Από την Υμνολογία της σημερινής Εορτής:
«Των Αγίων Απάντων τα μυρία συστήματα, συν τοις Αποστόλοις Προφήτας, Ιεράρχας και Μάρτυρας, Οσίων και Δικαίων τους χορούς, και άθροισμα Αγίων Γυναικών, και συν πάσιν ανωνύμοις τε και γνωστοίς, υμνήσωμεν κραυγάζοντες: δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω θαυμαστώσαντι, δόξα τω την Εκκλησίαν δι’ υμών πυρσεύοντι.»
[ Δηλαδή: Ας υμνολογήσουμε τα πολυάριθμα ‘τάγματα’ των Αγίων Πάντων: μαζί με τους Αποστόλους, τους Προφήτες, τους Ιεράρχες και τους Μάρτυρες, τις ‘μονές’ των Οσίων και των Δικαίων, και πλήθος Αγίων Γυναικών, μαζί δε μ’ αυτούς, όλους τους ανώνυμους και επώνυμους Αγίους… Ας τους ανυμνήσουμε: Δόξα σε Εκείνον που σας ενδυνάμωσε… Δόξα σε Αυτόν που σας έκανε θαυμαστούς! δόξα σε Εκείνον που, με τις πρεσβείες σας, φωταγωγεί την Εκκλησία! ]
Πλημμύρισε η Πλάση -σήμερα- από ουράνιο φως… αγγελικά θροΐσματα… και υπερκόσμια ευωδία… που έφεραν μαζί τους κατεβαίνοντας στη γη, τα βασιλόπουλα και οι βασιλοπούλες της Βασιλείας του Θεού! Σύναξη των Αγίων Πάντων σήμερα, και όλοι οι «Ευαρεστήσαντες τω Θεώ» (που καλοκάρδισαν κι’ ανέπαυσαν δηλ. με την θεοφιλή, αγνή και ταπεινή ζωή τους) Άγιοι και Δίκαιοι της «θριαμβεύουσας Εκκλησίας» (#), κατέβηκαν… για να γιορτάσουν μαζί μας στην γη, όπου κάποτε (διαχρονικά) έζησαν και αγωνίστηκαν τον ‘καλόν αγώνα’ της εις Χριστόν Πίστεως.
Αυτές οι απροσμέτρητες ουράνιες στρατιές των επωνύμων και ανωνύμων Χριστολατρών, όλων των εποχών (##) της γήινης ιστορίας, σήμερα – Ημέρα της Εορτολογικής «Σύναξης» Πάντων των Αγίων, «επισυνάχθησαν ως αετοί» (Ματθ. 24, 28) λατρευτικά και δοξαστικά γύρω από Εκείνον… Τον Οποίο αγάπησαν με όλη την δύναμη της ύπαρξής τους: «εξ όλης της καρδίας και εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της διανοίας» (Μαρκ. 12, 30), και με την Ευλογία Του κατέβηκαν στη γη, ανάμεσά μας, για να συνεορτάσουν μαζί μας τα ‘Νικητήρια’ τους κατά του διαβόλου, του θανάτου και της φθοράς! Είθε να έχουμε τις προς Θεόν πρεσβείες τους… την βοήθεια, συνδρομή και προστασία τους, σε αυτά τα «έσχατα χρόνια» που ζούμε!
Δεν ήσαν πάντοτε – ανέκαθεν, από τα γεννοφάσκια τους, ‘τέλειοι’… οι σήμερα εορταζόμενοι Άγιοι Πάντες, αλλ’ υπήρξαν κάποτε, όταν ζούσαν στη γη, λιγώτερο ή περισσότερο ‘αμαρτωλοί’ κι’ από εμάς!… Κατάφεραν, όμως, με την Μετάνοιά τους (ως ταπεινή διάθεση επιστροφής στον Θεό…) και με τα Έργα Μετανοίας τους (ως πράξεις αποδεικτικές αυτής της θεοφιλούς διάθεσής τους…) να Τον ευαρεστήσουν, ώστε να τους δεχθεί ξανά στην Πατρική Του αγκαλιά… αποκαταθιστώντας τους στην προηγούμενη, και σε ακόμα ανώτερη ‘κατάσταση’ οικειότητας μαζί Του…!
Η Θεϊκή σοφία γνωρίζει πολύ καλά την αστάθεια και ευμεταβλητότητα της αγωνιστικής μας προαίρεσης, η οποία ατονεί και ‘πλαδαρώνει’ όταν βρεθεί κάτω από μακρά αγωνιστική ή ‘προπονητική’ αδράνεια… και παρατεταμένη χρονικά ψυχο/σωματική χαλάρωσή μας. Γι’ αυτό, κρίνει αναγκαίο ο Θεός να μας προσφέρει, από καιρού εις καιρόν, διάφορες πολύτιμες ευκαιρίες πνευματικής εκπαίδευσης, μέσα στον Εορτολογικό κύκλο του έτους, με ανώτερες πνευματικές στοχεύσεις και υψηλές αγωνιστικές επιδόσεις, ώστε νά είμαστε διαρκώς πνευματικά γυμνασμένοι και αξιόμαχοι!
