Της Θεσσαλίας Χ. Τεριακή
Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019 η καρδιά της Επιστήμης χτυπούσε δυνατά στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας.
Το CERN έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους φίλους της επιστημονικής έρευνας να επισκεφθούν και χώρους εργασίας σε μια διοργάνωση με τίτλο OPEN DAYS (PORTES OUVERTES).
Χιλιάδες άνθρωποι από πολλά και διάφορα μέρη του πλανήτη συγκεντρώθηκαν και χάρηκαν μαζί στο Πανηγύρι της Επιστήμης.
Από τη μεριά των επισκεπτών ήταν καταπληκτική η υπομονή (κυρίως στην απρόσμενη για την εποχή ζέστη), αλλά κυρίως το ενδιαφέρον και η ικανοποίηση από την ξενάγηση.
Το CERN αντάμειψε τους επισκέπτες με φιλικότητα, ευγένεια και γενναιοδωρία. Χιλιάδες εθελοντές ρύθμιζαν την κίνηση του πλήθους, έδιναν πληροφορίες για την κατεύθυνση που επιθυμούσε ο καθένας, ξεναγούσαν στα άδυτα του CERN, έπαιζαν με τα παιδιά, συζητούσαν με τους ενήλικες και χάριζαν ενθύμια.
Είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στο CERN αυτές τις δύο ημέρες και αναγνωρίζουμε ότι η διοργάνωση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.
Το CERN δεν είναι μόνο ένα Κέντρο Έρευνας. Αποδεικνύει ότι είναι μια Κοινότητα ανθρώπων που εργάζονται για την ειρήνη στον κόσμο και για τη συναδέλφωση των λαών.
Ακόμη και όσοι δεν έχουμε εξειδικευμένες γνώσεις Φυσικής και Μηχανικής, για να εμβαθύνουμε στις επιστημονικές ανακαλύψεις, χαιρόμαστε να γνωρίζουμε ότι εκεί συνεργάζονται άνθρωποι από διάφορους λαούς για την πρόοδο της Ανθρωπότητας, υπηρετώντας τη ζωή και όχι την καταστροφή.
Η Ελλάδα, ένα από τα δώδεκα ιδρυτικά Μέλη του CERN (1954), που η σημαία της κυματίζει στην είσοδο δίπλα στο Globe, καμαρώνει για κορυφαίους επιστήμονες που συνέβαλαν στην έρευνα και τα ονόματά τους έχουν γραφτεί στην Ιστορία.
Το μέλλον όμως είναι και στα ονόματα που διαβάσαμε στις κάρτες των Εθελοντών. Αικατερίνη, Ελένη, Γιαννούλα, Παρασκευή… Αθανάσιος, Σπύρος, Ιωάννης, Γεώργιος… Νέοι και νέες επιστήμονες από την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο έφερε το Φως της Επιστήμης, αλλά αγωνίζεται και να το κρατήσει άσβεστο.
Σεβασμός.