανθεί στην Κρήτη με την σπουδαία κρητική Σχολή. Αλλά και από το μπαρόκ και από τα κόμικς. Είναι πράγματα που με επηρέασαν από πολύ μικρή ηλικία».
Βιογραφικό ζωγράφου Ν. Μόσχου
————————————————-
Ο Νίκος Μόσχος γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1997-2003). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις: το 2016 στην SWAB Art Fair (Bαρκελώνη) με την ΕNA Contemporary Gallery, το 2014 στην SWAB Art Fair (Βαρκελώνη) με την ALMA Gallery, το 2013 στην Art Athina με την Gallery Penindaplinena (Αθήνα), το 2012 στην Xippas Gallery (Αθήνα), το 2010 στην Galerie Theorema (Βρυξέλλες) και το 2007 στην Γκαλερί Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου (Αθήνα). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (2004, 2007, 2009), στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007), στην Art Athina (2005-2015), καθώς και στην Ιταλία (Μπολόνια 2003, Βενετία 2008, Ρώμη 2009, Παλέρμο/Museo Diocesano 2019, Γένοβα/Museo di Sant’agostino 2019), στο Πεκίνο (2008), στην Κωνσταντινούπολη (2010), στις Βρυξέλλες (2010, 2011), στη Βιέννη (2014), στη Νέα Υόρκη (2015), στο Βερολίνο (2015), στο Στσέτσιν (Κάστρο των Πομερανών Δουκών 2019) κ.ά.
Έχει φιλοτεχνήσει αρκετά έργα για εξώφυλλα βιβλίων, cd’s και περιοδικά. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα), στη Sammlung-Schirm (Βερολίνο), στο PTE Fine Arts (Νέα Υόρκη), στη Bernard Cheong Collection (Σιγκαπούρη), στη Συλλογή A. Krausser (Ντουμπάι), και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό