Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες, μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τους περιφερειάρχες, αρμόδιους φορείς και κτηνιατρικές υπηρεσίες, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της ζωονόσου.
Το μέτρο αυτό συνεπάγεται το προσωρινό κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα και δεν περιορίζεται μόνο στις πληγείσες περιοχές. Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, καθώς η ευλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική μεταξύ των ζώων, αν και δεν απειλεί τη δημόσια υγεία.
Αντιμετώπιση της Επιδημίας
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, διεξάγουν επιδημιολογική έρευνα για την προέλευση των κρουσμάτων. Στις κτηνοτροφικές μονάδες όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα, έχουν ενεργοποιηθεί τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και επιτήρησης των 10 χλμ.
Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου, κυρίως στον Έβρο και σε περιοχές της Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών, Μαγνησίας και Κορινθίας, με αποτέλεσμα να θανατωθούν περίπου 17.500 πρόβατα για την αποφυγή εξάπλωσης.
Προληπτικά Μέτρα και Διεθνής Συνεργασία
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αξιολόγηση των δεδομένων και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου. Ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την προστασία των ζώων και των κτηνοτρόφων και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.
«Με τη συνεργασία όλων, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», δήλωσε ο κ. Τσιάρας, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη και στο παρελθόν με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.