Η εφηβεία είναι μία περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου στην οποία ο ίδιος επιθυμεί να δοκιμάζει νέα πράγματα και να βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Τα ναρκωτικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους την περίοδο της εφηβείας. Στην Ελλάδα 1 στους 7 μαθητές 15-19 χρόνων (15,2%), έχει διαπιστωθεί πως έχει κάνει χρήση ναρκωτικών έστω μία φορά στη ζωή του.
Επιστημονικά έχει διαπιστωθεί πως τα αγόρια έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιρρέπειας στη χρήση ναρκωτικών, ενώ τα 15 είναι η κομβική ηλικία για να δοκιμάσει την εμπειρία αυτή.
Όσο και αν είναι διάχυτος ο μύθος που θέλει τα παιδιά από “κακές οικογένειες” και “κακούς γονείς”, τόσο η πραγματικότητα έρχεται και αποδεικνύει το αντίθετο: πως όλα τα παιδιά μπορούν να ενδώσουν στον πειρασμό των ναρκωτικών δεν αυτό δε σχετίζεται με την κοινωνική θέση ή την προσωπική ζωή.
Πολλά παιδιά είτε δοκιμάζουν και εθίζονται σε αυτά, άλλα δοκιμάζουν για μία φορά επειδή θέλουν μία “εμπειρία”, ενώ άλλα καταφέρνουν να μην ενδώσουν στον πειρασμό.
Οι κίνδυνοι για ναρκωτικά στην Ελλάδα του σήμερα είναι πιο συχνή, καθώς πλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη ναρκωτικών στα οποία μπορεί κάποιος να έχει εύκολη πρόσβαση.
Γενικώς, τα παιδιά που ενδίδουν στα ναρκωτικά έχουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως:
• Αισθάνονται απόρριψη από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
• Έχουν έντονη ανασφάλεια, βιώνουν μοναξιά, πάσχουν από κατάθλιψη.
• Είναι άτομα επιρρεπή στην προτροπή άλλων, συνεπώς μπορεί να ενδίδουν στα ναρκωτικά επειδή θέλουν να αισθανθούν αποδεκτά.
• Εξαιτίας της εφηβείας, θέλουν να δείξουν πως δεν υπακούνε σε καμία απαγόρευση.
• Δεν απορρίπτουν τα ίδια τα ναρκωτικά ή δεν τα θεωρούν κάτι κακώς.
• Δεν έχουν το ηθικό σθένος να λένε <<όχι>>.
• Δεν έχουν πρότυπα ανθρώπων στη ζωή τους ώστε να ταυτιστούν με σωστό τρόπο.
• Έχουν γονείς που κάνουν και οι ίδιοι χρήση.
• Θέλουν να αποδείξουν στην παρέα τους πως είναι δυνατοί.
Τα ναρκωτικά, όπως και κάθε άλλος κίνδυνος, πρέπει να προβληματίζουν την οικογένεια και το σχολείο από νωρίς. Όσο πιο νωρίς κάποιο παιδί ακούει αρνητικά σχόλια για τα ναρκωτικά και ακούει επιστημονικές απόψεις για την αποφυγή που πρέπει να δείχνει σε αυτά, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να υποκύψει στον πειρασμό.
Εξίσου σημαντικό είναι και τα σχολεία να διοργανώνουν καμπάνιες και εκστρατείες ενημέρωσης για τον κίνδυνο που υπάρχει στη χρήση αυτών, καθώς η γνώση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της άγνοιας.
Τα ναρκωτικά είναι ένας εχθρός που όμως με συνέπεια, ορθή διαπαιδαγώγηση από νωρίς και επαρκή γνώση, μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Από Μαρία Σκαμπαρδώνη
Πηγή: docmed