Μία απ’ αυτές τις ‘πολύτιμες ευκαιρίες’ που μας προσφέρονται από την Θεία Αγάπη, είναι και η πρόσκληση συμμετοχής μας στις 4 ‘Πνευματικές Ολυμπιάδες’ (###) που ‘διοργανώνει’ -περίπου μία ανά τρίμηνο- η πνευματική προπονήτριά μας, Μάννα-Εκκλησία, επιδιώκοντας την κατά το δυνατόν εντατικώτερη ψυχο/σωματική εκπαίδευσή μας στην εν Χριστώ άσκηση, και την κατά δύναμη και κατά προαίρεση ενάθλησή μας στο στάδιο των πνευματικών αγώνων…!
Με την έναρξη κάθε ‘Πνευματικής Ολυμπιάδας’ (πανορθόδοξης νηστείας και προσευχής) που κηρύσσει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, πριν από κάθε Μεγάλο Εορτολογικό ‘Σταθμό’ της Πίστεώς μας, επιτυγχάνεται η πληρέστερη δυνατή ψυχοσωματική προετοιμασία μας για την υποδοχή της εκάστοτε Μεγάλης Εορτής. Ταυτόχρονα, με την κατά δύναμη συμμετοχή μας στην Νηστεία των ιερών αυτών περιόδων, εξισορροπούνται και τα τεράστια ελλείμματα της αγωνιστικής μας προαιρέσεως, ενώ παράλληλα υπηρετείται -όπως προέγραψα- η ανάγκη των ψυχών μας να παραμένουν διαρκώς σε μια κατάσταση ‘αξιόμαχης’ αγωνιστικής ετοιμότητας, στον αόρατο πόλεμο κατά της αμαρτίας και των παθών.
Εφέτος, όμως -όπως προσημειώθηκε- η Νηστεία των Αγίων Αποστόλων -στον κόσμο- ήταν διάρκειας… μείον 2 ημερών (αφού τελείωσε εχθές, Εορτή των Κορυφαίων Αποστόλων, πριν αρχίσει αύριο – Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων)! Ωστόσο, η ‘Πνευματική Ολυμπιάδα’ που θα αρχίσει από αύριο στο Άγιον Όρος, όπως και σε άλλα Ορθόδοξα περιβάλλοντα (όπως στην Εκκλησία της Ρωσίας και αλλού), μπορεί να βρει ‘συνοδοιπόρους’ και συναγωνιστές ανάμεσα και στους εγκόσμιους Χριστιανούς αδελφούς μας, ίσως όχι ακριβώς στο άθλημα της Νηστείας… αλλά, σίγουρα, στα αθλήματα της Εγκράτειας και της Προσευχής!…
Γιατί, όπως μας διδάσκει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Μπορεί ο καιρός της Νηστείας να παρήλθε… αλλ’ ο καιρός της Εγκρατείας και της Προσευχής είναι πάντοτε ΕΔΩ… ως αδιάκοπη αναγκαιότητα αλλά και ασίγαστη επιθυμία της Χριστολάτριδος ψυχής να ΑΘΛΕΙ, για την Αγάπη του Χριστού, ΕΝ ΥΠΟΜΟΝΗ…» προς συνεχή ανασύνταξη των πνευματικών της δυνάμεων και ισχυροποίηση του αδύναμου πνευματικού της οργανισμού, πάντα και μόνο με την Χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού!
Ευχές και ευλογίες από το Θεομητορικό Περιβόλι…
Ένας ΚΑΚΟγηρος…
από το Άγιο Βουνό των ΚΑΛΟγήρων
—————————————————
(#) Οι μετοχές «Στρατευομένη» και «Θριαμβεύουσα» αναφέρονται στο ‘Σώμα’ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ορίζοντας: α) την Εκκλησία της γης (στρατευομένη), που μάχεται ακόμα αντιπολεμώντας το κακό… και β) την Εκκλησία του Ουρανού (θριαμβεύουσα), που έχει ήδη θριαμβεύσει νικηφόρα εναντίον του σατανά και της άθλιας συμμορίας του!
(##) Ακόμα κι’ εκείνων δηλ. που έζησαν πριν από την εναθρώπηση του Θεού… αλλ’ ενσωματώθηκαν αναδρομικά στο ‘Σώμα’ του Χριστού – την «θριαμβεύουσα» Εκκλησία Του, μετά την κάθοδο του Χριστού στον Άδη και την ένδοξη Ανάστασή Του εκ των νεκρών…
(###) Οι εν λόγω 4 ‘Πνευματικές Ολυμπιάδες’ (…) που ‘διοργανώνει’, αιώνες τώρα, η πνευματική ‘προπονήτριά’ μας Ορθόδοξη Εκκλησία, για την ανάδειξη του αγωνιστικού φρονήματος της άσκησης Πνευματικού Πρωταθλητισμού… είναι: α) η 40ήμερη Νηστεία προ των Χριστουγέννων… β) η 40ήμερη Νηστεία προ του Πάσχα… γ) η (μεταβλητής διάρκειας, εξαρτωμένης από το Πάσχα) Νηστεία προ των Αγίων Αποστόλων… και δ) η 15ήμερη Νηστεία του Δεκαπενταύγουστου…