Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου έλαβε χώρα το μεσημέρι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών η εκδήλωση για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κατά την οποία τιμήθηκε η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915».
Κεντρικός ομιλητής της ήταν ο εκδότης της Real News Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με τα ονόματα των παππούδων του, που ως πρόσφυγες διώχθηκαν από τη Μ. Ασία.
Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος εκφώνησε η Αλίς Φαρατζιάν, η οποία αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του αρμενικού λαού, τονίζοντας πως «το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου έχει πολλές μορφές και μία από αυτές είναι η εθνοκάθαρση. […] Η σκέψη μας σήμερα αγκαλιάζει όπως πάντα και τους αδελφούς Έλληνες του Πόντου, η συγκίνηση αφορά κι εκείνους, η βαθιά οδύνη επίσης. Ένας παθιασμένος αγώνας για δικαίωση σε αναμονή».
Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Νικόλαος Κουίκ, εκπρόσωποι της περιφερειάρχη Αττικής, του προέδρου της Βουλής, της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Αρμάν Κρικοριάν. Επίσης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Fadey Charchoghlian, ο οποίος ανέφερε πως «σήμερα η Τουρκία, βλέποντας το ναυάγιο της πολιτικής της κατηγορηματικής άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας, διπρόσωπα προσπαθεί να καλύψει την άρνηση της, με την ψευδή έννοια της ‘κοινής οδύνης’, αναφέροντας ότι δήθεν δίπλα στους Αρμένιους σκοτώθηκαν επίσης πολλοί Τούρκοι, εξισώνοντας με υποκρισία το θύμα και τον σφαγέα».
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Μολδαβίας, της Νιγηρίας, της Ρωσίας, της Σερβίας, καθώς και ο εκπρόσωπος του Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι συλλόγων των Ποντίων και των Ασσυρίων.
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε η χορωδία και το χορευτικό συγκρότημα του αρμενικού πολιτιστικού συλλόγου «Χαμασκαΐν», ενώ η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν απάγγειλε τη μετάφραση του ποιήματος «Ils sont tombe» («Αυτοί θυσιάστηκαν») του Σάρλ Αζναβούρ. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
- Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.