«Έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, έκανε γνωστό πως «ήδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» και επισήμανε πως «είμαστε, όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους συγγενείς τους.
Απευθυνόμενος στους Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών τούς κάλεσε να είναι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Αφού υπενθύμισε ότι πριν από δέκα ημέρες, «είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα», διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί.
Αναφερόμενος στην σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είπε πως τη συγκάλεσε άμεσα λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. «Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και της πολυπληθούς ομογένειας που έχουμε εκεί» εξήγησε.
Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο και με τους προξένους στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. Με αφορμή αυτό, ο Νίκος Δένδιας επαίνεσε τον επαγγελματισμό τους και τους ευχαρίστησε θερμά για τις υπηρεσίες τους εν μέσω κρίσης. Θύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία και προσέθεσε πως «σκοπός είναι να συντονίζουμε τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους».
Επίσης, θύμισε ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε επισκεφθεί την περιοχή, τόσο τη Μαριούπολη όσο και διάφορα χωριά στα οποία κατοικεί η ελληνική μειονότητα και πως είχε τονίσει ότι, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων στην περιοχή αυτή. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η υπόσχεση αυτή θα τηρηθεί.
Το προξενείο κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους Έλληνες
Η ανησυχία για τους Έλληνες στην Ουκρανία είναι έκδηλη από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.
Το γενικό προξενείο στην Οδησσό είναι ανοιχτό και κάνει τα πάντα για να βοηθηθούν οι Έλληνες πολίτες, διαβεβαίωσε ο Δημήτρης Δόχτσης, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό της Ουκρανίας.
Ο κ. Δόχτσης, πρόσθεσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι μπορεί το αεροδρόμιο είναι κλειστό, αλλά τα σύνορα ανοιχτά.
Ανέφερε ότι η νύχτα κύλησε ήσυχα στην πόλη έκανε γνωστό ωστόσο ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την Οφιδούσσα, ένα μικρό νησί στις εκβολές του Δούναβη και δήλωσε ότι κατά την κατάληψη 13 συνοριοφύλακες σκοτωθήκαν.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Δε θέλω να πεθάνω» λέει ένα μικρό αγόρι με δάκρυα στα μάτια
Περιέγραψε ότι στην Οδησσό υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά ενώ υπάρχει περιορισμός στην βενζίνη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΣΚΑΙ