Την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 έλαβε χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας-Κοινότητας του Kogarah ΝΝΟ μία από τις μείζονες εκδηλώσεις στα πλαίσια του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και το Λύκειο Ελληνίδων του Σύδνεϋ και αφορούσε τα επίσημα εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακής φορεσιάς, κοσμημάτων, επίπλωσης, κεντημάτων και χαλιών.
Πρόκειται για έκθεση σύνολης της συλλογής του Λυκείου Ελληνίδων Σύδνεϋ με περισσότερες από 40 φορεσιές από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας.
Ο τίτλος της έκθεσης εν όψει της επετείου των 200 χρόνων είναι «Πώς ντύνονταν οι πρόγονοί μας παραμονές της Επανάστασης του 1821;»
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης των εγκαινίων περιλάμβανε αγιασμό της έκθεσης εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ . Μακαρίου, σύντομο πρόγραμμα εκ μέρους της Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του κ. Θέμου Μέξη και πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τον Μοριά και τη Θράκη εκ μέρους του χορευτικού συνόλου του Λυκείου Ελληνίδων Σύδνεϋ και της Αριστοτελείου Ακαδημίας Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού.
Ανάμεσα στους πολλούς εκλεκτούς επισήμους περιλαμβάνονταν η Εξοχοτάτη Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Αξιότιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ κ. Χρήστος Καρράς, η Σύμβολος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο του Σύδνεϋ κ. Κάτια Γκίκιζα, ο Εντιμότατος κ. Mark Buttigieg MLC, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας κ. Χάρης Δανάλης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Νία Καρτέρη,και ο Πρόεδρος της Ενορίας Κοινότητας Αναστάσεως του Κυρίου στο Kogarah κ.Νικόλαος Βαρβαρής
Η μεγάλη έκπληξη όμως της όλης εκδήλωσης ήταν η παρουσία της συζύγου του Ομοσπονδιακού Πρωθυπουργού, της κ. Jenny Morrison, στην οποία ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. κ. Μακάριος χάρισε με συγκίνηση ένα ακριβές αντίγραφο Ευαγγελίου, και συγκεκριμένα του Τετραβάγγελου της Ελληνικής Επανάστασης.
Το δώρο απεδέχθη εμφανώς συγκινήμενη η κ. Morrison ανταποδίδοντας την τιμή λέγοντας στα Ελληνικά ένα πηγαίο «ευχαριστώ». Προηγουμένως ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. κ. Μακάριος, έχοντας λάβει το λόγο ως πρώτος ομιλητής, τόνισε ότι βρίσκεται στην εκδήλωση με τρεις ιδιότητες: ως Αρχιεπίσκοπος, ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής και ως ένας απλός Έλληνας.
Είπε χαρακτηριστικά: «Η Επανάσταση είναι ένα ιστορικό γεγονός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι κι ένα εκκλησιαστικό γεγονός. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την Ελληνική Επανάσταση από την Εκκλησία. Η Εκκλησία ηγήθηκε! Στην Εκκλησία έγινε το γεγονός της ορκομωσίας. Με εκκλησιαστικό λάβαρο ξεκίνησε ο Αγώνας και πάνω σε Ορθόδοξο Ευαγγέλιο έβαλαν τα χέρια τους οι αγωνιστές για να αγωνιστούν υπέρ πίστεως και πατρίδος».
Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελληνική Επανάσταση και η ελληνική ελευθερία δεν είναι ένα γεγονός που αφορά μόνο τους Έλληνες», αλλά ένα γεγονός που αφορά «την παγκόσμια ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό».