Ιστορική ήττα υπέστη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του, μετά τη σημερινή ψηφοφορία στην Γερουσία, που ακύρωσε το βέτο του προέδρου, στον νόμο για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο διαθέτει προϋπολογισμό 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για την εξαγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Με βάση τα αποτελέσματα, 81 γερουσιαστές ψήφισαν κατά του βέτο -χρειαζόταν πλειοψηφία 60 βουλευτών- και μόνο 12 υπέρ.
Η υπερψήφιση του αμυντικού προϋπολογισμού συγκέντρωσε υποστήριξη τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους και είναι η πρώτη φορά που οι νομοθέτες παρακάμπτουν ένα από τα βέτο του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, θεωρείται ότι συνιστά επίπληξη κατά του Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του.
Παρά τις απειλές, τον άδειασε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβλέποντας την ήττα του είχε επιτεθεί προς τους Ρεπουμπλικανούς. «Η αδύναμη και κουρασμένη ρεπουμπλικανική ηγεσία θα επιτρέψει να εγκριθεί ο κακός νόμος για την άμυνα», είχε γράψει στο twitter, ενόψει της ψηφοφορίας στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ δεν υποχώρησε, καλώντας στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης τους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του 2021 για την Άμυνα.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στον αγώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε.
«Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους ότι έχουν τη στήριξή μας», συμπλήρωσε.
Πλέον, μετά τη σημερινή ψηφοφορία, που ακολουθεί αυτήν που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κείμενο υιοθετείται οριστικά.
Το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί στις 11 Δεκεμβρίου από την Αμερικανική Γερουσία και περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του αγωγού Nord Stream 2 και της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
Το νομοσχέδιο με προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνει επίσης την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία και προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ. Επίσης, προβλέπεται αύξηση 3% των μισθών του προσωπικού στον τομέα της Άμυνας.
Η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960.
Πηγή: protothema